כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בריאות הכליות מהווה אינדיקטור טוב לסיכון למחלות לב
מחקר: בדיקות פשוטות שמטרתן להעריך את בריאות הכליות מנבאות בצורה מדויקת את הסיכון למחלות לב
חוקרים מצאו כי בדיקות פשוטות המסייעות להערכת תפקוד הכליות ונזק לכליות יכולות לנבא בצורה מדויקת את הסיכון למחלות לב ובחלק מהמקרים אף מהוות אינדיקטורים מוצלחים יותר מאשר בדיקות כולסטרול ולחץ דם – בדיקות מסורתיות המשמשות להערכת הסיכון לבעיות הקשורות ללב וכלי הדם.
המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Lancet Diabetes and Endocrinology התבסס על מידע שנאסף מיותר מ-637,000 מטופלים שהשתתפו ב-24 מחקרים ולא הייתה להם היסטוריה של מחלת לב בתחילת המעקב.
הנתונים שהיו ברשותם של החוקרים, צוות מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס ומוסדות נוספים, כללו תוצאות של בדיקה נפוצה לתפקוד הכליות הבוחנת פינוי של תוצר הפסולת קריאטינין בדם - מדד המשקף את מידת התפקוד של הכליות בסינון הדם (GFR), ובדיקה נפוצה נוספת הבוחנת את כמות החלבון אלבומין הדולפת מהכליה לשתן - מדד המשקף נוכחות של נזק כלייתי ככל שרמות האלבומין גבוהות יותר. הנבדקים היו במעקב במשך 5 שנים.
נמצא כי גם בדיקות ה-GFR באמצעות רמת הקריאטינין בדם וגם האלבומין בשתן – כל אחת באופן עצמאי – שיפרו ניבוי של מחלת לב בכלל ובמיוחד אי ספיקת לב ומוות מהתקפי לב ושבץ. אלבומין בשתן היה מנבא טוב יותר מאשר ה-GFR, ולמעשה, הוא שימש כמנבא טוב יותר גם מבדיקות מסורתיות של רמות הכולסטרול ושל לחץ הדם הסיסטולי, ואפילו יותר מעישון.
עוד נמצא במחקר כי שימוש בשילוב של שני המדדים – קריאטינין והפרשת אלבומין – ניבא טוב יותר מחלות לב וכלי דם מאשר כמעט כל גורמי הסיכון המסורתיים בקרב אנשים עם מחלת כליות כרונית. לדברי החוקרים ממצא זה חשוב במיוחד, מאחר שלאנשים עם מחלת כליות כרונית סיכון כפול לפתח מחלת לב וכלי דם בהשוואה לאנשים עם כליות בריאות.
יתרון גדול הטמון ביכולת לנבא באופן מדויק יותר סיכון למחלות לב וכלי דם באמצעות המדדים הקשורים לכליה, הוא שהמידע הזה כבר קיים בתיקיהם הרפואיים של מטופלים רבים.
החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר החדש עשויים לעזור לרופאים לאבחן סיכון למחלות לב יחד עם מדדים וגורמי סיכון מסורתיים, ולקבל החלטות טובות יותר לגבי שינויים הנדרשים באורח החיים של המטופלים כמו הקפדה על תזונה בריאה יותר ופעילות גופנית ולגבי מתן טיפולים תרופתיים כמו סטטינים המשמשים למניעת מחלות לב וכלי דם.
The Lancet: Diabetes and Endocrinology Published Online: 28 May 2015