כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בעיות שינה עשויות לגרום לכם להיות רגישים יותר לכאב
חוקרים מצאו כי לאנשים עם נדודי שינה ובעיות שינה נוספות יש נטייה לרגישות מוגברת לכאב
הפרעות שינה קשורות לרגישות מוגברת לכאב. כך עולה ממחקר חדש, שנערך על-ידי חוקרים מהמכון הנורבגי לבריאות הציבור בברגן.
המחקר שפורסם בכתב העת Pain - הירחון הרשמי של האיגוד הבינלאומי לחקר הכאב, בחן את הקשר בין טיב השינה וסף הכאב בקרב 10,412 משתתפים שגילם הממוצע 58. הנבדקים נשאלו על הפרעות שינה שונות מהן הם סובלים - כולל תכיפות וחומרת נדודי השינה (אינסומניה) שלהם, מספר שעות השינה שלהם בלילה ומשך הזמן שלוקח להם להירדם. החוקרים גם בחנו פרמטרים נוספים שעשויים להשפיע על פגיעה בשינה ורגישות לכאב, כולל כאב כרוני או מתמשך וכן מצוקה פסיכולוגית כגון דיכאון וחרדה.
כדי לבחון אם קיים קשר בין הפרעות בשינה ורגישות לכאב, משתתפי המחקר עברו בדיקה סטנדרטית להערכת סף כאב: כל נבדק התבקש להכניס את ידו לקערה עם מי קרח במשך 106 שניות, ולהוציא אותה לפני הזמן רק אם הוא חש שהוא חייב להוציאה בגלל כאב בידו.
המחקר מצא כי כל הפרמטרים הנוגעים לשינה – כולל הפרעות שינה ומשך הזמן שלוקח למשתתף להירדם – מלבד מספר שעות השינה, היו קשורים באופן משמעותי לסף רגישות נמוך יותר לכאב.
42% מהמשתתפים אשר דיווחו על נדודי שינה הוציאו את ידם לפני תום 106 השניות כי חשו בכאב, וזאת בהשוואה ל-31% שלא דיווחו על נדודי שינה. הרגישות לכאב עלתה עם העלייה בתדירות ובחומרת נדודי השינה, לדוגמה, הרגישות לכאב הייתה רבה יותר בקרב נחקרים שדיווחו על נדודי שינה פעם בשבוע, לעומת אלה שדיווחו על נדודי שינה רק פעם בחודש.
הקשר בין הפרעות שינה לבין רגישות מוגברת לכאב היה קטן יותר אך עדיין משמעותי לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים את ההשפעות של מצוקה נפשית. החוקרים הפיקו ממצא מעניין נוסף: נבדקים אשר דיווחו על נדודי שינה וכאב כרוני נמצאו בסיכון כפול לרגישות מוגברת לכאב.
המחקר אומנם מצא קשר בין בעיות שינה לבין רגישות מוגברת לכאב, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. החוקרים מסבירים כי למרות שהמחקר מצא "מערכת יחסית איתנה" בין נדודי שינה לכאב, עדיין לא ברור מהי הסיבה לכך. ממצאי המחקר מעידים על כך שגורמים פסיכולוגיים עשויים לתרום לקשר זה, איך אינם מסבירים את כולו. דרושים מחקרים נוספים כדי למצוא את הסיבה לקשר שנמצא.
בינתיים, ממצאי המחקר מצביעים על הצורך בהתמקדות בשיפור השינה בקרב אנשים שסובלים מכאב כרוני. לפי החוקרים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי נמצא כיעיל לטיפול גם בבעיות כאב וגם בנדודי שינה.
Pain: doi: 10.1097/j.pain.0000000000000131
ד"ר דינה ראלט PhD
9 הצעות לשפר יכולת הירדמות:
http://edition.cnn.com/2015/04/22/health/fall-asleep-faster