מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בן כמה הלב שלך באמת?
מומחים פיתחו מחשבון חדש המאפשר לגלות אם הלב שלכם "מבוגר" מכם. היכנסו לבדוק
מומחים קוראים לכם לבדוק מהו הגיל "האמיתי" של הלב שלכם, על מנת להעריך את הסיכון שלכם למחלות לב וכלי דם ולפעול בהתאם.
כיום רופאים בוחנים את הסיכון של אדם להתקף לב או שבץ בטווח קצר יחסית – בעשר השנים הבאות – כדי לבחון את יש צורך לנקוט באסטרטגיות למניעת מחלות לב. אבל כעת מומחים אומרים כי זו ראייה צרה מדי, מאחר והסיכון למחלות לב הולך ומצטבר במשך תקופה ארוכה מאוד.
הנחיות חדשות שפרסמו האיגודים הבריטיים המשותפים - בהם החברה הבריטית ללב וכלי דם, החברה הבריטית ליתר לחץ דם ותשעה איגודים מקצועיים נוספים - קובעות שרופאים צריכים לבחון את הסיכון להתקף לב ושבץ במהלך כל החיים, באמצעות בדיקת הגיל "האמיתי" של לב המטופל. כך ניתן יהיה להתערב ולמנוע מחלות לב וכלי דם לא רק באנשים שנמצאים בסיכון בטווח הקצר, אלא גם באלה שאינם נמצאים בסיכון בטווח הקצר, אך גורמים הקשורים לאורח חיים ולהיסטוריה משפחתית בגיל צעיר מצביעים על כך שהם בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם במשך החיים.
במאמר שפורסם בכתב העת Heart המומחים מציגים דרך חדשה לחישוב הסיכון ללב – מחשבון JBS3. המחשבון לוקח בחשבון גורמים רבים, בהם גורמי סיכון משפחתיים וגורמי אורח חיים, כדי לחשוף את הגיל "האמיתי" שלב הלב ולנבא כמה שנים אדם יכול לצפות לחיות לפני שהוא יעבור התקף לב או שבץ, אם הוא לא ינקוט בצעדים לשנות את המצב. בעזרת המחשבון אפשר גם להעריך את האופן בו שינויים כמו גמילה מעישון והפחתת לחץ הדם ישפיעו על גיל הלב.
לדוגמא, באישה בת 35, מעשנת, עם לחץ דם סיסטולי של 160 מ"מ כספית וכולסטרול 7 mmol/l, עם היסטוריה משפחתית של מחלות לב בגיל צעיר, גילו של הלב יהיה 47 והיא צפויה לחיות עד גיל 71 בלי לעבור התקף לב או שבץ. בחישוב לעשר השנים הבאות, הסיכון שלה להתקף לב או שבץ עומד על פחות מ-2%.
אם האישה הזו תפסיק לעשן, תפחית את רמת הכולסטרול ל-4 mmol/l ואת לחץ הדם הסיסטולי ל-130 מ"מ כספית, גיל הלב שלה ירד ל-30 והיא תוכל לצפות לחיות עד גיל 85 לפני שתעבור התקף לב או שבץ. בעקבות שינויים אלה, הסיכון לעשר שנים הבאות ירד ל-0.25% בלבד.
המומחים מדגישים כי מטרת המחשבון אינה להביא יותר אנשים להשתמש בתרופות כמו סטטינים, אלא לקדם צעדים לאורח חיים בריא יותר.
חשבו בן כמה הלב שלכם
JBS3 Heart 2014;100:ii1–ii67. doi:10.1136/heartjnl-2014-305693