אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
ביספוספונטים מפחיתים סיכון לסרטן המעי הגס
נצפא קשר בוין טיפול בביספוספונטים וסיכון למחלות ממאירות
ביספוספונטים מפחיתים סיכון לסרטן המעי הגס
במחקר חדש שבוצע בארץ על ידי ד"ר גד רנרט ושותפיו נמצא שימוש בביספוספונטים במשך יותר משנה מוריד סיכון לסרטן מעי הגס בכ- 60%. בעבר אותה קבוצת חוקרים דווחה על ירידה דומה בסיכון לסרטן שד במטופלים בביספוספונטים.
התוצאות התקבלו מאנליזת נתונים של מרכז בקרת מחלת סרטן של קופת חולים כללית בחיפה, והוצגו בכינוס של מחלות סרטן במערכת העיכול ב- 2011. במחקר נבדקו 933 נשים הטופלו בביספוספונטים, ונשים שלא נטלו תרופות אלו שמשו קבוצת ביקורת.
סיפור משפחתי של סרטן מעי הגס, אכילת ירקות, אינדקס משקל הגוף, טיפול באספירין, בסטטינים, בוויטמין D, שימוש בהורמונים נשיים ופעילות גופנית לא השפיעו על התוצאות.
המחקר הקודם המראה ירידה בסיכון לסרטן שד פורסם לפני שנה, ונתונים דומים דווחו על ידי שתי קבוצות חוקרים אחרות שבדקו שתי אוכלוסיות שונות של נשנם פוסטמנופאוזלית המטופלות בביספוספונטים.
הורמון נשי אסטרוגן ידוע כגורם מעלה סיכון לסרטן שד. נשים אוסטיאופורוטיות המטופלות בביספוספונטים הם נשים מבוגרות, עם רמות נמוכות של אסטרוגן. לכן הועלה שאלה האם באמת ביספוספונטים גורמים לירידה בסיכון לסרטן שד, או שתחלואה הנמוכה יותר בסרטן השד במטופלים בביספופסונטים נובעת מעובדה שלנשים אלו ישנן רמות אסטרוגן נמוכות.
העבודה החדשה שבה נצפתה ירידה גם בסיכון לסרטן המעיים מוכיחה את ההשפעה החיובית של הביספופסונטים. מחקרים עתידיים יוכיחו האם ישנה השפעת הביספופסונטים בהורדת סיכון גם לסרטנים אחרים.
2011 Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS): Abstract 371. Presented January 22, 2011
www.medscape.com/viewarticle/736383