מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותבילוי בטבע עשוי לחסוך תרופות לחרדה

בילוי בטבע עשוי לחסוך תרופות לחרדה

חבקו עץ: חוקרים מצאו כי בילוי זמן בטבע קשור לסיכון מופחת לשימוש בתרופות לדיכאון וחרדה ותרופות למצבים נוספים. האם גם חלון לטבע עושה את העבודה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אנשים שמבלים מספר פעמים בשבוע בטבע נזקקים פחות לתרופות נגד דיכאון וחרדה, תרופות להפחתת לחץ דם ותרופות לאסתמה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Occupational & Environmental Medicine.

 

החוקרים ראיינו למעלה מ-7,000 אנשים שחיים בערים גדולות בפינלנד ושאלו על הגישה שלהם והשימוש שלהם בשטחים ירוקים וכחולים לרבות ים, נחלים ונהרות, פארקים, יערות וגנים. כמו כן הנשאלים דיווחו אם הם חשופים לנוף של טבע מבתיהם. עוד דיווחו הנשאלים על השימוש שלהם בתרופות לדיכאון, חרדה, לחץ דם ואסתמה.

 

ניתוח הנתונים העלה כי באנשים שחיים בסביבה עירונית, בילוי זמן בטבע 4-3 פעמים בשבוע מפחית את הסיכון לשימוש בתרופות לדיכאון וחרדה ב-33%. גם הסיכון לשימוש בתרופות לטיפול בלחץ דם צנח ב-36% והסיכון לשימוש בתרופות לאסתמה ירד ב-26% בקרב אלו שבילו מספר פעמים בשבוע בטבע.

 

לעומת זאת, לא נמצא קשר בין כמות השטחים הירוקים או הכחולים בסביבת המגורים או נופים כחולים או ירוקים הנשקפים מהחלון להפחתת סיכון לשימוש בתרופות.

 

אמבטיות יער

 

המחקר אומנם מצא קשר בין בילוי זמן בטבע לבין סיכון מופחת לשימוש בתרופות, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. כך, ייתכן שאנשים שמלכתחילה היו בריאים יותר נטו יותר לצאת לטבע. עם זאת, הממצאים מצטרפים למחקרים רבים שהעלו כי זמן בטבע מיטיב עם הבריאות הנפשית והגופנית, ובהם מחקרים התערבותיים עם קבוצת ביקורת שמלמדים על קשר סיבתי.

 

ביוני 2015 דיווחו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת סטאנפורד בכתב העת Landscape and Urban Planning, כי במחקר שכלל 60 נבדקים שחולקו אקראית לשתי קבוצות – האחת שהכוונה להליכה של 50 דקות בחיק הטבע והשנייה להליכה של 50 דקות בסביבה עירונית – נמצא כי בהבדל מהליכה בעיר, הליכה במרחבי הטבע הירוקים הועילה לנבדקים בהיבט הרגשי, הובילה לירידה בחרדה, בדידות ורגשות שליליים.

 

במטה אנליזה של 31 מחקרים שערכו חוקרים מסין, שפורסמה בינואר 2021 בכתב העת Urban Forestry & Urban  Greening, נמצאו ראיות לכך שחשיפה לטבע מועילה להפחתת רמות הלחץ הן במובן הנפשי והן במובן הביולוגי, כשהיא מובילה להפחתת רמות הורמון הלחץ קורטיזול ברוק, הפחתה בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, ירידה בקצב הלב, הפחתת רמות החרדה ושיפור בתפקוד הקוגניטיבי.

 

ביוני 2019 דיווחו חוקרים בריטים בכתב העת Scientific Reports כי מי שמבלים לפחות שעתיים בשבוע (120 דקות) בחיק הטבע משיגים ירידה בלחץ הנפשי ושיפור של 23% באיכות החיים ושל 59% במצב הבריאות.

 

במטה אנליזה בנושא מיפן, שפורסמה באוגוסט 2017 בכתב העת BMC Complementary and Alternative Medicine, נבחנו השפעותיהן המיטיבות של אמבטיות יער יפניות ("שינרין יוקו") על לחץ הדם, והתברר מסיכום של 20 מחקרים בהשתתפות 732 נבדקים, כי חשיפה לעצי היער מובילה לירידה מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, הן בקרב נבדקים צעירים בריאים והן בקרב מי שאובחנו עם יתר לחץ דם. ככלל, חשיפה ליער הובילה לפי המטה אנליזה לירידה ממוצעת של 3.15 יחידות מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי ולירידה של 1.75 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי. מאחר והירידה נצפתה גם בקרב מי שהלכו ביערות וגם בקרב מי שרק שהו בהם – החוקרים מניחים כי השפעותיו של היער הירוק על הורדת לחץ דם הן מעבר להשפעה המיטיבה של פעילות גופנית על לחץ הדם.

 

 

עוד על ההשפעות של טבע על הבריאות

Epp3
23/01/23 8:43

אין כמו היער.