מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותבילדים עם כאבי מפרקים עשויה להיות מחלת צליאק סמויה

בילדים עם כאבי מפרקים עשויה להיות מחלת צליאק סמויה

חוקרים מצאו מחלת צליאק בילדים שהגיעו למרפאות ראומטולוגיות עם תסמינים הקשורים לשריר-שלד, ללא תסמינים אופייניים של צליאק


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

צליאק (כרסת) היא מחלה אוטואימונית כרונית בה קיימת רגישות לחלבון הקרוי גלוטן שמקורו בדגנים. המחלה יכולה להתבטא בכאבי בטן, בשלשולים, בירידה במשקל, בקומה נמוכה ובאנמיה, אולם מחקר חדש מעלה את האפשרות שלעיתים הביטוי היחיד או הראשון של המחלה יכול להיות קשור בכלל למפרקים.

 

החוקרים מבית החולים לניתוחים מיוחדים בניו-יורק מצאו כי מחלת צליאק שקטה – כזו ללא תסמינים הקשורים לקיבה – הייתה נוכחת בשיעור ניכר מהילדים שהגיעו לבדיקה במרפאה ראומטולוגית בשל תסמינים כגון כאב ונפיחות במפרקים. עוד הם מצאו כי מעבר לתזונה נטולת גלוטן הוביל להפוגה בתסמיני השריר-שלד ברבים מאותם מטופלים.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת המדעי Pediatrics התבסס על נתוניהם של 2,125 מטופלים בגילי שנתיים עד 16 שנים, שהגיעו ליחידה הראומטולוגית בבית החולים לניתוחים מיוחדים בשנים 2006-2013 להערכה ראשונית בעקבות תסמינים הקשורים למפרקים.

 

החוקרים מצאו כי 36 מטופלים סבלו ממחלת צליאק שקטה, כאשר לא היה חשד קודם לכך שהם סובלים מהמחלה. יחד עם 8 מטופלים שהיו עם מחלת צליאק ידועה בתחילת המחקר, נראה שבמהלך 6.5 שנות המחקר, מחלת הצליאק הייתה קיימת באחד מכל 48 מטופלים - 2% מהמטופלים עם תסמינים הקשורים למפרקים בהשוואה ל0.7% באוכלוסייה הכללית.

 

ברוב המקרים של מטופלים שאובחנו לראשונה עם צליאק – 22 מתוך 36 (61%) – סבלו מתסמיני שריר-שלד לבדם, ללא אף אחד מהתסמינים הקלאסיים של צליאק כמו כאבי בטן, שלשולים, קומה נמוכה וירידה במשקל. למעשה, רק 12 מטופלים דיווחו על היסטוריה של תסמינים הקשורים לקיבה.

 

ממצא מעניין נוסף שעלה מהמחקר הוא שכל המטופלים שאובחנו עם מחלת צליאק דיווחו על שיפור או היעלמות מוחלטת של תסמיני השריר-שלד לאחר שהחלו בתזונה נטולת גלוטן.

 

למרות שמחקרים העלו כי קיים קשר בין מחלות מפרקים אוטואימוניות לבין מחלת צליאק בילדים ומבוגרים, ההנחיות המקצועיות הקיימות היום לא מתייחסות למטופלים עם תסמינים ראומטולוגיים כקבוצה בסיכון גבוה למחלת צליאק ולא קיימות המלצות ספציפיות לערוך בדיקות סקר לצליאק באוכלוסייה זו. החוקרים אומרים כי נראה שהמצב צריך להשתנות.

 

 

Pediatrics. doi: 10.1542/peds.2014-2379