מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותבהפסקה מהכושר בקיץ? הגוף עלול להתנקם

בהפסקה מהכושר בקיץ? הגוף עלול להתנקם

אין ברכה לבטלה: שני מחקרים חדשים חושפים כשלים בפעילות המטבולית אצל אנשים שמחליטים על הפסקה זמנית בפעילות גופנית סדירה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון, שמירה על תזונה בריאה, שמירה על משקל גוף תקין והקפדה על פעילות גופנית סדירה – צובר בשנים האחרונות פופולאריות כאמצעי המועיל ביותר למניעת תחלואה ולחיים טובים יותר. אבל מי מאיתנו לא מעוניין לעתים לעשות הפסקה במאמצים להקפיד על הבריאות?

 

בקיץ הקופח, הרווי בשיבושים בסדר היום ובחופשות, הפיתוי לעשות הפסקה בשמירה על הכושר הגופני גובר. אך מתברר שלהפסקה שכזו עשויות להיות השלכות בלתי מבוטלות על תפקודים בגוף, שחלקן עלולות להימשך לאורך זמן ואולי להיות גם בלתי הפיכות.

 

שני מחקרים חדשים שבוחנים את השפעותיה של הפסקה בפעילות הגופנית הסדירה מצביעים על השפעות מיידיות על הפעילות המטבולית – כלומר על תהליכי חילוף חומרים בגוף, כשחלק מהשינויים נמשכים גם שבועות לאחר שמחליטים לחזור לכושר.

 

עלייה בכולסטרול הרע ובשומן ביטני

 

פעילות גופנית סדירה מיטיבה עם המטבוליזם. בין היתר השרירים בפעילות משתמשים בסוכר בדם לצורך אנרגיה ותורם להפרשה תקינה של הורמון האינסולין – מה שמסייע למנוע עלייה ברמות הסוכר בדם ולמעשה למנוע סוכרת סוג 2.

 

מחקרים בעבר מצאו כי אנשים בכושר גופני טוב שמחליטים להפסיק לתקופה מסוימת את הפעילות הגופנית הסדירה חווים עלייה ברמות הסוכר בדם ותסמינים ראשונים של תנגודת לאינסולין – מצב שבו תאי הגוף מגיבים ביעילות מופחתת להורמון האינסולין ו"מתנגדים" לפעולתו באופן שמעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת.

 

עבודות קודמות אמנם הראו כי יום או יומיים לאחר חזרה לשגרה של פעילות גופנית סדירה – המטבוליזם מתייצב ורמות הסוכר בדם שבות ויורדות לרמות תקינות, אולם מחקרים אלה כללו בעיקר סטודנטים צעירים ולא אנשים מבוגרים יותר או כאלה שמתמודדים עם מחלות כרוניות. עבודות חדשות על אוכלוסיות מגוונות מצביעות על מחיר גבוה יותר בקרב אלו שמחליטים על הפסקה זמנית מהכושר.

 

באחד המחקרים שנערך על ידי חוקרים בריטיים מאוניברסיטת ליברפול, נכללו 45 בוגרים בריאים ללא סוכרת שהיו פעילים גופנית ונהגו ללכת כ-12,500 עד 13,000 צעדים ליום על פי מכשיר סופר צעדים שהוצמד לגופם, בהם 28 נשים ו-17 גברים.

 

הנבדקים נתבקשו להתחיל לשבת לפרקי זמן ארוכים יותר במשך היום. בתקופת ההתערבות נמצא כי במשך שבועיים הפסיקו הנבדקים להתנועע כפי שהיו מורגלים, וצעדו פחות 10,285 צעדים בממוצע ליום – ירידה של 81% בכמות הצעדים, כשהם יושבים יותר מ-3.5 שעות נוספות בממוצע ליום (223 דקות) מעבר לפרק הזמן היומי שהיו ישובים בו לפני כן.

 

הנבדקים עברו בדיקות רפואיות ובהמשך נתבקשו לשוב להרגלי החיים הרגילים שלהם – ונבדקו שוב בחלוף שבועיים נוספים. הממצאים שהתקבלו מדאיגים: כמעט כל הנבדקים פיתחו במהלך השבועיים בהם הרבו בישיבה ירידה בפעילות המטבולית שלוותה בעלייה ברמות הסוכר בדם, ירידה ברגישות לאינסולין, וכן שינויים לרעה בפרופיל השומנים – לרבות עלייה ברמות הכולסטרול הרע (LDL), עלייה בצבירת השומנים בכבד, צבירת שומן בטני ואובדן קל של מסת שריר ברגליים.

 

לאחר ששבו לפעילות גופנית סדירה – רוב השינויים חלפו, אך מסיבה שאינה ברורה חלק מהנבדקים לא יכלו לשוב לאותה רמה של פעילות גופנית שנהגו לבצע לפני שלב ההתערבות, וצעדו פחות צעדים בממוצע ליום – מה שהתבטא בתסמינים קלים של תנגודת לאינסולין שנמשכו גם שבועיים לאחר "חזרה לשגרה".

 

המחקר מצא כי ההשפעה של הפוגה בפעילות על הגוף היתה דומה בין נבדקים שיש להם קרובי משפחה עם סוכרת, שעשויים להימצא מראש בסיכון מוגבר להתפתחות המחלה (16 נבדקים) לבין הנותרים (29 נבדקים). הממצאים פורסמו בגיליון יוני 2018 של כתב העת Diabetologia.

 

ההתערבות הופסקה

 

במחקר חדש נוסף שנערך בקנדה באוניברסיטת מקמסטר, וכלל מבוגרים מעל גיל 65 עם משקל עודף (מדד השמנה BMI ממוצע של 27.2 יחידות) – ההשלכות שהתגלו ביחס להפסקה זמנית בפעילות גופנית היו אפילו חמורות יותר.

 

במחקר נכללו 22 נבדקים – 12 גברים ו-10 נשים – אשר הוגדרו מראש כאנשים עם טרום סוכרת שיש להם רמות גבוליות של סוכר בדם, אולם כולם נהגו להקפיד על אורח חיים בריא ופעיל, והיו מהלכים 7,362 צעדים בממוצע ליום. כמו בעבודה הקודמת, גם במחקר זה נתבקשו הנבדקים בשלב ההתערבות לשבת יותר שעות ביום והפחיתו את כמות הצעדים הממוצעת ל-991 צעדים בממוצע ליום בלבד.

 

מאחר והנבדקים היו מבוגרים יותר – השינויים בפעילות המטבולית שמלווים בעלייה ברמות הסוכר בדם ובתנגודת לאינסולין נצפו במהירות רבה יותר. כמו כן, חלק מהנבדקים חוו שינויים ברקמות השריר שמצביעים על התחלת תהליך של אובדן מסת שריר.

 

החוקרים מדווחים כי למספר נבדקים הופסקה תקופת ההתערבות מטעמים אתיים לאחר שהם פיתחו מצב שהוגדר על סיפה של התפתחות סוכרת סוג 2. בתום הפוגה של שבועיים בכושר נתבקשו הנבדקים לשוב לפעילות סדירה, אולם בחלוף שבועיים נוספים – אצל רוב הנבדקים חלק מהשינויים המטבוליים לא חלפו ונותרו על כנם, ובעיקר רגישות להורמון האינסולין שפחתה בימי ההפוגה מהכושר ולא חזרה בהמשך למצב תקין.

 

גם סינתזת החלבון בשרירים אצל הנבדקים ירדה בעת ההפסקה מהכושר, כלומר שפחות חלבון כוון לשרירים, מה שמצביע על סיכון מוגבר לירידה במסת שריר – ופעילות זו לא שבה לקדמותה גם כעבור שבועיים לאחר חזרה לפעילות שגרתית.

 

המחקר הקנדי נתמך על ידי איגוד הסוכרת הקנדי והמכונים הקנדיים לחקר הרפואה (CIHR) וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2018 של כתב העת Journal of Gerontology.

 

150 דקות בשבוע

 

אז אם תכננתם לקחת הפוגה מהכושר – מהמחקרים עולה שייתכן שגופכם יעבור שינויים שעשויים להיות גם בלתי הפיכים – בעיקר אם אתם מבוגרים יותר או עם עודף משקל. דווקא בגיל המבוגר, כשיש יותר סיכוי לפתח מחלות או פגיעות שדורשות אתנחתא מהכושר הגופני – חשוב לנסות ולשמר הרגלי חיים בריאים ככל שניתן.

 

בראיון לתקשורת האמריקאית אמר אחד החוקרים הקנדים כי המסר העיקרי הוא ש"כל עוד זה אפשרי – אל תפסיקו לזוז". במקרה של פגיעה או מחלה שדורשת שינויים באורח החיים – מומלץ להיוועץ עם פיזיותרפיסט על האפשרות להתאים פעילות גופנית סדירה במצב החדש, ובמקרה של יציאה לחופשה –  אפשר להמשיך להיות פעילים גופנית גם בחופש.

 

המחקרים החדשים מהווים ראייה נוספת לחשיבות הרבה שמייחסים בשנים האחרונות בקהילה הרפואית והמדעית לצורך להקפיד על פעילות גופנית סדירה בקביעות – גם אצל בריאים וגם בקרב חולים כרוניים וחולים נוספים. לפי ההמלצות הרשמיות של ארגוני בריאות רבים בעולם ובישראל –  מבוגרים זקוקים ל-150 דקות של פעילות אירובית בעצימות מתונה בכל שבוע או 75 דקות של פעילות בעצימות גבוהה בשבוע לפחות, ועבודות מצאו כי הקפדה על המלצה זו מפחיתה את הסיכון לתמותה ומאריכה חיים. כושר גופני כולל שלושה מרכיבים עיקריים: יכולת אירובית, כוח שרירים וגמישות הגוף, ובזמן האימון הגופני חשוב לעבוד על שלושת המרכיבים הללו.

 

 

Diabteologia, doi: 10.1007/s00125-018-4603-5

 

Jounal of Gerantology, doi: 10.1093/gerona/glx203

חנה-פאר
12/09/18 21:32

יש דיאטות דלות פחמימות שממליצות להימנע מפעילות בעצימות גבוהה בזמן הירידה במשקל, בטענה שפעילות כזו מכניסה את הגוף לסטרס, המעכב את הירידה במסת השומן. האם יש הגיון בגישה הזו?