אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדקו: האם אתם בסיכון גבוה לשבץ מוחי?
פרפור פרוזדורים היא הפרעת קצב לב המוגדרת "פצצת זמן מתקתקת" בגלל שהיא מעלה מאוד את הסיכון לשבץ מוחי, אך ב-1 מכל 3 מקרים לא מופיעים תסמינים. שאלון חדש יסייע לבדוק אם אתם בסכנה
פרפור פרוזדורים היא הפרעת קצב לב נפוצה יחסית, המתאפיינת בהתכווצות מהירה ולא סדירה של העליות (פרוזדורים) בלב, העלולה לגרום לדם להיאגר בעליית הלב ולהיקרש. קרישי דם עלולים לצאת מהלב, להגיע לכלי דם במוח וליצור חסימה באספקת הדם והחמצן למוח. זו הסיבה שפרפור פרוזדורים מהווה גורם סיכון מרכזי לשבץ מוחי.
כ-90,000 ישראלים סובלים מפרפור פרוזדורים, אך 30,000 מהם לא חווים שום תסמינים, מה שאומר שהם מסתובבים עם פצצת זמן מתקתקת בגופם שאינה מורגשת ועלולה לגרום לשבץ מוחי ללא סימן אזהרה מוקדם.
פיילוט חדש של עמותת נאמן - שפועלת להורדת התחלואה משבץ מוחי ולשיקום החולים, מבקש לאתר את האנשים שבסיכון לפרפור פרוזדורים ואינם מודעים לכך ולהציל את חייהם – וזאת באמצעות שאלון דיגיטלי קצר ופשוט וטכנולוגיית ניטור קצב לב מתקדמת.
פיילוט ייחודי
במסגרת הפיילוט – שמיועד לאנשים בני 65 ומעלה – המשתתפים מתבקשים לענות על שאלון דיגיטלי הבוחן את רמת הסיכון האישי לפרפור פרוזדורים סמוי.
משתתפים שאובחנו בסיכון גבוה באמצעות השאלון, יקבלו לביתם, למשך 14 יום, ללא תשלום, מכשיר ניטור קצב לב מהמתקדמים בעולם – הולטר זעיר המכונה MonitorNano – שמטרתו לאבחן את הפרפור, וזאת באמצעות אלגוריתם אוטומטי לזיהוי הפרעות קצב, המתוכנת מראש לזהות הפרעות קצב לב. המידע המתקבל ממכשיר הניטור מועבר למוקד ומנותח על ידי צוות רפואי.
למטופל אין צורך לעשות דבר מלבד לשאת את המכשיר על גופו. מדובר במכשיר הניטור הלביש מהקטנים בעולם, עוביו 12 מ"מ והוא שוקל רק 18 גרם ועמיד בפני רטיבות.
"שבץ מוחי היא מחלת המוח היחידה שניתנת למניעה" אומרת פנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת נאמן, "בדיקה מוקדמת למי שנמצא בסיכון יכולה להציל חיים ולמזער את הנכות. יש פה הזדמנות שבמענה פשוט ובחינם, אפשר לקבל אבחון מקצועי ואיכותי של גורם סיכון משמעותי ובכך ניתן למנוע את השבץ המוחי".
סיכון גבוה פי חמישה
השכיחות של פרפור פרוזדורים עולה עם הגיל ומחקרים מראים כי ללא אבחון וטיפול אנשים מעל גיל 65 שאובחנו כסובלים מפרפור פרוזדורים נמצאים בסיכון גבוה פי חמישה לשבץ מוחי לעומת כלל האוכלוסייה הבריאה. גם מחלות נלוות - כמו סוכרת, יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, מחלות כלי דם, מחלת דרכי ריאות חסימתית ויתר פעילות של בלוטת התריס - מעלות את הסיכון בקבוצת גיל זו לפרפור פרוזדורים.
״בכל שנה כ-20,000 אנשים לוקים בשבץ מוחי שעלול להוביל לנכות ואף למוות. מתוך מקרי השבץ האלה, כ-20 אחוזים הם על רקע פרפור פרוזדורים ומתרחשים אצל מטופלים ללא תסמינים מוקדמים, כך שבמילים אחרות רבים ממקרים אלה היו ניתנים לאבחון ולמניעה", מבהיר פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל מערך המוח במרכז הרפואי שערי צדק, יו"ר החברה הישראלית לשבץ מוחי ויו"ר עמותת נאמן. "זיהוי מוקדם של פרפור פרוזדורים וטיפול תרופתי מתאים בנוגדי קרישה יכול למנוע שבץ מוחי ולפי כך יש חשיבות עצומה לזיהוי הפרפור״.