טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדיקת עיניים פשוטה יכולה למדוד נזקים בעקבות טרשת נפוצה
בדיקת עיניים זריזה וללא כאב, יכולה להיות ההבטחה הבאה באבחון מוקדם של טרשת נפוצה, וגם בכדי לעקוב אחר יעילות הטיפול, כך על-פי מחקר ייחודי וחדש.
לטכניקה זו יש את הפוטנציאל לספק כליי הערכה משמעותיים ואמינים היכולים למדוד שינויים מבניים במערכת העצבים המרכזית. טכניקה זו יכולה לשמש גם לצורכי אבחנה וגם למעקב קליני אחר חולים בכדי לבחון את יעילות הטיפול התרופתי. כך אמר פרופ' אליוט פרוהמן, מומחה לנוירולוגיה ואופטומולוגיה והכותב הראשי של המחקר.
לטכניקה קוראים OCT - optical coherence tomography, או בעברית - טומוגרפיה אופטית, אשר מודדת באימנות גבוהה את היצרות הרטינה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
"האופטומולוג כנראה ויוכל יום אחד להשתמש ב- OCT בכדי לזהות היצרות של הרטינה במהלך בדיקת עיניים שיגרתית ולהציע את הטרשת הנפוצה כאבחנתו המרכזית", כך אמר פרופ' פורהמן, "אך עם זאת, יש עוד דרך ארוכה לעבור עד שנוכל לבצע זאת".
הרטינה, הנמצאת מאחורי העין, מגיבה לאור ושולחת מידע ויזואלי למוח דרך עצב הראיה. היצרות של הרטינה יכולה להתרחש כתוצאה מטרשת נפוצה ומידע זה היה כבר ידוע, אך המחקר הנוכחי, מדגיש פרופ' פורהמן, הוא הראשון לעקוב אחר ההיצרות של הרטינה לאורך זמן בקרב קבוצה של מטופלים. המחקר הנוירולוגי כלל 299 נבדקים עם טרשת נפוצה אחריהם עקבו בין חצי שנה ל- 4.5 שנים.
החוקרים מצאו שהיצרות הרטינה משמעותית לאורך זמן, ומטופלים לעיתים קרובות מאבדים את חדות הראייה. המחקר הראה שה- OCT הוא אמין, קל לשימוש ורגיש לשינויים לאורך זמן. החוקרים טוענים שהוא יכול לשמש גם לבדיקות קליניות בזמן הנוכחי.
מכיוון שהרטינה קלה לתצפית דרך האישון, היא מספקת נתיב נוח להערכת נזק עיצבי, בהשוואה לחלקים אחרים בגוף. כתוצאה מכך, מדידת הרטינה יכולה לספק סימנים לטרשת נפוצה לפני שהאדם מפתח סימפטומים אחרים, כך טוען פרופ' פורהמן.
מכשירי ה- OCT כבר קיימים בבתי החולים השונים. מטופלים יצטרכו להביט אל תוך המכשיר באופן דומה לבדיקת העיניים הרגילה שכולם מכירים. קרן אינפרא אדום בתחום הקרוב, אשר בלתי נראית לעין, חודרת את הרטינה ומספקת מידע לגבי עובייה. הבדיקה אורכת מספר שניות לכל עין בלבד.
מחקרי המשך צריכים לבחון האם ניתן להשתמש בטכניקה הזו בכדי לעמוד על יעילותם של הטיפולים התרופתיים.
מתוך ה- ScienceDaily
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.