אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדיקת הלב שתקטין את הסיכון לשבץ
לקצב הלב שלנו השפעה רבה על הסיכון ללקות בשבץ מוחי. שחל מציגה, לראשונה בישראל, טכנולוגיה חדשנית המאפשרת ניטור הפרעות קצב לב מרחוק ובזמן אמת
ההשלכות האפשריות של אירוע מוחי על האדם הן רבות ומורכבות: שיתוק או חולשה בפלג גוף מסוים, הפרעות נוירולוגיות, בעיות מנטליות, בעיות התמצאות, סימני בלבול, פגיעה בתהליכי חשיבה וזיכרון, ביכולת להתנהלות עצמאית ועוד. חלק מפגיעות אלו עשויות להפוך לקבועות.
פרפור עליות (פרוזדורים) - מהפרעות קצב הלב הנפוצות ביותר - מהווה גורם שכיח לאירוע מוחי. הפרעה זו לעיתים קרובות אינה מלווה בתסמינים מיוחדים ולכן, ברוב המקרים, ללא בדיקה ייעודית לכך, לא ניתן לדעת אם האדם אכן סובל מהפרעת הקצב.
לצד טיפול נכון בכלל גורמי הסיכון (יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, עישון וכדומה) ניתן היום להקטין את הסיכון לשבץ גם באמצעות בדיקה חדשנית המסייעת לאתר את הפרעת הקצב. בדיקת הסקר, אותה מציעה חברת שחל ללקוחותיה, מנטרת הפרעות קצב לב מרחוק בעזרת מכשיר נישא, המתחבר לנבדק עם מדבקות. כאשר המכשיר מאבחן הפרעת קצב לב, הוא שולח התראה למוקד הרפואי, בזמן אמת, וכך מסייע במתן טיפול מתקדם למניעת שבץ מוחי.
מה זה פרפור עליות / פרוזדורים?
פרפור עליות (פרפור פרוזדורים) היא היא הפרעת הקצב המשמעותית הנפוצה ביותר. קצב פעימות ליבו של אדם בריא יעמוד על 60 עד 100 פעימות בדקה, קצב ליבו של מי שסובל מפרפור עליות יהיה בדרך כלל מהיר מהתקין וכן יהיה בלתי סדיר. לצורך האבחנה נדרש תרשים א.ק.ג בזמן אמת – בעת שהפרעת הקצב מתרחשת.
למה חשוב לאבחן פרפור עליות?
אמנם לא כל מצב של דופק לב איטי, מהיר או בלתי סדיר, דורש טיפול רפואי, אך ישנה חשיבות רבה לאבחון פרפור עליות: דופק לב מהיר או לא סדיר יכול לגרום, בעקיפין, להיווצרות של קרישי דם ואף לשבץ מוחי. במקרים קשים במיוחד יכול להתפתח גם דום לב פתאומי.
חשוב לדעת, שבעיקר בקרב בני 65 ומעלה שכיחות התופעה עומדת על כ-5% מהאוכלוסייה, ומגיל 80 ומעלה ניתן לאבחן פרפור עליות בשכיחות של אחד מכל עשרה מבוגרים.
במקרים רבים אין תסמינים מיוחדים המעידים על הימצאות ההפרעה מלבד שינויים בדופק, לכן היא לא תתגלה ללא בדיקה ייעודית. לעיתים קרובות, הפרעה בקצב הלב תתגלה באקראי במסגרת בדיקות לב שנעשו בשל סיבות אחרות או תאובחן במקרים של שבץ מוחי – אשר ייתכן שניתן היה למנוע אם הפרעת הקצב הייתה מאובחנת בזמן.
מי נמצא בקבוצת סיכון ללקות בפרפור עליות?
הסיכון לסבול מהפרעת הקצב עולה עם הגיל. אמנם גם צעירים עלולים להיות מאובחנים עם פרפור עליות, אך הסיכון להתפתחות הפרעת הקצב עולה משמעותית עם הגיל.
מעבר לגיל, ישנם גורמי סיכון מרכזיים נוספים, לרבות יתר לחץ דם, מחלות נשימה ודום נשימה בשינה, סוכרת, מחלות לב, מחלת כלי דם היקפית, ניתוחים כירורגיים - בעיקר באזור החזה והבטן, צריכת אלכוהול חריגה, השמנת יתר, צריכת כמויות גדולות של קפאין ועישון.
בדיקת סקר חדשנית להפרעות בקצב הלב - מרחוק
(צילום: באדיבות שחל)
חברת שחל מציעה בימים אלו בדיקת סקר חדשנית למי שנמצאים בקבוצות הסיכון ללקות בשבץ מוחי - מי שעברו שבץ מוחי בעבר או מעל גיל 65 ולוקים בסוכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב, מחלת כלי דם היקפית או מעשנים.
הבדיקה מתבססת על מכשיר נייד בגודל ביפר, אותו נושא הנבדק על גופו למשך שבועיים, בעזרת מדבקות. המכשיר יודע לזהות הפרעות בקצב הלב באופן אוטומטי ומשדר אותות אלו למוקד. תוצאות הסקר מגדירות האם האדם נמצא בקבוצת סיכון לשבץ מוחי.
אפקט הזמן
על מנת לבצע בירור יסודי לפרפור עליות יש צורך בניטור רצוף של פרק זמן נכבד, כדי לקבל תמונה רחבה ככל שניתן על מצבו של הנבדק. להבדיל מבדיקות של הולטר אקג, המספקות נתונים על מקסימום 24 שעות רצופות של ניטור, כאן מדובר על בדיקת סקר האורכת שבועיים רצופים לכן היא מקיפה ומהימנה יותר.
יתרונות נוספים של הבדיקה:
· ניטור אוטומטי: שלא כפי במכשירים דומים בעבר, אין צורך בכל התערבות או פעולה מצדו של הנבדק.
· ניטור מרחוק: הנבדק יכול להמשיך בחייו כרגיל ואינו מוגבל בשום צורה.
· דיווח בזמן אמת: במידה ודווחו הפרעות בקצב הלב ברמה הדורשת טיפול, ניתן לקבלו במיידי.
במחקר אשר מטרתו הייתה לזהות הפרעות בקצב הלב בקרב משתתפים בקבוצות סיכון, על מנת לתת להם טיפול מתקדם למניעת שבץ, שממצאיו הוצגו בכנס הקרדיולוגים האמריקאי, נמצא כי ניתן לאתר שיעור גבוה של הפרעות קצב לב המגבירות סיכון לשבץ מוחי.
במחקר השתתפו 1,732 נבדקים אשר נמצא אצלם פרפור עליות סמוי בשיעור של 6.3% לשנה. הממצאים הצביעו על כך ש-75% מאירועי הפרעות קצב הלב אותרו תוך שבועיים של ניטור רצוף.
ד"ר יצחק אבנד, קרדיולוג מומחה, סמנכ"ל רפואה בשחל מסביר כי "המחקר מביא לידי ביטוי את ערכה של היכולת לאבחן מהיר ומוקדם של אנשים המצויים בסיכון מוגבר לפרפור עליות. במקרים רבים אנשים אלה לא חשים בפרפור עליות ואינם מודעים להתרחשותו. טיפול מתאים מבעוד מועד יכול למנוע שבץ מוחי בעתיד. פרפור עליות יכול להתרחש בכל רגע נתון ובמיוחד בקרב אנשים הנמצאים בקבוצות סיכון. קבוצות הסיכון השכיחות הן: גיל מבוגר, סוכרת, יתר לחץ דם, עישון, אי ספיקת לב ומחלות לב אחרות. האבחון מרחוק בטכנולוגיה שמציעה שחל, מאפשר לנו, הקרדיולוגים, לאתר את הסובלים מההפרעה ולהציע להם טיפול שיפחית את הסיכון לשבץ מוחי".
רוצים לחיות בלב שקט? לפרטים נוספים לחצו כאן