מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בדוק: יש חלופה הגיינית יותר לספוג הכלים
חוקרים נורווגים בדקו ומצאו על ספוגים משומשים לניקוי כלים הרבה יותר חיידקים בהשוואה למברשות לניקוי כלים
ספוגי המטבח החשופים ללחות ושאריות מזון מהווים מצע נהדר לגידול חיידקים. בעוד שרוב החיידקים אינם גורמים לנזקים, קיימים חיידקים כמו סלמונלה שעשויים לעבור מספוגים לידיים, משטחים וציוד במטבח ועלולים לגרום למחלות.
במחקר חדש, חוקרים לבטיחות מזון מנורווגיה ביקשו לבדוק את כמות ומגוון החיידקים שמצטברים על ספוגי כלים ועל מברשות לניקוי כלים, וכן הישרדות של החיידק המסוכן סלמונלה על אביזרי ניקוי אלה, ולבחון כיצד אופן השימוש ואופן האחזקה של המברשות והספוגים על ידי הצרכנים משפיעים על כמות ועל מגוון החיידקים שמצטברים בהם.
לשם כך אספו החוקרים ספוגים מ-20 אנשים שחיים בפורטוגל ו-35 מברשות ו-14 ספוגים מאנשים שחיים בנורבגיה. הבעלים של הספוגים והמברשות דיווחו לחוקרים מה משך הזמן בו הם לרוב משתמשים בספוג או במברשת לפני שהם מחליפים אותם, כמה פעמים משתמשים בהם בשבוע ואיך הם דואגים לנקות אותם – שטיפה במים, שטיפה בסבון ומים, הכנסתם למדיח הכלים או ניקיון בכלור.
לא משנה איך מנקים
החוקרים מצאו את אותו סט של סוגי חיידקים נפוצים בספוגים ובמברשות, ומדובר בחיידקים שאינם פתוגנים (גורמים למחלות). עוד נמצא כי במברשות לניקוי כלים משומשות רמות נמוכות יותר של חיידקים בהשוואה לספוגים משומשים.
ממצא מעניין שעולה מהמחקר הוא שזה לא שינה איך ובאיזו תדירות אנשים ניקו את הספוגים שלהם - החוקרים לא מצאו מנהגים כלשהם שיוכלו להסביר הבדלים שנמצאו ברמות הזיהום בספוגים. לעומת זאת, באשר לאחזקת מברשות – נמצאו רמות מעט נמוכות יותר של חיידקים במברשות שנוקו באופן קבוע.
בשלב הבא במחקר ספוגים ומברשות משומשות זוהמו במכוון בסלמונלה. במברשות משומשות שזוהמו בסלמונלה וניתן להן להתייבש במשך הלילה הייתה ירידה משמעותית במספרי חיידקי הסלמונלה. לעומת זאת, כאשר המברשות הוחזקו בתנאים לחים (בשקית פלסטיק) לא הייתה ירידה במספר החיידקים המסוכנים. בספוגים שזוהמו בסלמונלה לא הייתה ירידה במספר החיידקים - לא משנה באילו תנאים הספוגים הוחזקו.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Journal of Applied Microbiology מסבירים כי סלמונלה וחיידקים אחרים גדלים ושורדים טוב יותר בספוגים מאשר במברשות, והסיבה לכך היא שבעוד שהמברשות מתייבשות מהר מאוד ונותרות יבשות בין שימוש לשימוש – מה שהורג את החיידקים, הספוגים שנמצאים בשימוש יומיומי אף פעם לא מתייבשים. לדברי טרונד מורטרו, אחד החוקרים ממכון חקר המזון הנורווגי נופימה: ״ספוג יחיד יכול לשאת עליו מספר גבוה יותר של בקטריות מאשר אנשים על פני כדור הארץ״.
להחליף בתדירות גבוהה
בסיכום המחקר - שנערך כחלק מפרויקט בטיחות במזון של האיחוד האירופי - החוקרים כותבים כי באופן כללי נצפו רמות נמוכות יותר של חיידקים במברשות לניקוי כלים משומשות בהשוואה לספוגים משומשים וכי חיידקי סלמונלה מתו בכמויות גדולות יותר במברשות בהשוואה לספוגים. כך, המחקר מדגים שהשימוש במברשות עשוי להיות הגייני יותר בהשוואה לשימוש בספוגים. יתרון נוסף של המברשות הן שלרובן יש ידית שמונעת מגע ישיר של היד עם חיידקים, וזאת בניגוד לספוגים.
מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים שמצאו חיידקים רבים בספוגי מטבח. במחקר שפורסם בקיץ 2017 בכתב העת Scientific Reports, חוקרים מאוניברסיטת פורטוונגן בגרמניה אספו 14 ספוגי מטבח משומשים מבתים של משפחות בגרמניה ומצאו 362 סוגים שונים של חיידקים שחיו בשגשוג בספוגים, לצד קצף הסבון. רוב הסוגים אומנם אינם מזיקים, אך מתוך עשרת הסוגים הנפוצים ביותר של חיידקים שנמצאו, חמישה עלולים להיות פתוגניים.
גם במחקר זה החוקרים מצאו כי בספוגים שנוקו או חוטאו באופן קבוע לא היה שוני משמעותי בכמות החיידקים ויתרה מכך, אף נטו להיות בהם יותר חיידקים פתוגניים משני סוגים. החוקרים הסבירו כי ייתכן שחיידקים עמידים יותר שורדים את תהליך החיטוי ומתרבים חזרה במהירות. לדבריהם, ההמלצה הטובה ביותר שהם יכולים לתת למי שמשתמשים בספוג לניקוי כלים - היא להחליף את הספוג באופן קבוע, לדוגמה על בסיס שבועי.
Journal of Applied Microbiology First published: 13 May 2022