מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותבדוק: יש חלופה הגיינית יותר לספוג הכלים

בדוק: יש חלופה הגיינית יותר לספוג הכלים

חוקרים נורווגים בדקו ומצאו על ספוגים משומשים לניקוי כלים הרבה יותר חיידקים בהשוואה למברשות לניקוי כלים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ספוגי המטבח החשופים ללחות ושאריות מזון מהווים מצע נהדר לגידול חיידקים. בעוד שרוב החיידקים אינם גורמים לנזקים, קיימים חיידקים כמו סלמונלה שעשויים לעבור מספוגים לידיים, משטחים וציוד במטבח ועלולים לגרום למחלות.

 

במחקר חדש, חוקרים לבטיחות מזון מנורווגיה ביקשו לבדוק את כמות ומגוון החיידקים שמצטברים על ספוגי כלים ועל מברשות לניקוי כלים, וכן הישרדות של החיידק המסוכן סלמונלה על אביזרי ניקוי אלה, ולבחון כיצד אופן השימוש ואופן האחזקה של המברשות והספוגים על ידי הצרכנים משפיעים על כמות ועל מגוון החיידקים שמצטברים בהם.

 

לשם כך אספו החוקרים ספוגים מ-20 אנשים שחיים בפורטוגל ו-35 מברשות ו-14 ספוגים מאנשים שחיים בנורבגיה. הבעלים של הספוגים והמברשות דיווחו לחוקרים מה משך הזמן בו הם לרוב משתמשים בספוג או במברשת לפני שהם מחליפים אותם, כמה פעמים משתמשים בהם בשבוע ואיך הם דואגים לנקות אותם – שטיפה במים, שטיפה בסבון ומים, הכנסתם למדיח הכלים או ניקיון בכלור.

 

לא משנה איך מנקים

 

החוקרים מצאו את אותו סט של סוגי חיידקים נפוצים בספוגים ובמברשות, ומדובר בחיידקים שאינם פתוגנים (גורמים למחלות). עוד נמצא כי במברשות לניקוי כלים משומשות רמות נמוכות יותר של חיידקים בהשוואה לספוגים משומשים.

 

ממצא מעניין שעולה מהמחקר הוא שזה לא שינה איך ובאיזו תדירות אנשים ניקו את הספוגים שלהם - החוקרים לא מצאו מנהגים כלשהם שיוכלו להסביר הבדלים שנמצאו ברמות הזיהום בספוגים. לעומת זאת, באשר לאחזקת מברשות – נמצאו רמות מעט נמוכות יותר של חיידקים במברשות שנוקו באופן קבוע.

 

בשלב הבא במחקר ספוגים ומברשות משומשות זוהמו במכוון בסלמונלה. במברשות משומשות שזוהמו בסלמונלה וניתן להן להתייבש במשך הלילה הייתה ירידה משמעותית במספרי חיידקי הסלמונלה. לעומת זאת, כאשר המברשות הוחזקו בתנאים לחים (בשקית פלסטיק) לא הייתה ירידה במספר החיידקים המסוכנים. בספוגים שזוהמו בסלמונלה לא הייתה ירידה במספר החיידקים - לא משנה באילו תנאים הספוגים הוחזקו.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Journal of Applied Microbiology מסבירים כי סלמונלה וחיידקים אחרים גדלים ושורדים טוב יותר בספוגים מאשר במברשות, והסיבה לכך היא שבעוד שהמברשות מתייבשות מהר מאוד ונותרות יבשות בין שימוש לשימוש – מה שהורג את החיידקים, הספוגים שנמצאים בשימוש יומיומי אף פעם לא מתייבשים. לדברי טרונד מורטרו, אחד החוקרים ממכון חקר המזון הנורווגי נופימה: ״ספוג יחיד יכול לשאת עליו מספר גבוה יותר של בקטריות מאשר אנשים על פני כדור הארץ״.

 

להחליף בתדירות גבוהה

 

בסיכום המחקר - שנערך כחלק מפרויקט בטיחות במזון של האיחוד האירופי - החוקרים כותבים כי באופן כללי נצפו רמות נמוכות יותר של חיידקים במברשות לניקוי כלים משומשות בהשוואה לספוגים משומשים וכי חיידקי סלמונלה מתו בכמויות גדולות יותר במברשות בהשוואה לספוגים. כך, המחקר מדגים שהשימוש במברשות עשוי להיות הגייני יותר בהשוואה לשימוש בספוגים. יתרון נוסף של המברשות הן שלרובן יש ידית שמונעת מגע ישיר של היד עם חיידקים, וזאת בניגוד לספוגים.

 

מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים שמצאו חיידקים רבים בספוגי מטבח. במחקר שפורסם בקיץ 2017 בכתב העת Scientific Reports, חוקרים מאוניברסיטת פורטוונגן בגרמניה אספו 14 ספוגי מטבח משומשים מבתים של משפחות בגרמניה ומצאו 362 סוגים שונים של חיידקים שחיו בשגשוג בספוגים, לצד קצף הסבון. רוב הסוגים אומנם אינם מזיקים, אך מתוך עשרת הסוגים הנפוצים ביותר של חיידקים שנמצאו, חמישה עלולים להיות פתוגניים.

 

גם במחקר זה החוקרים מצאו כי בספוגים שנוקו או חוטאו באופן קבוע לא היה שוני משמעותי בכמות החיידקים ויתרה מכך, אף נטו להיות בהם יותר חיידקים פתוגניים משני סוגים. החוקרים הסבירו כי ייתכן שחיידקים עמידים יותר שורדים את תהליך החיטוי ומתרבים חזרה במהירות. לדבריהם, ההמלצה הטובה ביותר שהם יכולים לתת למי שמשתמשים בספוג לניקוי כלים - היא להחליף את הספוג באופן קבוע, לדוגמה על בסיס שבועי.

 

 

Journal of Applied Microbiology First published: 13 May 2022