סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
אשכולית לטיפול בסוכרת
הבטחה מתוקה לתרופות חבויה בטעמה המר של האשכולית: מולקולה ששולטת על פירוק שומנים בכבד
נרינג'נין (Naringenin), נוגד חמצון המופק מהטעם המר של האשכולית ופירות הדר נוספים, גורם לכבד לפרק שומנים ומעלה את הרגישות לאינסולין, תהליך המתרחש באופן טבעי לאחר צום.
מדענים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ובית החולים הכללי מסצ'וסטס (MGH) מדווחים כי הנרינג'נין מפעיל משפחה של חלבונים זעירים הקרויים קולטני גרעין, שגורמים לכבד לפרק חומצות שומן. המחקר פורסם השבוע בכתב העת המדעי PLOS ONE.
הנרינג'נין מדמה את פעולתן של מספר תרופות, כמו פנופיבראט שמורידה את רמת השומנים בדם, ורוזגליטזון שמעלה את הרגישות לאינסולין בחולים סוכרתיים, ופועל כמו שתי התרופות יחד.
"זוהי תגלית מרתקת" אומר דר' יעקב נחמיאס מהאוניברסיטה העברית בירושלים, החוקר הראשי "אנו מראים את הדרך שבה הנרינג'נין מפעיל תהליכים המדמים מצב של רעב שבו הכבד מפרק שומנים ומעלה את רגישותו לאינסולין".
הכבד הוא האחראי הראשי לבקרה של סוכרים וחומצות שומן בזרם הדם. לאחר ארוחה, הדם נשטף בסוכרים שמפעילים קולטן שגורם לכבד ליצר שומן בכדי לאגור אותו לטווך ארוך. במצב של רעב, התהליך מתהפך, רקמות השומן משחררות חומצות שומן המובילות לפירוק של שומנים לגופי קטון . תהליך מקביל מעלה את הרגישות לאינסולין. "זהו תהליך דומה לדיאטת אטקינס, ללא תופעות הלווי," אומר פרופ' מרתין ירמוש, ראש המרכז להנדסה ברפואה שבהרווארד "הכבד מתנהג כאילו הוא בצום, ומפרק שומנים במקום סוכרים".
טעמה המר של האשכולית נגרם על ידי הנרינג'ין (Naringin), אשר מפורק במעיים לנרינג'נין. מחקרים קודמים הצביעו על כך שתוסף המזון מוריד את רמת הכולסטרול בדם ומקל על חלק מהסימפטומים של סוכרת.
דר' נחמיאס ושותפיו הראו איך הנרינג'נין גורם להאצה בקצב פירוק חומצות השומן ולעצירה ביצירת 'הכולסטרול הרע'.
בהנחה שהמחקר יעבור לקליניקה, תוסף המזון נרינג'נין יהפוך לשגרה בטיפול בהיפרליפידימיה, סוכרת, ואולי גם בסינדרום המטבולי.
צוות החוקרים הבינלאומי בהנהגתו של ד"ר נחמיאס כלל את דר' יונתן גולדואסר, דר' פזית-ישכה כהן, דר' אריק ואנג, ואת דר' פטריק באלגאר מצרפת. העבודה מומנה על ידי מענקי מחקר ממכון הבריאות האמריקני (NIH) ומועצת המחקר האירופאית (ERC).
עריכה: ד"ר דינה ראלט