כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ארס ממבה שחורה יעיל יותר ממורפיום
מחקר: חלבונים מארס קלטני של נחש הממבה השחורה יכולים לשמש כמשכך כאבים יעיל
בסדרה של הכשות מהירות, נחש הממבה השחורה מחדיר קוקטייל של רעלנים שיכול להרוג בן אדם תוך 20 דקות. אבל בין הרכיבים המותזים מניבי הנחש, קיימים שני חלבונים שיכולים לחסום את הכאב באופן יעיל כמו מורפיום, אבל עם פחות תופעות לוואי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature.
החלבונים המכונים "ממבלגינים" (mambalgins) התגלו כחלק ממחקר חדש שחיפש אלטרנטיבות לתרופות אופיאטיות כמו מורפיום. מטופלים רבים מפתחים עמידות לאופיאטיים והם נזקקים למינונים גדולים יותר במשך הזמן. התרופות פעמים רבות גורמות לתופעות לוואי כמו בחילה, עצירות ותלות בתרופה.
את המחקר ערכו חוקרים מהמכון לפרמקולוגיה מולקולארית ותאית בצרפת. הם בחנו 50 סוגים שונים של ארס בעלי חיים, לפני שנתקלו בממבלגינים של הממבה.
הפעולה של חלבוני הממבה שונה משל התרופות האופיאטיות – הם לא פועלים על קולטנים לאופיואידים כמו מורפיום, אלא מתחברים ומעכבים מולקולות מסוג ASICs.
החוקרים מצאו כי עכברים שהוזרקו להם הממבלגינים יכלו לסבול מים חמים על הזנב וכפות רגליהם במשך זמן כפול בהשוואה לעכברים שלא קיבלו טיפול. החלבונים גם הפחיתו רגישות יתר לכאב שנוצר עקב דלקתיות ברקמות.
במהלך 5 ימים של טיפולים חוזרים, העכברים פיתחו עמידות גם לתרופות אופיאטיות וגם לממבלגינים, אך העמידות הייתה פחות גבוהה לטיפול בחלבוני הממבה.
בנוסף, חלבוני הממבה לא האטו את קצב הנשימה של העכברים, תופעת לוואי של אופיאטיים העלולה להיות מסוכנת. כעת נדרשים ניסויים גם בבני אדם.
זוהי לא הפעם הראשונה בה משתמשים בארס בעלי חיים לשיכוך כאבים. מדענים פיתחו תרופה לשיכוך כאבים מכימיקל בו משתמשים שבלולי הים על מנת לתפוס את הטרף שלהם. החומר, שקיים בריר השבלולים, נמצא יעיל באותה מידה כמו מורפיום לשיכוך הכאבים החזקים ביותר, אך ללא הסיכון המוסף של התמכרות.
לאחרונה פורסם כי רעלנים בארס נחשים עשויים לפתוח דלתות לתרופות חדשניות שיכולות לטפל במצבים רפואיים חמורים כמו סוכרת, סרטן ולחץ דם גבוה.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
mailoo
כתבה מעניינת ולהלן שאלותיי/הערותיי:
1. הקטע הבא שהועתק מהכתבה של הר-נוי אינו ברור, אודה על התרה והסבר מילה במילה.
מה פרוש "הם לא פועלים על קולטנים ... וכו' ומה פרוש המושג ASICs.
"הפעולה של חלבוני הממבה שונה משל התרופות האופיאטיות – הם לא פועלים על קולטנים לאופיואידים כמו מורפיום, אלא מתחברים ומעכבים מולקולות מסוג ASICs".
תודה