מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאספירין עשוי להפחית סיכון לסרטן ערמונית קטלני

אספירין עשוי להפחית סיכון לסרטן ערמונית קטלני

מחקר מצא כי נטילת אספירין באופן קבוע עשויה להפחית סיכון למוות מסרטן הערמונית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לגברים עם סרטן הערמונית סיכון נמוך משמעותית למות מהמחלה אם הם משתמשים באספירין באופן קבוע. כך מצא מחקר חדש שהוצג לאחרונה בכינוס השנתי Genitourinary Cancers Symposium.

 

אספירין הוא נוגד דלקת לא סטרואידי המשמש לטיפול בכאבים, הורדת חום והפחתת דלקות. בנוסף, הוא מונע הצמדות טסיות ולכן גורם ל"דילול דם" ומשמש למניעת מחלות לב וכלי דם. מזה שנים רבות מתקיים דיון על השימוש באספירין למניעה של התקפי לב ושבץ, כשברקע חשש מתופעות הלוואי של התרופה – חלקן עלולות להיות קטלניות. במקביל, מספר לא מבוטל של מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על קשר בין שימוש קבוע באספירין להפחתה בסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן בהם סרטן המעי הגס וסרטן השד ולשיפור סיכויי ההישרדות של חולי סרטן מסוימים.

 

במסגרת המחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב ואוניברסיטת מקמסטר בקנדה ביקשו לבחון את ההשפעה של שימוש קבוע באספירין על הסיכון לסרטן ערמונית קטלני, מאחר שמחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין שימוש באספירין והסיכון לסרטן הערמונית הגיעו לתוצאות סותרות ואף אחד מהם לא התמקד באופן ספציפי במניעת סרטן ערמונית קטלני.

 

לשם כך הם ניתחו נתונים של יותר מ-22,000 גברים שלקחו חלק במחקר בריאות הרופאים. במהלך 27 שנות מעקב, הייתה אבחנה ראשונה של סרטן הערמונית בקרב 3,193 מהגברים. 403 מהמקרים הוגדרו כקטלניים (מקרים של מוות מהמחלה או סרטן גרורתי).

 

תועלת לאחר האבחון 

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בחישוב הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם מצאו כי הסיכון להתפתחות של סרטן ערמונית באופן כללי לא ירד עם שימוש באספירין.

 

עם זאת, הסיכון לפתח סרטן ערמונית קטלני ירד ב-33% בקרב גברים שהשתמשו באספירין באופן קבוע (לפחות 3 טבליות בשבוע). בקרב גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, לאלה שהשתמשו באספירין באופן קבוע היה סיכון מופחת ב-21% למוות מהמחלה בהשוואה לאלו שדיווחו על שימוש פחות תדיר באספירין או שאינם משתמשים באספירין.

 

החוקרים סיכמו כי נראה שאין תועלת מניעתית בנטילת אספירין לפני אבחון של סרטן ערמונית, אך עשויה להיות תועלת בנטילתו לאחר האבחון.

 

המחקר החדש אומנם מצא קשר בין שימוש באספירין וסיכון מופחת לסרטן ערמונית קטלני, אך מדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא לא יכול להוכיח שמדובר בקשר של סיבה ותוצאה. נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לגבש הנחיות בנושא. יש צורך במחקרים קליניים מבוקרים בהם חולי סרטן הערמונית בעלי מאפיינים דומים יחולקו באופן רנדומלי לקבוצה שתקבל אספירין וקבוצה שתקבל טיפול דמה (פלצבו), כדי לאושש שאכן קיים קשר בין אספירין וסרטן הערמונית ולבחון למי הטיפול עשוי להועיל ומהם המינונים הנדרשים.

 

תופעות לוואי מסוכנות 

 

הממצאים לא מהווים סיבה להשתמש באספירין למניעת סרטן ערמונית קטלני. הם גם לא מצדיקים נטילת אספירין למניעת התקדמות המחלה בקרב אלה שכבר לקו בה. עם זאת, הם מעלים את האפשרות שגברים עם סרטן הערמונית שכבר נוטלים אספירין למניעת אירועים קרדיווסקולריים אולי מרוויחים גם הטבה נוספת.

 

בשנת 2014 חוקרים מאוניברסיטת Queen Mary בלונדון, יחד עם חוקרים ממספר מוסדות באירופה וארה"ב, פרסמו בכתב העת Annals of Oncology מחקר שסיכם את הידע שהצטבר עד אותו זמן על ההטבות והסיכונים של אספירין, כדי לקבוע אם התועלת המניעתית בנטילה קבועה של אספירין עולה על הסיכון. החוקרים דיווחו על עדויות "מכריעות" לקשר שבין אספירין לבין סרטן המעי הגס – הפחתה של 30%-35% בסיכון לפתח את המחלה והפחתה של 35%-40% בסיכון למות מהמחלה. הם מצאו גם הפחתה של 25%-30% בסיכון לפתח סרטן הוושט ושל 45%-50% בסיכון למות מסרטן זה והפחתה של 25%-30% בסיכון לפתח סרטן הקיבה ושל 30%-35% בסיכון למות מהמחלה. השפעות קטנות יותר נמצאו לאספירין בסרטן הריאה, סרטן הערמונית וסרטן השד.

 

עד השנה שעברה, אף ארגון מקצועי גדול לא פרסם הנחיות קליניות הממליצות על שימוש באספירין למניעת סרטן. בספטמבר 2015 כוח המשימה לרפואה מונעת בארה"ב (USPSTF) המליץ על שימוש קבוע באספירין להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת, לנוכח מכלול ראיות הולך וגדל המראה שאספירין עשוי להיות נשק רב עוצמה במלחמה נגד סרטן המעי הגס. גם ההמלצה זו גררה ביקורת של מומחים החוששים שבני אדם בריאים שייטלו אספירין דרך קבע יחשפו עצמם לתופעות הלוואי של התרופה – חלקן עלולות להיות חמורות מאוד.

 

בין תופעות הלוואי של אספירין ניתן למנות דימומים מסוכנים ופגיעה ברירית הקיבה. בנוסף, אספירין מתנגש עם פעילותן של תרופות רבות, בהן תרופות מרשם אשר משפיעות על קרישת הדם (כמו קומדין ופלביקס) ותוסף המזון 'גינקו-בילובה'. התרופה אסורה לאנשים רבים בהם אנשים הסובלים מכיב קיבה, היא לא מומלצת לשימוש בהיריון ללא הוראת רופא ועלולה לגרום להתקף אסתמה חמור בקרב חולי אסתמה. אספירין לא מיועד לשימוש בילדים מתחת לגיל 16 בגלל החשש לתסמונת על שם ריי, שעלולה לגרום למוות.

 

 

Genitourinary Cancers Symposium (GUCS) 2016: Abstract 306

 

שייקה1
21/01/16 15:44

הכל נכתב מלבד דבר אחד חשוב לאלו שעברו ניתוח כריתת הערמונית. שאלה:: האם כתבה זו חשובה לאלו שטרם עברו ניתח להסרה, או לשני המקרים עברו וטרם עברו....אשמח לתשובה .תודה.