מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאספירין עשוי להפחית סיכון למלנומה

אספירין עשוי להפחית סיכון למלנומה

מחקר: נטילה קבועה של אספירין קשורה לסיכון מופחת לסרטן העור מסוג מלנומה


נראה כי אנשים הנוטלים אספירין מסיבות אחרות עשויים לזכות ביתרון בריאותי נוסף (צילום: Shutterstock)
נראה כי אנשים הנוטלים אספירין מסיבות אחרות עשויים לזכות ביתרון בריאותי נוסף (צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות מצטברים מחקרים הקושרים שימוש באספירין ותרופות נוספות לשיכוך כאבים ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, לסיכון מופחת לסוגים מסוימים של סרטן, בהם סרטן העור. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Cancer מחזק את העדויות ומראה כי אספירין עשוי להפחית את הסיכון לסרטן העור מסוג מלנומה.

 

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד בחנו מידע ממדגם גדול שכלל כמעט 60,000 נשים בנות 50 עד 79, שסיפקו מידע על עצמן במשך תקופה של כ-12 שנים.

 

המשתתפות חולקו לקטגוריות בהתאם לדיווח שלהן על נטילת אספירין, תרופות אחרות ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים או כלום. נשים הוגדרו כ"משתמשות" אם הן נטלו את התרופה לפחות פעמיים בשבוע. הנשים גם דיווחו על חשיפתן לשמש ובעיבוד הנתונים החוקרים נטרלו את השפעתם של גורם סיכון זה לסרטן העור וגורמי סיכון נוספים. במהלך תקופת המעקב אובחנו 548 מקרים של מלנומה בקרב המשתתפות.

 

החוקרים חישבו כי נשים שהשתמשו באספירין היו בעלות סיכון נמוך ב-21% בממוצע לפתח מלנומה. ככל שהנשים נטלו אספירין לתקופה ממושכת יותר, כך הן היו מוגנות יותר. לאחר שימוש של שנה הסיכון היה נמוך ב-11%, בין שנה לארבע שנים הסיכון היה נמוך ב-22%. כעבור 5 שנים של שימוש או יותר, הסיכון היה נמוך ב-30%.

 

המחקר לא מצא קשר בין תרופות אחרות ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים לבין הסיכון למלנומה. ייתכן שזה נבע מכך שהנשים במחקר נטו יותר להשתמש באספירין ופחות השתמשו בתרופות אחרות בצורה רציפה.

 

המחקר לא מוכיח כי אספירין הוא בעצמו הגורם לסיכון המופחת למלנומה. עם זאת, המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים על היכולות נוגדות הסרטן של האספירין, כמו מחקר שפורסם ב-2012 שמצא כי אספירין עשוי להגן מפני סרטן העור ומחקר נוסף שפורסם שנה לפני כן והגיע לתוצאות דומות.

 

חוקרים מאמינים כי דלקתיות מהווה תפקיד חשוב בהתפתחות של מחלת הסרטן ואספירין הוא תרופה נוגדת דלקת. בנוסף, ייתכן שאספירין מקדם מוות של תאי מלנומה.

 

המחקר לא מהווה סיבה להתחיל לקחת אספירין למניעת סרטן. דרושים מחקרים נוספים בנושא. לאספירין גם עלולות להיות מספר תופעות לוואי בהן דימומים ופגיעה ברירית הקיבה. בנוסף, אספירין מתנגש עם תרופות רבות אחרות, במיוחד תרופות המשפיעות על קרישת הדם.

 

עם זאת, נראה כי אנשים הנוטלים אספירין מסיבות אחרות עשויים לזכות ביתרון בריאותי נוסף.

 

 

CANCER; Published Online: March 11, 2013 DOI: 10.1002/cncr.27817

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה