מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אסטרטגיות תרופתיות להעלאת הכולסטרול ה"טוב"
טיפולים תרופתיים להעלאת רמות של HDL ו\או שיפור תפקודו.
רמות נמוכות של HDL (כולסטרול "טוב") הוא מנבא משמעותי לאטרוסקלרוזיס ואירועים קרדיווסקולריים. HDL מגן מפני אטרוסקלרוזיס ע"י הוצאת הכולסטרול ה"רע" וכן דרך תהליכים אנטי דלקתיים, אנטיאוקסידנטיים ואנטיטרומבוטיים. תהליכים אלה מורכבים ועקב כך HDL הוא מטרה טיפולית מסובכת.
מחקר זה מדבר על אסטרטגיות טיפוליות שכעת מתפתחות ובעלות פוטנציאל להעלות רמות של HDL ו\או לשפר את תפקודו:
1. ניאצין- הגורם היעיל ביותר כיום להעלאת HDL. מצליח להעלות את ה HDL בכ35%. מספר רב של מחקרים מה40 שנים האחרונות הראו כי ניאצין הוריד שכיחות של אירועים קרדיווסקולרים במטופלים עם רמות נמוכות של HDL. כיום מבוצעים שני מחקרים הבודקים האם מטופלים עם רמות HDL נמוכות, המטופלים בסטטינים, יכולים להינות מטיפול בניאצין. תוצאות צפוייות בשנים הקרובות.
2. עיכוב של CETP – על פי מספר מחקרים עיכוב של CETP העלה רמות של HDL. CETP הוא חלבון של הפלסמה. המחשבה על טיפול במעקב CETP לצורך העלאת HDL הוא לאחר מחקר שבוצע ביפן שמצא רמות גבוהות של HDL במטופלים עם חסר גנטי של CETP. בוצע מחקר לגבי תכשיר שנקרא torcetrapib. תכשיר זה העלה רמות HDL אך למרות זאת הביאה לעליה של 25% באירועים קרדיווסקולרים ול40% עליה בתמותה מממחלות לבביות ועליה בלחץ דם. כיום נבדקים במחקרים שני סוגי טיפול מקבוצה זו.
3. LCAT – אנזים בעל תפקיד מפתח בייצור HDL. בבני אדם עם חסר גנטי באנזים זה נצפו רמות HDL נמוכות. שנמות רבה של אנזים זה בעכברים הביאה להעלאת HDL, אם כי הורדת הסיכון לאירועים אטרוסקלרטיים אינה ברורה.
4. שפעול יתר של גן APOA-I הוכח כמעלה HDL, מוריד התפתחות של אטרוסקלרוזיס ובמקרים מסויימים מעט את תהליך הווצרות הלאק הטרשתי. ישנם מספר תכשירים שנמצאים כעת בשלבי מחקר מתקדמים כמו למשל RVX-208.
5. עיכוב הפרשת ליפאז אנדוטליאלי- אנזים האחראי על פירוק חומצות שומן וכן מוריד רמות HDL. על כן הפחתה בתפקודו מובילה להעלאת HDL. ישנם מספר תכשירים שעדיין במחקר. הוכח כי ישנה העלאה ברמות HDL אך טרם הוכח האם הוא מסייע במניעת מחלות לב.
לסיכום ניתן לאמר כי השיטות התרופתיות להעלאת HDL עדיין במחקר ולא ידוע איזו מהשיטות היא יעילה ביותר. במבט אופטימי לעתיד, למרות מורכבות המטבוליזם של HDL, טיפולים אלו יהפכו כחלק מהמניעה והטיפול במחלות קרדיו סקולריות אטרוסקלרוטיות.
עריכה ותרגום: מיכל אברג'יל