השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אם תאכלו לאט תשבעו יותר?
מחקר מצא כי בניגוד לממצאים קודמים, כשאוכלים לאט זה לא מפחית את כמות המזון הנצרך בארוחה
האם אכילה איטית תסייע לכם לשבוע יותר ולאכול פחות? מחקרים הגיעו לתוצאות סותרות בנושא. כעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת Food & Nutrition Research מצא כי אנשים שאוכלים לאט לא אוכלים פחות.
כדי לבחון אם אכילה איטית תגביר תחושת שובע במהלך האכילה ותפחית את צריכת המזון בארוחה, חוקרים מאוניברסיטת Saint Bonaventure בניו-יורק גייסו 80 סטודנטים המקפידים על תזונתם. הם בחרו בסטודנטים שמקפידים על תזונה נכונה, מכיוון שקבוצה זו נוטה יותר להשתמש באסטרטגיות התנהגותיות כדי לנהל את צריכת המזון שלהם.
המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: בקבוצה אחת נאמר למחצית מהמשתתפים לאכול מהר וליתר לאכול לאט. לקבוצה השנייה לא ניתנו הוראות לגבי קצב האכילה והמשתתפים אכלו בקצב הטבעי שלהם. המשתתפים דיווחו במהלך הארוחה על מידת השובע שחשו והחוקרים גם מדדו את כמות האוכל שנצרך בארוחה.
כאשר הסטודנטים אכלו בקצב הטבעי שלהם, לא היה הבדל בין אלה שאכלו מהר ואלה שאכלו לאט בתחושת השובע ובכמות המזון שנאכל. רק כאשר הנחקרים קיבלו הוראה לאכול לאט, דירוג השובע שלהם במהלך הארוחה עלה, אך גם זה לא השפיע על כמות המזון שהם אכלו.
החוקרים סיכמו כי גם בקרב אלה שמקפידים על תזונה נכונה, אכילה איטית כנראה אינה אסטרטגיה יעילה לשליטה על כמות המזון שנאכל.
כאמור, מחקרים קודמים הגיעו לתוצאות שונות. כך למשל, מחקר שפורסם בשנה שעברה מצא כי לעיסה מרובה של כל ביס מפחיתה באופן משמעותי את מספר הקלוריות שנצרכות באותה ארוחה. נחקרים שלעסו כל ביס 40 פעמים, אכלו 12% פחות קלוריות מאשר כשהם לעסו רק 15 פעמים. החוקרים גם מצאו קשר בין מספר הלעיסות ורמות של מספר הורמונים שאומרים למוח מתי לאכול ומתי להפסיק לאכול: לעיסה רבה יותר נקשרה עם רמות נמוכות יותר של גרלין בדם - הורמון המעורר תיאבון ורמות גבוהות יותר של הורמונים מפחיתי תיאבון.
Food Nutr Res. 2012, 56, 10.3402
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
אני מהמרת שלא כך היו נראות התוצאות אצל בעלי עודף משקל, ואצלם כן היתה השפעה של קצב האכילה על מידת האכילה...