כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אל תסמכו על ד''ר גוגל
מנסים לאבחן את עצמכם באמצעות חיפוש התסמינים בגוגל? סביר להניח שלא תעריכו את מצבכם נכונה
סובלים מכאב ראש משונה או פריחה? אם פעם היה סביר שתפנו לרופא, היום רבים מקלידים את התסמינים בגוגל ומנסים לאבחן את עצמם. מחקר חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת הונג-קונג מסביר למה מדובר ברעיון גרוע. מהמחקר עולה כי ככל שאנו קרובים למטופל – וכשאנו מאבחנים את עצמנו מדובר בקרבה גדולה – כך עולה הסבירות שלא נעריך נכון את המצב.
החוקרים בחנו הטיות "עצמיות-חיוביות" ו"עצמיות-שליליות" עליהן הצביעו מחקרים קודמים. מחקרים הראו למשל כי תסמינים שאנו מעריכים כבעיות עיכול באדם זר, לעיתים קרובות יוערכו על ידינו כהתקף לב אפשרי כאשר הם יופיעו אצלנו (הטיה עצמית-שלילית). לעומת זאת, אנחנו יכולים להמעיט בהערכתנו את הסיכון שלנו למחלות נפוצות רבות כמו מחלות מין (הטיה עצמית-חיובית).
במחקר הנוכחי החוקרים הציגו למאות סטודנטים מגוון תרחישים המערבים מחלות כמו שפעת, הפטיטיס C, סרטן השד ואוסטיאופורוזיס. הם סיפקו מידע סטטיסטי לגבי הסבירות לחלות במחלה ברמת האוכלוסייה וגם מידע על הסיכון האישי של אדם למחלה בהתבסס על הסימפטומים שלו והתנהגותו. לפעמים האדם היה אדם זר – ולפעמים הם עצמם.
מתוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Journal of Consumer Research, עולה כי אנשים המאבחנים את עצמם נוטים יותר להאמין שיש להם מחלה קשה, מכיוון שהם מתמקדים בתסמינים יותר מאשר בסבירות לחלות במחלה המסוימת ברמת האוכלוסייה. לעומת זאת, כאשר מדובר באדם זר, שיקולי האבחון נוטים להיות יותר אובייקטיביים ולהסתמך על שיקולים סטטיסטיים.
כך למשל, החוקרים ביקשו מהנבדקים לדמיין שהם או אדם אחר סובלים מתסמינים נפוצים כמו שיעול, חום, נזלת וכאב ראש. לאחר מכן הנבדקים נתבקשו להעריך את הסבירות שהם או האדם האחר נדבקו בשפעת החזירים או שפעת רגילה. הנבדקים היו מדויקים יותר כשהעריכו את הסימפטומים של אנשים אחרים מאשר כאשר הם העריכו את הסיכון של עצמם.
המחקר מוכיח את מה שאמר פעם אחד מאבות הרפואה המודרנית, וויליאם אוסלר: "לרופא שמטפל בעצמו יש מטופל טיפש".
זו אינה הבעיה היחידה באבחון עצמי באינטרנט. גם המידע אליו אנחנו נחשפים עלול להיות שגוי. מחקר שפורסם בשנת 2010 מצא כי מטופלים שמקבלים את הייעוץ הרפואי לגבי פציעות הספורט שלהם מ"ד"ר גוגל" עלולים להיחשף לאבחנות שגויות, לעצות שגויות ולמידע חלקי, מידע שאם הם פועלים על-פיו עלול לגרום להחמרת הפציעה ולסיבוכים.
Journal of Consumer Research: February 2013
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
BENO1952
סקר בריטי מצא כי 1 מתוך 6 אנשים המאבחנים עצמם דרך האינטרנט, מקבל אבחנה שגויה. עורכי הסקר מזהירים מפני הסתמכות על מידע הקיים רק ברשת. במקביל, בסקר שנערך ע"י ההסתדרות הרפואית, נתפס הרופא כאדם האמין ביותר לגבי קבלת מידע בריאותי,,,,
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4437767,00.html
קריסה
שלום רב,
בניגוד לאתרים אחרים יועצים"כמוני" אף פעם לא מאבחנים את המצב, הם נותנים אך ורק הכוונה כללית למי לפנות לצורך האיבחון או איך לקצר תהליכי איבחון.
"כמוני" אינו אתר יעוץ רפואי, זה מקום שבו אנשים חולקים ניסיון אישי בהתמודדות במחלה/ הפרעה ורופאים רק מפנים את הגולשים לכתובת הנכונה שמוסמכת לתת מענה לבעיה של המטופל. לעולם לא נתקלתי באתר שלנו בהמלצה ספיציפית על טיפול או תרופה מסויימת. וזה מעיד על רמת האחראיות והמקצויות של יועצי האתר.
אפי יגרמן
בעידן של שפע מידע זמין לכל, אנשים קוראים את כל מה שיש, וכל אחד מוצא מה שמתאים לו.