סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
אלכוהול גורם ל-7 סוגים של סרטן
ניתוח נתונים ממחקרים על צריכת אלכוהול וסרטן העלה כי קיימות עדויות חזקות לכך שאלכוהול עלול לגרום לסוגים מסוימים של סרטן. ''אין רמה בטוחה''
האם אלכוהול עלול לגרום לסרטן? פרופ' ג'ני קונור מאוניברסיטת אוטגו בניו זילנד סקרה וסיכמה נתונים ממגוון מחקרים אפידמיולוגיים וביולוגיים במטרה לבדוק את חוזק העדויות שקושרות צריכת אלכוהול לסרטן.
לפי הממצאים שפורסמו במאמר בכתב העת Addiction, קיימות עדויות חזקות לכך שאלכוהול גורם לפחות לשבעה סוגים של סרטן: סרטן הלוע (Oropharynx), סרטן הגרון, סרטן הוושט, סרטן הכבד, סרטן המעי הגס, סרטן החלחולת וסרטן השד. רוב האיברים המושפעים הם כאלה שבאים במגע ישיר עם האלכוהול.
הקשר בין צריכת אלכוהול לבין סוגי הסרטן היה קשר של מינון-תגובה - ככל שהצריכה עולה כך עולה הסיכון לפתח סרטן. לא נמצאו הבדלים בין סוגים שונים של משקאות אלכוהוליים.
הקשר בין צריכת אלכוהול לסרטן חזק יותר בשתיינים כבדים, אך נראה שאפילו צריכה קלה או בינונית של אלכוהול עשויה להעלות את הסיכון לסרטן. לדברי פרופ' קונור, לא נמצאו עדויות לרמה "בטוחה" של שתיית אלכוהול בהקשר של סרטן.
הקשר החזק ביותר נצפה בין צריכת אלכוהול לסרטן הלוע, הגרון והוושט - אדם ששותה יותר מ-50 גרם אלכוהול ביום נמצא בסיכון גבוה פי 4 עד 7 לפתח סוגי סרטן אלה בהשוואה לאדם שלא שותה אלכוהול. עם זאת, יש לציין כי הקשר עשוי להיות מושפע גם מעישון סיגריות - גורם סיכון נוסף לאותם סוגי סרטן. הסיכון לסרטן הכבד, המעי הגס והשד היה גבוה בכ-50% באנשים ששתו יותר מ-50 גרם אלכוהול ביום.
קשר ידוע
למאמר מספר מגבלות, הראשונה שבהם היא התבססות על מחקרים תצפיתיים שאינם יכולים להוכיח קשר של סיבה-תוצאה, מאחר שמשתנים רבים עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות. כמו כן, אופן האיתור והניתוח של המחקרים שנכללו בבדיקה לא מפורט במאמר.
עם זאת, צריכת אלכוהול נקשרה לאותם סוגי סרטן בעבודות קודמות והמאמר מאושש את האזהרות וההמלצות הקיימות של גופים רפואיים מקצועיים. בינואר האחרון פורסמו בבריטניה הנחיות ממשלתיות מעודכנות בנוגע לצריכת אלכוהול, לפיהן לגברים ונשים מומלץ לא לשתות באופן קבוע יותר מ-14 יחידות אלכוהול בשבוע, אם כי מודגש שלא קיימת רמה בטוחה לחלוטין של צריכת אלכוהול. לפי ההנחיות לתזונה ופעילות גופנית למניעת סרטן של החברה האמריקאית לסרטן, מומלץ כי גברים ששותים אלכוהול יגבילו את שתית האלכוהול ללא יותר משתי מנות משקה ליום ונשים למנת משקה אחת. מנה מוגדרת כפחית או בקבוק בירה, כוס יין או כוסית משקה חריף. מומלץ כי נשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד תמנענה לחלוטין משתיית אלכוהול.
לפי דו"ח מניעת צריכה מופרזת של אלכוהול שפרסם משרד הבריאות בנובמבר 2013, הישראלי הממוצע צורך רק 2.5 ליטר אלכוהול מדי שנה, בעוד שצריכת האלכוהול השנתית הממוצעת לאדם בקרב מדינות החברות ב-OECD עומדת על 3.9 ליטר. רק הטורקים צורכים פחות אלכוהול מהישראלים – 1.5 ליטר לנפש בשנה.
Addiction. Published online July 21 2016
pfs1
1. באתר זה עצמו מופיע גם מאמר נוסף http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=211773 שקובע לכאורה ששתי מנות אלכוהול ליום נראות לו קבילות ביחס לאפשרות שלא להפעיל סרטן. יתירה מזאת, נראה לי גם ששני המאמרים מסתמכים על אותו מחקר אמריקאי.
1.1. אני שואלת את עצמי עד כמה החרדה מאלכוהול רלבנטית כבר בארצנו, שלא נהוגים בה עדיין מנהגי השתיה האינטנסיבית שאנחנו צופים בה בטלביזיה.
2. לצערי יצא לי להכיר אנשים שחלו ומתו מסרטן , שממילא אורח החיים שלהם כלל את ההמנעויות המומלצות. לא כדאי ליצור אצל האנשים את התחושה שהכל באשמתם דוקא.
3. אני ממליצה לקרא את ספרה של סוזן זונטג - המחלה כמטאפורה. עדיין אקטואלי, למרות מרחק השנים.