השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אכלתם ג'אנק פוד? זה יותר משמין ממה שהערכתם
מחקר מצא כי אנו מעריכים את תכולת הקלוריות במזון מהיר בצורה נמוכה מן התכולה בפועל
באיזו מידה אנו יודעים להעריך את כמות הקלוריות בארוחת המקדונלד'ס שלנו? מחקר חדש מראה, שלרוב נמעיט בהערכת הקלוריות בכ-175 קלוריות פחות מן התכולה האמתית. כמו כן התגלה כי הפער בהערכה גדל ככל שהארוחה תכיל יותר קלוריות. ממצאי המחקרי פורסמו בירחון המדעי הבריטי British Medical Journal.
על מנת לבצע את המחקר, החוקרים מאוניברסיטת הארוורד אספו הערכות לגבי תכולת מזון ב-89 סניפים של מסעדות מזון מהיר מהרשתות הפופולריות: מקדונלד'ס, בורגר קינג, סבוואי, וונדי'ס, קנטקי פרייד צ'יקן ודאנקין דונאטס ברחבי ניו אינגלנד שבארה"ב. סך הכול אספו החוקרים הערכות מ-1877 מבוגרים ו-330 ילדים (בגילאי 3-15 שנים) בעת שאכלו ארוחת ערב במקום. בנוסף אספו החוקרים גם הערכות של 1178 מתבגרים שביקרו במסעדות לאחר בית הספר או בזמן הפסקת הצהריים שלהם. המעקב נעשה בשנים 2010-2011.
ממוצע הקלוריות לארוחה בפועל היה 836 קלוריות בארוחה של מבוגר, 756 קלוריות בארוחה של מתבגר ו-733 קלוריות בארוחה של ילד. מבחינת ההערכה של מספר הקלוריות המבוגרים העריכו בממוצע כי הארוחה מכילה 175 קלוריות מן התכולה בפועל. בני נוער העריכו את כמות הקלוריות ב-259 קלוריות פחות מן התכולה האמתית. ילדים בגיל הבית הספר העריכו בממוצע גם הם כי הארוחה מכילה 175 קלוריות פחות מן התכולה בפועל.
כאשר בדקו החוקרים את התוצאות במודל רב משתנים, נמצא כי הפער בין הערכת הסועדים המבוגרים והמתבגרים גדל ככל שתכולת הקלוריות בארוחה גדלה. עוד מציינים החוקרים כי הערכת הקלוריות אצל הסועדים ברשת סאבווי הייתה נמוכה יותר ב-20-25% לעומת הערכת הקלוריות במקדונלד'ס. כלומר, הסועדים במקדונלד'ס מודעים יותר לעובדה כי הארוחות בעלות ערך קלורי גבוה, בעוד שבסאבווי התחושה היא של ארוחות "קלות יותר" וזה ככל הנראה קשור לפיסת המותג על פי החוקרים.
לדברי החוקרים יש לעסוק בחינוך הצרכנים, וכן לדאוג לסימון קלוריות על תפריטי המסעדות על מנת לגשר על הפערים.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט