מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אכילת תמרים מגנה מפני טרשת העורקים
ממצאי מחקר משותף לקריה הרפואית רמב"ם ולחוקרי הטכניון מוכיח כי התמר, פרי מתוק במיוחד, לא גורם לעליה ברמות הסוכר בדם
אכילת תמרים בכמות של מאה גרם ביום, לא גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם ועשויה לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם. כך מצאו חוקרי הטכניון והקריה הרפואית רמב"ם במחקר שעשו והעומד להתפרסם בכתב העת JAFC.
פרופסור מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון ומהקריה רפואית רמב"ם, חוקר שנים רבות את ערכם הבריאותי של הפירות והירקות.
לאור העובדה שלא רק רמתו, אלא גם איכותו של הכולסטרול בדם – קובעים את מידת הסיכון למחלות לב וכלי דם (התקף לב, שבץ מוחי), נעשה מאמץ מחקרי לאיתור פירות וירקות המכילים נוגדי חמצון פעילים במיוחד, העשויים לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם, על ידי עיכוב חמצונו.
"לחמצון הכולסטרול יש חשיבות מרכזית בשקיעתו בדופן העורק וגרימה אפשרית לחסימת אספקת הדם ללב ולמוח, תופעה הגורמת להתקף לב או לשבץ מוחי", הסביר פרופסור אבירם.
בפרסומיו המדעיים הוא היה הראשון להראות כי הפירות היעילים ביותר הם הרימון, היין האדום (הגפן) ושמן הזית, זאת לאחר שחקר את השפעתם של עשרות פירות וירקות על עיכוב בהתפתחות מחלות לב וכלי דם.
"עתה הגיע תורו של התמר להיחקר", אמר פרופסור אבירם. "התעורר החשש כי מאחר שמדובר ב"פצצת סוכרים", תזונה עשירת תמרים עלולה להביא לעליה ברמות הסוכר בדם. במחקר שנערך על נבדקים בריאים, נמצא כי אכילת מאה גרם תמרים ליום במשך כחודש, לא גרמה לעלייה ברמות הסוכר בדם. לא זו בלבד, אלא שרמות השומנים (טריגליצרידים) בדם ירדו באופן משמעותי, כמו גם מידת החמצון של השומנים בדם".
במחקר זה נחקרו זני החאלאווי והמדג'ול ונמצא כי זן החאלאווי הוא בעל תכונות בריאותיות עדיפות במעט על אלו של המדג'ול. בכך מצטרף התמר לרשימת הפירות המגנים מפני טרשת העורקים.
עוד פרטים באתר הקריה הרפואית רמב"ם
הגיש: רונן שמיר