טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אינטרפרון בטא ודיכאון
חוקרים מברזיל תיארו את השפעתו של טיפול באינטרפרון בטא על מצבם הנפשי של המטופלים עם טרשת נפוצה והראו כי יכול להביא למקרים של דיכאון חמור אותו חשוב לזהות מוקדם ככל הניתן.
האינטרפרון בטא הוא טיפול בטוח ויעיל לטרשת נפוצה. החומר מוכר יותר תחת השמות המסחריים: אבונקס, רביף ובטאסרון. ידוע כבר כי אנשים שטרם הטיפול סבלו מדיכאון, ייתכן ומצבם הנפשי יחמיר בעקבות הטיפול באינטרפרון בטא. עם זאת, נאספים כיום כמה דיווחים על הקשר שבין הטיפול באינטרפרון בטא ודיכאון חמור, בקרב מטופלים שלא סבלו קודם לכן מדיכאון או מכל היסטוריה פסיכיאטרית אחרת.
בכדי לבחון נושא זה ניתחו החוקרים מקרים בהם אנשים עם טרשת נפוצה פיתחו דיכאון חמור (מז'ורי) בעקבות השימוש באינטרפרון-בטא. קבוצה של נוירולוגים מברזיל בחנה באופן רטרוספקטיבי מקרים בהם נתקלו.
הנוירולוגים בחנו 11 מקרים של דיכאון חמור בקרב אנשים עם טרשת נפוצה שנטלו אינטרפרון בטא. למטופלים אלו לא הייתה כל היסטוריה של הפרעה פסיכיאטרית בעברם. מרבית המקרים (9 מתוך ה- 11) פתחו דיכאון חמור לאחר תקופה ממוצעת של 4 חודשים. 2 מטופלים פתחו דיכאון חמור לאחר תקופה של למעלה משנה בה טופלו באינטרפרון בטא. בנוסף לדיכאון נמצאו בחלק מן המקרים גם סימפטומים התנהגותיים, פחדים, עצבנות ומאניה, תצפית המצביעה כי ייתכן והטיפול התרופתי מביא להפרעת מצב-רוח מורכבת.
הפסקת הטיפול באינטרפרון-בטא הובילה להחלמה מלאה מן הסימפטומים שצויינו, ממצא המחזק אף יותר את הקשר שבין הטיפול התרופתי לדיכאון החמור.
החוקרים סכמו וציינו, כי גם אם תופעה זו נדירה, חשוב כי הצוות הטיפולי יכיר כי דיכאון חמור יכול להופיע בעקבות הטיפול באינטרפרון-בטא. קשר זה לא צריך למנוע מן הצוות הטיפולי להימנע מלרשום תרופות אלו מכיוון שהן יעילות ובטוחות, אך כן צריכה להיות מודעות ומעקב מתאים אחר תופעות אלו.
מתוך ה- Clinical Neuropharmacology
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ