סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אימונותרפיה לסרטן שד טריפל נגטיב: תוצאות מעודדות
מחקר שבחן שילוב של כימותרפיה עם התרופה האימונותרפית טסנטריק בחולות סרטן שד שלילי לשלושת הסמנים מצביע על ירידה בסיכון להחמרה ושיפור בהישרדות
סרטן שד שלילי לשלושת הסמנים (טריפל נגטיב) הוא סרטן שד השלילי לקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון ולכמות מוגברת של החלבון HER-2. סרטן מסוג זה נחשב אגרסיבי יותר בהשוואה לסוגים אחרים של סרטן השד, הן מבחינת התפשטות המחלה והן מבחינת הסיכון לחזרת הגידול והוא לרוב יאובחן בשלבים מתקדמים יותר.
כיום, הטיפול התרופתי בסרטן שד שלילי לשלושת הסמנים מוגבל בעיקר לכימותרפיה, מאחר שתרופות אנטי הורמונאליות או התרופות הביולוגיות הפועלות על החלבון HER-2 אינן מתאימות לטיפול בגידול מסוג זה. בימים אלה נערכים מחקרים רבים שבוחנים טיפולים שונים לסרטן שד טריפל נגטיב במטרה לפתח פרוטוקול טיפולי יעיל לגידולים המוגדרים טריפל נגטיב, שמהווים כ-15% ממקרי סרטן השד.
כעת מפרסמת חברת התרופות רוש ממצאים חדשים ממחקר קליני שלב 3 - המכונה IMpassion130 - שבוחן טיפול בתרופה האימונתרפית טסנטריק עם התרופה הכימותרפית אברקסאן כטיפול קו ראשון במטופלות עם סרטן שד שלילי לשלושת הסמנים גרורתי או מתקדם מקומי.
טסנטריק פועלת לחסימת החלבון PD-L1 שעל גבי הגידול הסרטני. כך היא מפריעה לקישור שבין PD-L1 לבין הקולטן PD-1 שעל גבי תאי T של המערכת החיסונית, באופן המשחרר את המערכת החיסונית של הגוף להילחם כנגד הגידול. התרופה כבר מאושרת כיום לטיפול בחולים עם סרטן שלפוחית השתן וסרטן הריאות.
לפי הודעה שפרסמה חברת התרופות, הטיפול הפחית את הסיכון להחמרה של הגידול והעלה את הסיכוי להישרדות בתקופת המעקב בנשים עם סרטן שד שלילי לשלושת הסמנים החיוביות לחלבון PD-L1. המעקב אחר המטופלות נמשך בימים אלה.
המחקר כלל 902 נשים עם סרטן שד מתקדם מקומית או גרורתי שחולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טסנטריק ואברקסאן והשנייה קיבלה פלצבו (טיפול דמה) ואברקסאן, כאשר לא המטופלות ולא החוקרים יודעים מי קיבלה את הטיפול בתרופה האימונותרפית ומי קיבלה פלצבו.
לפי הדיווח של חברת התרופות, לא נצפו בעיות בטיחות מיוחדות עם השילוב של התרופות ותופעות הלוואי שתועדו במחקר הן אותן תופעות לוואי המוכרות לכל תרופה בנפרד.
הממצאים המלאים של המחקר טרם פורסמו ולכן בשלב זה לא ניתן לומר עד כמה הטיפול עשוי להועיל. הנתונים יוצגו בעתיד בכנס מקצועי ויוגשו לרשויות הבריאות ברחבי העולם לבחינה לקראת אישור הטיפול.