דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
אילו סימנים חיצוניים יוכלו להעיד על דיכאון?
מה אומרות עינייך? מחקר אמריקאי חדש מדגים כיצד שימוש בבינה מלאכותית יוכל לסייע באבחון אנשים עם דיכאון לפי מצג האישונים. מה ההשלכות?
דיכאון הפך לאחרונה לאחת המחלות הנפוצות בעולם. לפי הערכות של ארגון הבריאות העולמי (WHO), מאות מיליוני אנשים ברחבי הגלובוס, כ-5% מהאוכלוסייה הבוגרת, מתמודדים עם דיכאון. עם זאת, ההערכה כי רק מעטים מהסובלים מתסמיני דיכאון פונים לעזרה נפשית, בגלל הסטיגמה הרווחת בציבור, ורק מעטים מקבלים טיפולים תרופתיים בנוגדי דיכאון שביכולתם לשפר את יכולת ההתמודדות ואת איכות החיים. רק לאחרונה עולה המודעות גם למתמודדים עם דיכאון עמיד – שאינם מיוצבים באמצעות נוגדי הדיכאון הקלאסיים – ומפותחים טיפולים חדשים שעשויים להקל במצבם, בהם טיפול בחומר הפסיכואקטיבי אסקטמין.
רבים מהסובלים מדיכאון נמנעים מלשתף בתסמינים משפחה וחברים. כך, מחקר מסין שפורסם ביולי 2023 בכתב העת Frontiers in Public Health זיהה אצל מתבגרים עיכוב של עד שש שנים בפנייה לעזרה מקצועית על רקע תסמיני דיכאון, בין השאר כתוצאה מהדימוי השלילי של המחלה, יחס שלילי כלפי צוותים רפואיים, חוויות רגשיות שליליות, חוסר נגישות, וכן חוסר במשאבים כלכליים הולמים.
עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי פיתחו כלי שיוכל לסייע באבחון אנשים עם דיכאון – במטרה להקל בנגישות לפנייה לעזרה.
היחס בין האישונים לקשתית
הטכנולוגיה החדשה היא תוכנה בשם FacePsy המבוססת בינה מלאכותית (AI), שפותחה המכון הטכנולוגי של סטיבנס במדינת ניו ג'רזי ומנתחת תווי פנים ומזהה סממנים חיצוניים שעשויים להעיד על דיכאון.
התוכנה פותחה במסגרת מחקר שאסף 16,000 צילומי תווי פנים של 25 נבדקים במשל ארבעה שבועות, והיא תוכנתה כדי להבחין בין תווים נורמליים לסימנים חריגים שעשויים להעיד על דיכאון, לרבות שינויים בגודל האישונים וביחס שבין האישונים לקשתית העין וכן תנועות ראש מסוימות (head gestures) והבעות פנים שמחות. בין השאר, התוכנה מאפשרת לחשב את רוחב האישונים ולהשוות אותם לשאר חלקי העין תוך ניתוח צילומים שמתקבלים ממצלמת הטלפון הנייד (סמארטפון).
במחקר פיילוט על השימוש בתוכנה נמצא כי על פי ניתוח מצג האישונים וסימני פנים נוספים, המערכת מסוגלת לזהות אנשים עם דיכאון ברמת דיוק של כ-76%.
ממצאי המחקר הוצגו באוקטובר האחרון (2024) בכנס הבינלאומי לאינטראקציות בין האדם למכונה שנערך במלבורן שבאוסטרליה (MobileHCI), והוצגו במקביל בכתב העת Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction.
שאלות אתיות
בהודעה לעיתונות אמר מפתח התוכנה פרופ' סאנג-וון ביי (Bae) כי "דיכאון הוא אתגר גדול. אנחנו רוצים לעזור ומכיוון שרוב האנשים בעולם משתמשים בסמארטפונים מדי יום, זה יכול להיות כלי זיהוי שימושי".
החוקרים המפתחים דיווחו כי מעבר לזיהוי דיכאון דרך מצג האישונים, הם עמלים על שיפור הטכנולוגיה לכדי ניתוח הבעות הפנים של משתמשים בטלפון הנייד כדי לזהות את מצב רוחם. זאת על בסיס מחקרים פסיכולוגיים, שמצביעים על כך שדיכאון מאופיין בסימנים לא מילוליים כמו תנועות שרירי הפנים ומחוות ראש. בדצמבר 2022 דיווחו חוקרים מסין בכתב העת Frontiers in Psychiatry כי פיתחו מערכת דומה לזיהוי החומרה של דיכאון באמצעות ניתוח הבעות פנים ותנועות גוף. באוגוסט 2023 דיווחו חוקרים מדרום קוריאה בכתב העת Sensors כי הבחינו בשינויים בתווי פנים של אנשים מבוגרים עם דיכאון, המתבטאים בין השאר בקימור אופייני בקצה הפה.
לצד השיפור ביכולת האיתור של אנשים עם דיכאון באמצעות התוכנה, הטכנולוגיה החדשה שהוצגה גם מעוררת שאלות אתיות בדבר היכולת לסווג אנשים באמצעות מראה חיצוני. בשנים האחרונות נמתחה ביקורת בעולם על טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית שמאפשרת לזהות באמצעות מראה חיצוני את נטייתם המינית של אנשים. בשנת 2017 עוררו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת סטאנפורד סערה עולמית כשדיווחו כי הצליחו לפתח תוכנה שכזו.
Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction, doi: 10.1145/3676505