מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותאילו טיפולים אלטרנטיביים מסייעים לשיפור לחץ הדם

אילו טיפולים אלטרנטיביים מסייעים לשיפור לחץ הדם

ארגון הקרדיולוגים האמריקאי מפרסם המלצות: פעילות גופנית, ביופידבק ומדיטציה טרנסצנדנטלית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 ארגון הקרדיולוגים האמריקאי (American Heart Associsation) פרסם לאחרונה נייר עמדה חדש, בו הוא מתייחס ליעילות ולבטיחות של שיטות אלטרנטיביות לטיפול ביתר לחץ הדם, כלומר, שיטות שאינן בהכרח קשורות לשינויים בתזונה או לטיפולים תרופתיים, עליהם יש כבר המלצות סדורות.


החוקרים בדקו מגוון שיטות של מדיטציה, ביופידבק, יוגה, דיקור סיני, תרגילי נשימה מונחים על ידי מכשיר וכן סוגים שונים של פעילות גופנית. נייר העמדה המהווה סיכום של הראיות המדעיות בתחום פורסם בגו'רנל המדעי Hypertension.


החוקרים ביצעו מטה אנליזה של המחקרים הקליניים הקיימים אודות כל שיטה ודירגו את התוצאות על פי הרמה המדעית של הנתונים, מספר הנחקרים והתוצאות.


על פי הנתונים נתנו הכותבים דירוג לכל אחת מהשיטות לגבי רמות האפקטיביות שלהן והאם יש להמליץ לחולים להשתמש בשיטה כסיוע נוסף לטיפול ביתר לחץ דם.

 

הכותבים מציינים כי הם רואים צורך בדירוג זה, מכיוון שהשימוש בשיטות השונות הולך וגדל, ויש לראות כיצד מוסיפים אפשרויות טיפוליות עבור המתמודדים עם יתר לחץ דם, שכן שינוי הרגלי תזונה, הגם שהוא אפקטיבי הינו קשה להשגה ולשמירה לאורך זמן. ככלל, מציינים הכותבים שרמת הראיות המדעיות בתחום של הטיפולים האלטרנטיביים היא לקויה, אך ניתן בכל זאת לנסות לדרגם. ולהלן ההמלצות:

 

מדיטציה
החוקרים התייחסו למגוון שיטות מדיטציה – מדיטציה טרנסצנדנטאלית, מדיטציית זן ומדיטציות אחרות שאין להם דווקא שמות ספציפיים אך הן משתמשות בשיטות של תרגול קוגניטיבי כזה או אחר. לאחר ניתוח כל המחקרים, טוענים החוקרים כי ככל הנראה למדיטציה טרנסצנדנטאלית יכולה להיות תרומה מסוימת לשיפור לחץ הדם, וניתן לשקול המלצה שלה כטיפול נלווה ליתר לחץ דם.  לגבי שאר סוגי המדיטציה, לטענת החוקרים אין ראיות מדעיות כי הן מסייעות לשיפור לחץ הדם ועל כן אין סיבה להמליץ עליהן.

 

יוגה
יוגה היא פילוסופיה רוחנית ואימון גופני-רוחני שמקורם בחכמה ההינדית ויש טענה שביכולתה להביא לשיפור בתפקוד הגוף. החוקרים בדקו את המחקרים הקיימים לגבי הסיוע של יוגה לטיפול ביתר לחץ דם ומצאו כי התשתית המדעית הקיימת כיום אינה תומכת בהמלצה על יוגה כשיטה המסוגלת לסייע בטיפול ביתר לחץ דם.  רמת הראיות ירודה מבחינה מדעית וגם האפקטיביות לא קיימת. על כן דורגה השיטה כלא יעילה.

 

דיקור סיני (אקופונקטורה)
הטיפול בלחץ דם באמצעות דיקור סיני דווקא נבדק לאורך השנים בשאלה האם הוא מסייע באיזון לחץ הדם. רמת הראיות המדעיות הקיימת אינה מצטיינת אך קיים בסיס יחסית נרחב והיו מחקרים שהראו יעילות מסוימת. עם זאת לדברי החוקרים, הבסיס המדעי, בייחוד ממספר מחקרים גדולים מהשנים האחרונות, אינו מאפשר להם להמליץ על הטיפול כמסייע ולכן דירגו אותו כלא יעיל לטיפול בלחץ דם.


טכניקות הירגעות אחרות
תחת הכותרת הזו סיווגו הרופאים מגוון טכניקות האמורות לסייע לאדם להירגע, בין אם בנשימות או מחשבות או דרכים אחרות. לאחר בדיקת רמת הראיות בתחום זה, נראה לחוקרים כי אין יעילות לשיטות אלה בהורדת לחץ הדם ועל כן אין הם יכולים להציע לרופאים להמליץ עליהם כטיפול משלים לבעיה.

 

נשימות מונחות על ידי מכשיר
פעילות זו מבוססת על טכנולוגיה ובה מכשיר המסוגל לנתר את הנשימות מציע קצב נשימה למשתמש באמצעות מתן אותות מתי לשאוף ומתי לנשוף. פעילות זו נעשית מספר פעמים בשבוע, ויש אף מכשירים בתחום שקיבלו אישור של ה-FDA כאביזר רפואי, קרי שיש להם יעילות מסוימת. כמו ה-FDA גם החוקרים רואים במכשירים הללו כלים שכדאי להמליץ עליהם כטיפול משלים להורדת לחץ הדם, ויש לשקול אותם בחיוב כחלק מהטיפול. עם זאת טוענים הרופאים, כי מחקרים רחבים יותר עשויים אף לשפר את ההמלצה, שכן רמת הראיות המדעיות אינה ברמה הגבוהה ביותר האפשרית.

 

ביופידבק
ביופידבק מתייחס למגוון תרגילים ופעולות שאנשים עושים – נשימות, דמיון מודרך, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד שעליו הם מקבלים פידבק ממגוון של מדידות גופניות. ישנן מספר שיטות. לדברי החוקרים רמת הראיות המדעיות היא סבירה, אם כי לא מצטיינת והתועלת של שיטות אלה באיזון לחץ הדם קיימת. על כן הם מסבירים כי ניתן לשקול המלצה על טיפולי ביופידבק כשיטה משלימה לסיוע בהפחתה ואיזון יתר לחץ דם.

 

פעילות גופנית
את הפעילות הגופנית מחלקים החוקרים לשלוש שיטות: פעילות גופנית אירובית – דינמית, קרי כזו המפעילה את השרירים והמפרקים הגדולים והיא אירובית במובן זה שיש אספקת חמצן לשרירים בעת הפעילות (למשל ריצה). פעילות זו קיבלה את ההמלצה המשמעותית ביותר, רמת הראיות המדעיות היא טובה ביותר, ומדובר בפעילות שבוודאות מסייעת להורדת לחץ הדם.


הפעילות הספורטיבית הבאה ביעילות היא פעילות דינאמית המשלבת התנגדות כמו משקולות.
רמת הראיות כאן לדברי החוקרים היא פחות טובה, אבל יש לשקול שילוב של הפעילות הזו לטובת שיפור לחץ הדם. התועלת קיימת אך פחות וודאית.

 

הפעילות הגופנית השלישית שנבדקה היא פעילות לא דינמית, כלומר, כזו שבה יש הפעלת שרירים אך ללא הפעלת מפרקים. כאן רמת הראיות היא נמוכה, והחוקרים מניחים כי הפעילות עשוייה אולי לסייע אך ברמה שולית יחסית.

 

Hypertension. 2013;61:1360-1383

במכתב שהוציא ה-AHA (ארגון הלב האמריקאי) לרופאים, אכן הוא ציין את הברכה במדיטציה הטרנסנדנטלית בהורדת יתר לחץ-דם.
הוא הפציר ברופאים להמליץ על המדיטציה הפזוטה והטבעית הזו לכל מי שלחץ-הדם שלו גבוה מ-80 על 120 (אני מניח שזה רובכם...)
יחד עם זה, הוא הוסיף לסיכום "לא נוכל להמליץ על שום שיטה אחרת, קונוונציונלית או אלטרנטיבית מהסיבות:
או שאין עליהן די מחקר מדעי.
או שהמחקר המדעי אינו תקין.
או שהמחקר המדעי לא מראה תוצאות משמעותיות.
לכן, אשמח מאוד לראות את ההמלצה לגבי ביופידבק, יוגה, דיקור סיני, מדיטצית זן וכל הדברים האחרים שצרפת.

תזונה בהחלט נחשבת כטיפול קונבנציונלי, אם כי גם פעילות גופנית, שכן הוזכרה פה בכתבה :)

תרצה-שני
06/06/13 9:41

ואף מילה לא נכתבה על נושא התזונה, או שזה נחשב טיפול קונבנציונלי?