טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איכות החיים ומגדר בטרשת נפוצה
מחקר חדש בחן את הבדלי איכות החיים בקרב נשים עם טרשת נפוצה לעומת גברים עם טרשת נפוצה ובהשוואה לאוכלוסייה הכללית במדדים שונים.
לנשים יש סיכוי כפול לפתח טרשת נפוצה בהשוואה לגברים, יחס שנראה ועולה כל הזמן (העדכון האחרון מצביע על כך שלנשים סיכוי הגבוה פי 3.2 לפתח טרשת נפוצה בהשוואה לגברים). רוב המחקרים מראים שהטרשת הנפוצה בקרב נשים פחות חמורה בהשוואה למהלך המחלה בגברים.
במחקר הנוכחי נבחנו ההבדלים המגדריים (ההבדלים בין נשים לגברים) באופן השפעת הטרשת הנפוצה על איכות החיים הקשורה למצב הבריאותי. לשם כך נבחנה אוכלוסיית חולי טרשת נפוצה באיטליה, 370 מטופלים (105 גברים ו- 265 נשים) ענו על שאלון מורכב להערכת איכות חייהם במימדים שונים.
לנבדקים עם טרשת נפוצה היו תוצאות נמוכות מן האוכלוסייה הכללית בכל מימדי איכות החיים. התוצאות נעו בין 2.5 סטיות תקן פחות מן האוכלוסיה הכללית לאיכות התפקוד הפיסי ופחות מחצי סטיית תקן לאיכות המצב הנפשי. תוצאות איכות החיים היו בקשר הפוך לרמת הנכות הפיסית, כלומר ככל שרמת הנכות הפיסית עלתה, כך ירדה איכות החיים של הנבדקים. השפעת הנכות הפיסית על איכות החיים הייתה גבוהה יותר בקרב גברים מאשר השפעת הנכות בקרב נשים במימדים הבאים: תפקוד פיסי, חיוניות, תפקוד חברתי, יציבות רגשית ובריאות נפשית.
באשר למדד שבחן בריאות נפשית בקרב הנבדקים נמצא שבקרב הגברים ישנה התדרדרות תלולה מאוד הנעשית מהירה יותר ככל שרמת הנכות הפיסית גוברת, זאת לעומת נשים אצלן ישנו קו לינארי יציב המצביע על התדרדרות בבריאות הנפשית בין טווחי ה- EDSS 0-5 , ולמעלה מכך (כלומר EDSS>5) לא היו שינויים או התדרדרות קיצונית בבריאות הנפשית. כנראה ונשים חסינות יותר להתמודד עם הפגיעה בתפקוד הפיסי בהשוואה לגברים.
מסקנות החוקרים הן שהטרשת הנפוצה משפיעה על כל מדדי איכות החיים בקרב המטופלים. השפעת רמת הנכות משמעותית יותר בקרב גברים, ובעיקר השפעתה על מצב הבריאות הנפשית והיציבות הרגשית. החוקרים מקווים שהבדלים אלו יובילו להתערבויות פסיכו-סוציאליות במרכזים השונים לטרשת נפוצה שיהיו רגישות גם להבדלים המגדריים בין המטופלים ויוכלו לעמוד על הצרכים הייחודיים של כל מטופל.
מתוך Multiple Sclerosis 15(11) 1339–1346
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'