סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
איך שסוכרת משפיעה על המוח
מחקר מצא כי סוכרת שהתפתחה בגילאי 40-64 קשורה לירידה בנפח המוח וסיכון מוגבר לדמנציה בגיל המבוגר
לאנשים שמפתחים סוכרת או יתר לחץ דם באמצע החיים סיכון מוגבר לאובדן של תאי מוח ונזקים אחרים למוח, כמו גם לבעיות זיכרון ויכולות חשיבה, בהשוואה לאנשים שמעולם לא סבלו מסוכרת או לחץ דם גבוה או שפיתחו את אחד המצבים האלה בגיל מבוגר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.
חוקרים מה-Mayo Clinic ביצעו הערכה של יכולות החשיבה והזיכרון בקרב 1,437 מבוגרים, שגילם הממוצע היה 80. המשתתפים גם עברו סריקות מוח כדי לבחון סמנים לנזקים במוח העשויים לבשר על התפתחות של דמנציה. התיקים הרפואיים של המשתתפים נבדקו, כדי לקבוע אם הם אובחנו עם סוכרת או יתר לחץ דם בגיל העמידה (40-64) או בגיל מבוגר (65 או יותר).
נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא הייתה להם סוכרת, אצל אנשים שפיתחו סוכרת בגיל העמידה נפח המוח היה קטן ב-2.9% בממוצע. הנפח של אזור ההיפוקמפוס במוח היה קטן ב-4% בממוצע. היה להם גם סיכון גבוה ב-85% לאוטמים תת-קורטיקליים במוח. בנוסף, הייתה להם סבירות כפולה לבעיות חשיבה וזיכרון.
גם לאנשים שפיתחו סוכרת בגיל המבוגר היה סיכון גדול יותר להימצאות של אזורים פגועים במוח, אך הפגיעות היו פחות משמעותיות.
בהשוואה לאנשים שלא היה להם יתר לחץ דם, אנשים שפיתחו יתר לחץ דם בגיל העמידה היו בעלי סיכון כפול לאזורים פגועים במוח. לא נמצא שליתר לחץ דם שהתפתח בגיל המבוגר הייתה השפעה משמעותית על המוח.
המחקר אומנם מצא קשר בין סוכרת ויתר לחץ דם בגיל העמידה לפגיעה במוח, אך לא מוכיח כי הסוכרת או לחץ הדם הם אלה שגרמו לנזקים בפני עצמם. למרות זאת, הממצאים מספקים סיבה טובה נוספת לפעול למניעת מצבים אלה עד כמה שניתן ולשלוט עליהם במידה שהתפתחו.
Neurology. 2014;82:1132-1141. Published online March 19, 2014