מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןמדריכיםאיך עישון משפיע על המראה החיצוני?

איך עישון משפיע על המראה החיצוני?

קמטים, צניחה של העפעפיים, התקרחות, שינויים בצבע הציפורניים וכתמים על השיניים. אלה רק חלק מהדרכים בהן עישון פוגע ביופי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לא רק חולים יותר, מתברר שמעשנים גם נראים זקנים יותר מגילם, מקומטים ואפורים יותר. ויש לכך לא מעט הוכחות חותכות. אז איך עישון משפיע על המראה החיצוני שלכם? ומה יקרה כשתגמלו מהסיגריות?

 

מה שעישון עושה לעור הפנים

 

"ישנם שני גורמים ודאיים שהוכחו מדעית כמזיקים לעור: השמש ועישון", מדגישה ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, מהמרכז הרפואי וולפסון. 

 

אחד המחקרים שממחישים היטב את הנזקים שעישון גורם לעור הפנים הוא מחקר התאומים שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Plastic and Reconstructive Surgery. במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחר 79 זוגות תאומים זהים - בכל אחד מהזוגות תאום אחד עישן והשני לא עישן בכלל או שתאום אחד עישן לפחות 5 שנים יותר מהשני. החוקרים מצאו כי קיימים מספר אזורים בפנים בהם נראית האצה של ההזדקנות במעשנים: העפעפיים העליונים של המעשנים צנחו בעוד שהעפעפיים התחתונים שלהם נראו נפוחים, הייתה להם נטייה ל"שקיות" מתחת לעיניים, היו להם יותר קמטים סביב הפה ובין האף לפה והייתה להם סבירות גבוהה יותר לסנטר נפול.

 

ככל שמעשנים זמן רב יותר, כך מצטברים נזקים גדולים יותר. לתאומים שעישנו 5 שנים פחות מאחיהם, היו פנים צעירות יותר. לדברי החוקרים, זה מוכיח כי גמילה מעישון עשויה לעכב את המשך תהליך ההזדקנות ולעשות הבדל משמעותי בעור הפנים.

 

 התאומה משמאל עישנה 17 שנה יותר מאחותה. שימו לב לשקיות מחת לעיניים ולקמטים מסביב לפה (Plastic and Reconstructive Surgery/American Society of Plastic Surgeons)

 

ד"ר לנדאו מסבירה כי לפנים של מעשנים יש מראה ייחודי ומובהק: צבע עור אפרפר, קמטוטים בשפה העליונה וקמטי לחיים שנמתחים מזווית העין לזווית הפה. "אלה תבניות שלא נמצאות במקרים אחרים של הזדקנות העור, אלא רק בהזדקנות עורם של מעשנים", היא אומרת. "הבסיס הביולוגי לכך הוא שעישון מעלה את רמת הרדיקלים החופשיים בעור, ואלה מתחברים לחומר הגנטי. השינוי במבנה הגנטי מוביל לביטויי הזדקנות העור ולסיכון לנגעים טרום סרטניים בעור".

 

איך עוד עישון גורם לקמטים? מומחי המאיו קליניק בארה"ב מסבירים כי הניקוטין שבסיגריות גורם להתכווצות כלי דם שפוגעת בזרימת הדם לעור. כשפחות דם מגיע, העור לא מקבל מספיק חמצן ורכיבים חיוניים כמו ויטמינים. בנוסף, רבים מאלפי הכימיקלים שבסיגריות פוגעים בקולגן ואלסטין שנותנים לעור את החוזק והאלסטיות שלו. כתוצאה, העור מתרופף ומופיעים קמטים. החשיפה החוזרת לחום מהסיגריה הבוערת והבעות הפנים שעושים בעת העישון תורמות גם הן להיווצרות של קמטים. לדוגמה, הקמטוטים בשפה העליונה מיוחסים לכיווצי הפה כדי לינוק את העשן מן הסיגריה. "אחזקת סיגריה גורמת לכיווץ מסיבי ולקמטוטים בשפה העליונה שכל-כך שכיחים במעשנים", אומרת ד"ר לנדאו.

 

התאומות ברנדה וברב. האם אתם יכולים לזהות מי המעשנת? (Plastic and Reconstructive Surgery/American Society of Plastic Surgeons)

 

הצבע האפרפר האופייני לעור הפנים של מעשנים מיוחס לירידה באספקת הדם לעור כתוצאה מעישון, ביחד עם השפעת העשן - על מגוון החומרים הרעילים שיש בו - היוצא מהפה ובא במגע ישיר עם העור.

 

אספקת הדם הלקויה מחבלת גם במנגנון ריפוי פצעים ולכן למעשנים תהיה נטייה גדולה יותר לצלקות. "מי שרוצה לעבור ניתוח פנים חייב להפסיק לעשן לפחות חודש לפני הניתוח וחודש לאחריו. ועדיין ריפוי הצלקות יהיה פחות טוב לעומת לא מעשנים", מזהירה ד"ר לנדאו.

 

החדשות הטובות הן שגמילה מעישון תשפר את המצב. זרימת הדם תשתפר, העור יקבל יותר חמצן וחומרים מזינים וזה יעזור למראה עור פנים בריא יותר. כבר אחרי חודש ללא סיגריות העור יאבד מהאפרוריות ויעשה פחות מקומט.

 

במחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Skinmed חוקרים בחנו את ההשפעות של גמילה מעישון על העור בקרב 67 נשים שהשתתפו בתוכנית לגמילה מעישון. הם בדקו בדקדקנות את הקמטים, הפיגמנטציה, האלסטיות, מרקם ובהירות העור של הנשים, וחישבו את הגיל הביולוגי של העור. נמצא כי גמילה מעישון הובילה להפחתה של כ-13 שנים בממוצע בגיל הביולוגי של העור של הנשים תוך תשעה חודשי המעקב.

 

מה שעישון עושה לשיער

 

כפי הנראה עישון מאיץ התקדמות של התקרחות על רקע גנטי הורמונלי. "אמנם יש גם נשים שסובלות מהתקרחות על רקע הורמונלי גנטי לאחר גיל המעבר, אבל במחקרים נבדקו רק גברים, כך שאפשר להסיק אבל אין הוכחות מדעיות שעישון מאיץ שינויים כאלה גם אצל נשים", מבהירה ד"ר לנדאו. אחת ההשערות היא שהעישון מאיץ התקרחות על ידי כך שהוא פוגע בזרימת הדם לכלי הדם הקטנים המזינים את שורש השערה.

 

מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Indian Dermatology Online Journal מצא כי עישון עלול גם להעלות את הסיכון להאפרת השיער בגיל צעיר. החוקרים בדקו במדגם של 207 נבדקים הופעה של שיער אפור לפני גיל 30. הם מצאו כי בקרב נבדקים מעשנים השכיחות של שיער אפור לפני גיל 30 הייתה גבוהה יותר מאשר בקרב לא מעשנים (40.2% בהשוואה ל-24.7%). לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם חישבו כי למעשנים סיכון גבוה פי 2.5 להאפרת שיער בגיל צעיר בהשוואה ללא-מעשנים. עוד נמצא כי הגיל הממוצע בו החלו להופיע שיערות אפורות היה צעיר יותר בקרב מעשנים (31) לעומת לא-מעשנים (34).

 

מה שעישון עושה לאצבעות ולציפורניים

 

קל להבחין במעשנים על פי הכתמים הצהבהבים של האצבעות שאוחזות בסיגריה והשינוי בצבע הציפורניים. "הכתמים נגרמים על ידי זפת ותוצרי בערה אחרים שיש בעשן הסיגריה", מסבירה ד"ר יעל בר-זאב, רופאת בריאות הציבור, יועצת לגמילה מעישון ומנהלת תחום גמילה מעישון באתר כמוני. "בנוסף לכך, עישון גורם לשינויים בצבע של הציפורניים וגם להאטה בריפוי פצעים בגלל הנזק שהוא גורם לכלי דם ולאספקת הדם. הסיכון גדול במיוחד בקרב מעשנים שהם סוכרתיים וחולים במחלת ברגר, שסובלים ממילא מקשיים ותהליך איטי של ריפוי פצעים. הנזק יכול להיות נמק וצורך בכריתת אצבעות. גם בקרב מעשנים כבדים עלול להיווצר נמק בקצות האצבעות".

 

מה שעישון עושה לשיניים ולחניכיים

 

חלק חשוב ביופי שלנו טמון בחיוך. גם אותו עישון עלול להרוס. "עישון פוגע בחלל הפה, משפיע על תוצאות של טיפולי שיניים וגורם לפגיעה באסתטיקה של השיניים והפה", מסביר פרופ' גבריאל צ'אושו, מנהל מחלקת כירורגיית פה ולסת בבית החולים בילינסון.

 

כתמים צהבהבים והתכהות של השיניים מתהווים בגלל המדורה הקטנה שנדלקת בקדמת הפה. פרופ' צ'אושו: "עשן הסיגריות, ובעקר הזפת שיש בו, הם שגורמים לכתמים ולהצהבה של השיניים. משקעי העשן נאחזים ברובד השן ובאבנית שהצטברה עליה. את אלה ניתן להסיר בניקוי אצל שיננית. אבל ישנם גם חומרים שנכנסים לשכבת האמייל עצמה ואותם ניתן להסיר רק בתהליך של הלבנת שיניים שמסלקת את הפקטורים הכהים מתוך השן. בתהליך ההבהרה משתמשים בחומרים שמפרקים חומרים אורגניים בלי לפגוע במינרלים של השן". גמילה מעישון תבטיח שהצבע העכור לא יחזור.

 

תופעה נוספת שפוגעת בחיוך שלנו היא הבהרה של החניכיים וצדי הלחיים בגלל יצירת יתר של קרטין - חלבון שתפקידו בין השאר להילחם בחומרים המסרטנים שיש בעשן הסיגריות. תופעה חמורה יותר היא איבוד שיניים, תופעה שנפוצה הרבה יותר בקרב מעשנים.

 

עוד על נזקי העישון לפה 

 

מה שעישון עושה לריח הגוף

 

ריח של סיגריות נדבק לבגדים ולשיער וקשה להיפטר או להתעלם ממנו. גם ריח הפה מושפע מעישון: "ריח הפה האופייני למעשנים הוא שילוב של תוצרי פירוק של חיידקים המייצרים דלקות ומחלות חניכיים, שאצל מעשנים השכיחות שלהן גדולה יותר", מסביר פרופ' צ'אושו. "ככל שיש יותר חיידקים ריח הפה יהיה חריף יותר".

 

גמילה מעישון תשנה את הנטייה לדלקות ולמחלות חניכיים, תקשה על חיידקי הפה לחולל הרס בשיניים וריח הפה החריף יפחת משמעותית.

 

 

עדכון אחרון: אפריל 2016 

 

 

שון
13/10/21 9:11

חוץ מהריח אני חושש ששמים לב ומחוקקים יותר מידי חוקים נגד עישון כולל התייקרויות  מטורפות למרות שעישון זה התמכרות כמו כל סם .

נגד שתייה אפאחד ללא כותב..הסיבה:לוביסטים חזקים מידי בכנסת.שתייה גורמת לנזקים קשים לא רק כלפי השותה אלא גם נגד הסביבה : תאונות,אלימות . למשל הקנביס , עד לפני שנתיים בערך רדפו כל מעושן שישב בשקט ונהנה מעצמו ,היום כל המדינה מעשנת עם רישיון חוקי...
- אני מכיר אישית אנשים שלא עישנו , שחו כל יום וחטפו שבץ בגיל 34 ,אחר בגיל 42 בבריכת דיזנגוף. הכל גנטי או כמו שהסינים אומרים "ג'יאנג " חזק או לא. סבי ז"ל היה מעשן נרגילה עד גיל 90. הכל גנטיקה ..חוץ מהריח .ואני הייתי רוצה להיגמל מסיגריות אבל מה כבר יישאר בחיים ? מסיכת קורונה...תיהנו מהחיים