השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך ניתוח בריאטרי משפיע על התרופות שאתם נוטלים?
לאחר ניתוח לטיפול בהשמנה נוצרים שינויים בגוף המחייבים התאמות בתרופות שהמטופל נוטל. 8 דברים שחשוב לדעת
ניתוחים בריאטריים, כמו שרוול קיבה ומעקף קיבה, משנים את צורתה של מערכת העיכול ומשפיעים על אופי והמשכיות הטיפול התרופתי שהמטופלים נוטלים באופנים שונים. בעקבות הניתוח משתנה ספיגתן של תרופות שהחולים נהגו ליטול לפני הניתוח ושל תרופות חדשות שיינתנו להם לאחר ניתוח. גם מינוני התרופות שהחולים נוטלים משתנים. חלק מהתרופות מוחלפות ובאחרות - בעקבות שיפור במחלות כרוניות - אין יותר צורך.
לכן, חשוב מאוד לבחון את הטיפול התרופתי לאחר הניתוח ולהתאימו מחדש, בהתחשב במצבו הבריאותי "החדש" של המנותח.
ריכזנו 8 דברים שחשוב לדעת.
1. הדרכה נכונה
לפני הניתוח בקשו הנחיות ברורות ומדויקות מרוקח קליני, מרופא פנימי או מהמנתח, בנוגע לחלופות הנדרשות לטיפול התרופתי הקבוע שלכם, כולל תרופות ללא מרשם, גלולות, תוספי תזונה וגם תרופות הומיאופתיות שאתם נוטלים על בסיס קבוע.
הקפידו לפעול על פי הנחיות הרופאים או הרוקח הקליני לאחר הניתוח בכל הקשור למינונים ולחלופות של תרופות, תוך שיתוף רופאי המשפחה.
לפני לקיחת כל תרופה חדשה (כולל תרופות ללא מרשם), מומלץ לברר אם היא מתאימה לאחר ניתוח בריאטרי.
2. הכנה מראש
רכשו את התרופות החלופיות לפני הניתוח כך שתוכלו ליטול אותן כבר עם צאתכם מבית החולים.
3. כתישת תרופות
נפח הקיבה שהוקטן בניתוח והחומציות הפחותה, מקשים על הקיבה לפרק תרופות. לכן, מומלץ לכתוש את התרופות או ליטול אותן בסירופ לאחר הניתוח. יש לוודא שמותר לכתוש את התרופות. אין לכתוש תרופות הפועלות בשחרור מושהה, מומלץ למצוא להן חלופות אחרות במידת האפשר.
4. שימוש בתרופות נכונות
לאחר ניתוח בריאטרי, ישנן תרופות שעלולות לגרום לתופעות לוואי ולסיבוכים כגון: כיבים, התייבשות, צניחת סוכר חריפה בדם ועוד. תרופות מקבוצת NSAID'S (תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים כגון אדוויל, נפרוקסן ווולטרן) עלולות להעלות את הסיכון לכיבים. לעומתן, תרופות כגון אקמול ואופטלגין נחשבות בטוחות לשימוש.
5. תרופות למחלות לב וכלי דם וסוכרת
שימו לב. לאחר ניתוח תרופות משתנות נפוצות לטיפול ביתר לחץ דם עלולות לגרום להתייבשות ואף לפגוע בתפקוד הכלייתי.
אצל אנשים המטופלים בתרופות לדילול דם כגון קומדין, לעיתים נדרש לאחר הניתוח לשנות משמעותית את מינון התרופה, בעיקר בשל שינויי ספיגה.
תרופות רבות לסוכרת לא מומלצות לשימוש לאחר ניתוח בריאטרי, גם בגלל השינויים ההורמונאליים שמתרחשים לאחר הניתוח וגם משום שהן גורמות לצניחת סוכר חדה (היפוגליקמיה).
בתיאום עם הרופאים, מספר ימים עד חודשים לאחר הניתוח מפחיתים את מינוני התרופות לטיפול בסוכרת, יתר לחץ הדם וכולסטרול.
6. שינויים בתרופות עקב שיפור במחלות כרוניות
רבות מהמחלות הנלוות להשמנה מוטבות או נרפאות, בטווח של מספר ימים עד מספר חודשים לאחר הניתוח. הדבר מחייב מעקב ושינוי מינוני התרופות והפסקתן במידת הצורך - לאחר התייעצות עם רופא.
7. מעקב צמוד
הקפידו להגיע למעקב בהתאם להנחיות הרופאים בשנה הראשונה לאחר הניתוח. מנותחים שנוטלים תרופות בעלות טווח טיפולי צר, כגון פניטואין לחולי אפילפסיה, דיגוקסין לחולי לב, ואף אלטרוקסין, בהן רמת התרופה משפיעה מאוד על המחלה, נדרשים למעקב צמוד מאוד בעקבות הניתוח, לשם שינוי מינוני התרופה בהתאם לבדיקות וכדי להימנע מהחמרה או מהתפרצות מחלה.
8. תוספי תזונה
מאחר שכושר הספיגה של ויטמינים ומינרלים נפגע מאוד בעקבות הניתוח הבריאטרי, קיימת חשיבות רבה לנטילת תוספי התזונה בקרב מטופלים לאחר הניתוחים. התוספים שבדרך כלל נדרשים הם סידן, ויטמין D, חומצה פולית, ברזל, B12 ומולטי ויטמינים.
הקפידו ליטול את תוספי התזונה המומלצים, הם חיוניים ביותר להמשך תפקוד תקין של הגוף ומניעת מחלות אחרות.
*ד"ר כרמיל עזרן ממונה על הרוקחות הקלינית בבית החולים ובמרכז הבריאטרי "הרצליה מדיקל סנטר" ורוקחת קלינית בבית חולים השרון
עוד על מה שצפוי לכם לאחר ניתוח בריאטרי
סלעית1
למה לא מפרסמים את זה וכתבות אחרות בקבוצה היעודית לניתוחים בכמוני?? המנותחים שם..