מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותאיך משפיעות מחלות מעי דלקתיות על איכות החיים?

איך משפיעות מחלות מעי דלקתיות על איכות החיים?

מחקר זהה פגיעה נפשית משמעותית באיכות חיי המאובחנים עם קרוהן וקוליטיס בישראל בהשוואה למאובחנים במדינות אירופה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

האבחון במחלת מעי דלקתית, קרוהן או קוליטיס כיבית, עשוי להשפיע באופן משמעותי על מהלך החיים, בין השאר בצורך להתמודד עם כאבי בטן, להתאים את התזונה, להתרוצץ בין מרפאות ומכוני הדמיה ולהתמודד עם תופעות הלוואי האפשריות של הטיפולים. כל אלה עלולים להשפיע לרעה על איכות החיים הכללית, כפי לפי מחקר חדש מאירופה. הפגיעה הנפשית בקרב החולים מישראל, כך נמצא, הייתה החמורה ביותר.

 

המחקר בחן את השפעת המחלות על איכות חייהם של תושבים בשש מדינות אירופה וישראל, כחלק מפרויקט המחקר השיתופי האירופי למחלות מעי דלקתיות (EC-IBD) שהחל מעקב בשנים 1993-1991 אחר 2,201 אנשים שאובחנו עם מחלות מעי דלקתיות מ-11 מדינות באירופה וישראל. כעבור עשור (2004-2002) בוצע אומדן לאיכות חיי הנבדקים בקרב 769 מהחולים, 252 חולי קרוהן ו-517 חולי קוליטיס, המטופלים בתשעה מרכזים רפואיים בשש מדינות: נורבגיה, דנמרק, הולנד, ספרד, איטליה ויוון, וכן בישראל- בקרב מטופלים מדרום הארץ במרכז הרפואי סורוקה.

 

הנבדקים במחקר נתבקשו למלא שאלוני הערכת איכות חיים (SF-36) הבוחנים מספר מדדים שונים באיכות חיי החולה, לרבות תפקוד גופני, הגבלות פיזיות, תפקוד חברתי, כאב, בריאות הנפש, הגבלות על רקע מצוקה נפשית, תחושת חיות ותפיסה כללית של מצב הבריאות.

 

ככלל, לא זוהתה השפעה של האבחון בקרוהן או קוליטיס על איכות החיים כפי שנמדדה בשאלונים, בהשוואה לציון הממוצע באוכלוסייה הכללית. עם זאת, למבוגרים הייתה נטייה לציונים נמוכים יותר באיכות החיים, בייחוד במדדי תפקוד גופני וכאב, לנשים הייתה נטייה לציונים נמוכים יותר בעיקר במדדי תפקוד גופני, כאב, תחושת חיות ותפקיד הממד הנפשי בחייהן. לחולי קרוהן נמדדה רמה נמוכה יותר של איכות חיים בהיבט הבריאות הנפשי, בהשוואה לחולי קוליטיס.

 

בהשוואה בין המדינות, ישראל הייתה המדינה עם שיעור האנשים הנשואים מבין החולים במחלות מעי דלקתיות היה הנמוך ביותר- רק 14.6% מהחולים הישראלים העידו כי הם נשואים או גרים עם שותף/ה, בהשוואה ל-65% מהחולים בדנמרק, 74% מהחולים בספרד, 74.3% מהחולים ביוון, 77% מהחולים בנורבגיה, 77.1% מהחולים באיטליה ו-79.5% מהחולים בהולנד. זאת למרות שהגיל הממוצע של הנבדקים שנכללו במדגם מישראל עמד על 42.9 שנים, בדומה לגיל הממוצע של הנבדקים במדינות אחרות ולגיל הממוצע הכולל במחקר (46.2 שנים).

 

בהשוואת שיעורי הנכים מקבלי גמלת נכות על רקע מחלת מעי דלקתית מבין החולים, השיעור הגבוה ביותר תועד בהולנד (23.7%), ישראל במקום השני (7.3%), ובהמשך שאר המדינות- מספרד (5.5%) ועד דנמרק (3.9%) שבתחתית הרשימה. בהשוואת שיעור החולים שנעדרו מעבודתם בחופשת מחלה יותר מיום אחד בשנה החולפת, ישראל ממוקמת בתחתית עם 4.9% מהחולים בלבד, בדומה ליוון (5.4%) וספרד (5.5%) והרבה מתחת להולנד (15.4%) ודנמרק (19.4%).

 

בהשוואת מדדי איכות חיים תועדו ברוב המדינות ציונים דומים, אולם החולים מישראל נוקדו בציונים נמוכים יותר מעמיתיהם מאירופה ב-80% מהמדדים שנבדקו. הישראלים אובחנו עם פגיעה קשה יותר באופן משמעותי בבריאות הנפשית כתוצאה מהמחלה- בציון של 35 נקודות במדד מתוך 100, בהשוואה לציון של 85-65 נקודות בשאר המדינות. כמו כן תועדו בישראל ציונים נמוכים יותר לתפקוד חברתי של החולים (ציון 45 מתוך 100 לעומת ציונים 92-80 במדינות אחרות) ותחושת חיות (ציון 45 מתוך 100 לעומת ציונים 70-55 במדינות אחרות). ממצאי המחקר מתפרסמים בגיליון ינואר 2015 של כתב העת Inflammatory Bowel Diseases.

 

החוקרים מציינים כי הפגיעה המשמעותית באיכות חייהם של החולים במחלות מעי דלקתיות מישראל בהשוואה למדינות אירופה קשה להסבר, אך ייתכן שהרמה הגבוהה של פגיעה בבריאות הנפש קשורה גם בשיעור הגבוה של חולים המתגוררים לבדם. כמו כן מציינים החוקרים את המתיחות הביטחונית בישראל כסיבה נוספת שעלולה לפגוע באיכות חייהם של החולים במדינה.

 

מחקרים כבר תעדו בעבר את השפעתן השלילית של מחלות קרוהן וקוליטיס על איכות חיי החולים. מחקר ישראלי שהתפרסם לאחרונה מצא כי ישראלים עם מחלות מעי דלקתיות אינם זוכים לתמיכה מספקת מבני זוגם. מחקר מפברואר 2012 מצא כי מתבגרים עם מחלות מעי דלקתיות סובלים אף הם מפגיעה באיכות החיים, לרבות היעדרויות מבתי ספר וציונים נמוכים.

 

 

Doi: 10.1097/MIB.0000000000000272

אבי10
25/01/15 23:47

חסרים מדדים רבים במחקר להערכת רמת הפגיעה בתפקוד ובאיכות החיים לאורך שנים רבות.אמנם אין חולה קרוהן או קוליטיס שפגיעתם במדדים אלה זהה לפגיעה באחרים.אך רבים רבים מבין החולים עוברים את שנותיהם היפות שטמון בהן הפוטנציאל המקסימלי להתפתחות ופריחה ליד ובצד החיים האמיתיים עם הרבה עצב והרגשת פיספוס.למרות שהמתבונן מהצד יעיף בהם מבט ממוקד לא יחוש עד כמה פגיעתם קשה כמו שירגיש ויחוש בראותו לפניו קטוע רגל שאליו יחוש וירגיש הרבה יותר אמפתיה וחמלה למרות שהפוטנציאל של קטוע הרגל לעבור חיים מספקים והשגיים תהייה קרוב לוודאי גבוהים יותר וממצים.אין ספק שהשק שסוחב חולה ה IBD הוא מאד כבד יותר מנכים גלויים ואפילו בהסתרה.מה שמעצים את הפגיעה ומביא בעקבותיו פגיעות נוספות כמו פגיעות נפשיות.אין ספק שקולם של חולי מחלות מעי דלקתיות עדיין לא נשמע בפרהסיה.