אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך מטפלים בשבץ באנשים הנוטלים נוגדי קרישה?
מחקר בחן מהן ההשלכות של מתן טיפול ממיס קרישי דם (tPA) לסובלים משבץ הנוטלים קומדין
מרגע בו מתחיל התקף אירוע מוחי יש פרק זמן של 4.5 שעות המהווה חלון הזדמנויות לקבלת טיפול בתרופה ממיסת קרישים אשר מצילה חיים ומונעת נכות - tPA. ככל שהזמן חולף ללא טיפול, כך גדל הסיכון שחומרת הפגיעה תהיה בלתי הפיכה או חמורה.
חולים רבים מטופלים בתכשירים נוגדי קרישה כגון קומדין. הטיפול במקרים של שבץ חד בחולים אלו מהווה אתגר, שכן הם נמצאים בסיכון רב יותר לדימום לאחר מתן טיפול ממיס קרישי דם (tPA).
עקב חשש זה, במקרה של ערכי INR (מדד מעבדתי לאפקט נוגד הקרישה של התרופה) הגבוהים מ-1.7, לא נותנים טיפול ממיס קרישי דם בשבץ. עם זאת, אין מידע רב גם לגבי הבטיחות של טיפול ממיס קרישי דם במטופלים בקומדין עם ערכי INR נמוכים יותר.
מחקר גרמני חדש שפורסם בכתב העת Journal of cerebrovascular diseases ביקש לבדוק את בטיחות הטיפול בחולים המטופלים בקומדין עם ערכי INR נמוכים שהגיעו לחדר המיון תוך 4.5 שעות מהופעת התסמינים והיו זכאים לטיפול ממיס קרישי דם.
החוקרים לא מצאו הבדל בשיעור הדימומים התוך מוחיים בין מטופלים שנטלו קומדין לבין אלה שלא נטלו קומדין. לא נמצא גם הבדל מובהק במצב הרפואי והתפקודי שלושה חדשים לאחר מתן הטיפול.
חולים המטופלים בקומדין מהווים קבוצה ייחודית בקרב חולי השבץ, נראה כי חלק מהם עשוי ליהנות מטיפול ממיס קרישי דם כשמתרחש שבץ. ההחלטה צריכה להתקבל באופן פרטני בהתאם לגורמים רבים.