כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך מונעים חזרה של אבנים בכליות?
מחקר אמריקאי חדש מתאר את יעילותה של שיטה חדשה ולא פולשנית להוצאת שרידי אבנים בכליות דרך השתן בכוח האולטרסאונד – איך זה עובד?
אבנים בכליות הן אבנים המכילות מינרלים ומלחים שעלולות להתפתח מהכליות ועד לשלפוחית השתן, ומהוות תופעה רפואית נפוצה שמאובחנת לפי אומדנים אצל קרוב לעשירית מהאוכלוסייה. רוב האבנים נוצרות על רקע משקל עודף והשמנה, תזונה לא נכונה, היסטוריה משפחתית ומחלות שונות. האבנים עלולות לגרום לכאבים, וללא טיפול הולם הן עלולות לגרום לחסימה מסוכנת בדרכי השתן, שעשויה גם להוביל להרס אזורים בכליות ובמצבים קשים לאי ספיקת כליות. אבנים קטנות לרוב נשטפות מהגוף עם השתן לאחר שתייה מרובה, אולם אבנים גדולות יותר מצריכות טיפול התערבותי לריסוקן, ובמקרים של אבנים גדולות במיוחד נדרש לעתים גם ניתוח להוצאתן.
גם לאחר טיפול מוצלח להוצאת האבנים מהכליות – קיים עדיין סיכון לא מבוטל לחזרתן עם הזמן. לפי מטה אנליזה מסין שפורסמה באפריל 2022 בכתב העת BMC Urology, שיעורי החזרה של אבנים בכליות נעים בין 6.1% ל-66.9%, ומשתנים בהתאם לגורמי סיכון שונים, ובהם גיל צעיר, משקל גבוה וגורמים גנטיים וכן השיטה שבה הוצאו האבנים. ככלל, כמחצית מהמטופלים שעברו ניתוחים להוצאת אבנים בכליות ממשיכים לסבול משברי קטנים וחזרה של הבעיה, וכרבע מתוכם נדרשים לניתוח נוסף תוך חמש שנים על מנת להסיר את השברים הגדולים.
עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי טיפול לא פולשני להוצאת שברי האבנים בכליות לאחר הניתוח באמצעות גלי אולטרסאונד מאפשר להפחית את הסיכוי לחזרה של אבנים בכליות ומפחית את הסיכון להזדקק לניתוח חוזר.
בכוח האולטרסאונד
הטיפול הניסיוני במוקד המחקר הוא טכנולוגיה של חיישן המוצב מחוף לגוף ובשיטה לא פולשנית משדר תדרים בטכנולוגית האולטרסאונד בטווח של גלי על-קול (ultrasonic propulsion) המוביל לתזוזה של שברי האבנים לשלפוחית השתן ובהמשך החוצה מהגוף עם השתן. שיטה זו שונה מטיפול שכבר הפך בשנים האחרונות למקובל ברפואה הקרוי 'ליטוטריפסי' (Lithotripsy) לריסוק אבנים בכליות באופן חיצוני באמצעות גלי אולטרסאונד חזקים.
החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בחנו 82 נבדקים שאובחנו עם שברי אבנים שנותרו בכליות במשך חודשים. מתוך הנבדקים, 40 עברו את הטיפול ניסיוני ו-42 הנבדקים הנותרים לא עברו את הטיפול והיוו את קבוצת הביקורת במחקר.
החוקרים מצאו כי במעקב שנמשך בממוצע כשלוש שנים, מטופלים שעברו את ההליך באמצעות אולטרסאונד היו בסיכון נמוך ב-70% לחזרה של אבני הכליות. בדיקות שתן זיהו שרידים של האבנים שהוצאו דרך השתן אצל רוב המטופלים בטכנולוגית האולטרסאונד (63%), לעומת נבדקים בודדים בקבוצת הביקורת (5%).
המחקר נתמך במענק מטעם המכון הלאומי לסוכרת ומחלות עיכול וכליה בארה"ב (NIDDK), וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2024 של כתב העת Journal of Urology.
מהפכה בטיפול
החוקרים סיכמו כי לפי הממצאים, "לפעמים כל מה שצריך זה דחיפה קטנה". ראש צוות החוקרים, ד"'ר ג'ונתן הרפר (Harper), מסר בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים כי "המסר העיקרי מהמחקר הוא שהוצאת שברים של אבני כליות על ידי אולטרסאונד בשיטה שאינה פולשנית מפחיתה הישנות של המחלה". לדבריו, הטיפול באולטרסאונד פשוט, לא פולשני ויכול להתבצע בכל מרפאה. הרופאים משתמשים במכשיר האולטרסאונד על מנת להחדיר גלי קול דרך העור על חלל הבטן. אותם גלים מסייעים להניע את שברי האבנים דרך מערכת השתן ומקרבים אותם ליציאה מהגוף, כך שלרוב אחרי הפרוצדורה ניתן להיפטר משברי האבנים באופן טבעי דרך השתן.
החוקרים מביעים תקווה כי הפרוצדורה תאושר בעתיד באופן פורמלי, ותוכל לסייע לחולים רבים. "אני רואה בזה הרבה פוטנציאל. זה יכול לחולל מהפכה בטיפול באבנים בכליות", אמר הרפר.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את תופעת האבנים בכליות שנחשבת לנפוצה במיוחד במדינות המערב שבהן שיעורים גבוהים של השמנה. סקירה של צוות חוקרים בינלאומי שפורסמה בשנת 2017 קבעה כי שיעור המתמודדים עם אבנים בכליות גבוה במיוחד בצפון אמריקה (7% עד 13%), נמוך מעט יותר באירופה (5% עד 9%) ונמוך במיוחד באסיה (1.5%).