מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותאיך מארגנים סדר פסח עם הפרעות קשב וריכוז?

איך מארגנים סדר פסח עם הפרעות קשב וריכוז?

ארגון סדר פסח זו משימה קשה לכולם, אבל לאנשים עם ADHD היא קשה במיוחד. כך תעברו את זה בשלום


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הגיע התור שלכם לארח? במקום לתת לעצם המחשבה להדיר שינה מעיניכם, קחו שליטה על המצב. נכון, קשיי קשב וריכוז הם לא השותפים הטבעיים לארגון אירוע גדול, אולם בעזרת מספר פעולות אפשר לשרוד ואפילו ליהנות.

 

יוצרים רשימה

 

בשלב הראשון חשוב לתת ממדים אמיתיים ל"מפלצת". קנו מחברת מיוחדת רק לעניין ליל הסדר. רשמו את כל המשימות לפי קטגוריות, לדוגמה:

 

1) סידור/ניקיון הבית

2) תכנון תפריט

3) קניות

4) הזמנת אורחים

5) בישול

6) קישוט.

 

מומלץ לכתוב בעיפרון. אם גם זה קשה, תתקשרו למישהו שאתם מעריכים שכבר עשה את זה ותעזרו בו כדי להכין את הרשימה. 

 

מבינים שאתם לא סופרמן ולא צריכים להיות סופרמן

 

לא כדאי שתעשו הכל לבד. לא מצפים מאף אחד לעשות את כל העבודה לבד ולא מקבלים צל"ש על "הקרבה" או "אסתדר לבד" וזה לא משנה אם "אמא תמיד עשתה הכל לבד". אף אחד לא יזכור למחרת. ככל שתיקחו על עצמכם פחות משימות לעשות לבד, כך איכות הביצוע יכולה להיות גבוהה יותר. אם תצטיינו במנה העיקרית, בסידור שולחן או פשוט באווירה כיפית - זה מה שיזכרו. גם בעניין רשימת המוזמנים, אתם לא חייבים להזמין את כל עזובי העיר. קחו על עצמכם רשימת מוזמנים סבירה ונעימה.

 

מאצילים סמכויות 

 

אנשים אוהבים להשוויץ בתחומים בהם הם מוצלחים. אם הדודה טובה בקינוחים - אל תיקחו את זה ממנה. אם הדוד מכיר את המקום הטוב ביותר לקנות בשרים בזול - שיקנה. החוכמה היא לא רק לדעת לקבל עזרה, אלא להשתמש בה בתבונה.

 

עברו על הרשימה שלכם ורשמו מי יכול לעזור ובאיזה תחום.  מומלץ להתחיל בבני הבית - לכל אחד יכול להיות תפקיד בהכנות. זה גם משרת אתכם בקידום האירוע וגם טוב לגיבוש המשפחה.

 

לאחר שהחלטתם מי כדאי שיעשה מה - בקשו מהם - וזאת כאשר המחברת מונחת לפניכם. הקפידו לרשום אחרי כל שיחה מה סיכמתם שכל אחד יעשה. זה ימנע בלבולים וטביעה בים הפרטים. 

 

מתכננים לוח זמנים

 

אחד הקשיים הגדולים ביותר יכול להיות בתכנון הזמן. אנחנו חושבים שייקח לנו חמש שעות לנקות את הבית ובסוף זה לוקח יומיים. אנחנו חושבים שייקח לנו רבע שעה לנקות את הדג וזה לוקח שעות. אז מה עושים?

 

קודם כל, עוברים על התוכנית שוב ורושמים את המטלות האישיות לפי הסדר. ליד כל מטלה רשמו עד מתי צריך לסיים אותה וכמה זמן אתם חושבים שייקח לבצע אותה.

 

ואז - תכפילו את הזמן הזה באחד וחצי. מעבר לכך, הוסיפו עוד זמן לאירועים בלתי צפויים. אם אתם רואים מראש שאין לכם מספיק זמן ביום להספיק את כל המטלות האישיות, נסו לחשוב שוב על חלוקת המטלות. אל תעמידו את עצמכם בפני מצב בלתי אפשרי.

 

מקפידים על מעקב ובקרה

 

התוכנית במקומה, אבל הרבה תוכניות יפות נופלות בשלב הבקרה. בהתחלה יש התלהבות ויש אנרגיות ורעיונות בשפע. אחר כך המציאות מכה והשגרה משתלטת. אם אנחנו רוצים שזה יצליח, אנחנו צריכים כל יום לחזור למחברת, לראות איך התקדמנו ולתקן ולהוסיף איפה שצריך.

 

משתמשים בעזרים 

 

כיום העזרה נמצאת במרחק נגיעה. אם אתם צריכים לתכנן תפריט, אל דאגה - אתם לא לבד. פיתחו אינטרנט והקלידו בגוגל "תפריט ליל הסדר". מצאו שם משהו שאתם אוהבים ויכולים לעמוד בו. אם אתם מתקשים להרכיב רשימת קניות, יש הרבה אתרים עם מתכונים אשר מספקים רשימות קניות לכל מנה.

 

אם אתם לא מסתדרים עם הניקיון, קחו עזרה מקצועית. אם אין לכם או לאף אחד בבית מושג איך לערוך את שולחן הסדר - בקשו מאחד האורחים להקדים ולעזור לכם.

 

דוחים פרויקטים אחרים

 

פסח מהווה הזדמנות נהדרת לסדר את המחסן, לשתול דשא, לבנות מדפים, לחדש קשרים עם חברים אבודים ולנקות את שולחן העבודה במחשב. אבל חשוב להתמסר לפרויקט אחד כל פעם. השנה אתם עושים את הסדר - זה מספיק לעכשיו!

 

 

* הכותבת היא ממרפאת פוקוס, המרכז הרפואי שיבא

 

גרסה ראשונה של הכתבה פורסמה במארס 2018