קשב וריכוז
מנהלי קהילה
איך מאבחנים ADHD במבוגרים?
על אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים והכלים בהם ניתן להיעזר
אבחון ADHD בקרב מבוגרים הינו אבחון קליני. כלומר, הוא מתבסס על בדיקה/ראיון של הפונה על-ידי איש מקצוע המיומן באבחון ADHD במבוגרים. קיימים מספר כלי עזר באבחון וביניהם שאלונים, שתפקידם בדרך כלל הוא סינון ראשון, וחוות דעתו והערכתו של אחר משמעותי – הורה, אח, בן או בת זוג - על מנת לספק מידע ופרטים אותם הפונה עצמו אינו זוכר מהעבר או אינו מזהה בהווה. כלי עזר נוספים הם מבחנים נוירו-פסיכולוגיים רבים הבודקים תפקודי קשב שונים בתנאים שונים.
מבוגרים שאובחנו כילדים - אצל מבוגרים אלו, במידה ולא היו במעקב תקופה ממושכת, כדאי לבצע הערכה עדכנית על מנת לברר האם הם ממשיכים להציג את ההסתמנות האופיינית ו/או את התמונה הקלינית הנלווית.
מבוגרים שלא אובחנו כילדים - אצל מבוגרים אלו יש לבצע הערכה קלינית מקיפה הכוללת התייחסות לסימני הפרעת קשב מהילדות ושינויים/המשכם בגיל הבגרות, עד לתקופה האחרונה. כחלק מהערכה קלינית זו, יש להתייחס להיבטים תפקודיים בעבר ובהווה ולהפרעות נלוות כמו הפרעה במצב רוח, הפרעות חרדה ועוד.
מבחנים נוירו-פסיכולוגיים - קיימים מבחנים שונים הבודקים מגוון תפקודי קשב בתנאים שונים (קשב מתמשך, קשב מפוצל, מוסחות, אימפולסיביות, יעילות בתנאי עבודה משתנים ועוד). בכל מקרה, מבחנים אלו אינם קובעים את האבחנה, אלא רק מהווים עדות תומכת לקיומה של אבחנה כזו או אחרת. הסיבה היא שמצבים שונים עלולים להתבטא באופן דומה במבחנים אלו ולכן דרושה הבדיקה הקלינית. הסיבות להפנות למבחנים מסוג זה הן כאשר קיימת שאלה אבחנתית, כאשר טיפול תרופתי כרוך בסיכון ועל מנת למפות תפקודי קשב טרם טיפול התנהגותי. כמו כן, בדיקות מסוג זה נדרשות לא פעם על מנת לקבל אישורים להתאמות שונות ממוסדות אקדמאיים.
למידע נוסף על הפרעות קשב וריכוז (ADHD)
* ד"ר טמיר אפשטיין הוא מנהל מרפאת 'פוקוס' להפרעות קשב במבוגרים, במרכז הרפואי שיבא ומנהל קהילת הפרעות קשב וריכוז באתר "כמוני"
גארי יואינג
אלו שירותים נותנים שם ואיך זה עובד מבחינת כיסוי וכו'?