מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בעיות גדילה

מנהלי קהילה

פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפבוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התמחות ברפואת ילדים בסורוקה ותת התמחות באנדוקרינולוגית ילדים באוניברסיטת מרילנד שבבולטימור ארה"ב. פרופ' פיליפ מנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מאז 1997. בנוסף, משמש פרופ' פיליפ כסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת ת"א.
דר שרי קרפל וולסקי
דר שרי קרפל וולסקי
בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחית ברפואת ילדים , התמחות ברפואת ילדים בבית חולים לילדים שניידר.מומחית בהתמחות על באנדוקרינולוגיה וסכרת ילדים בבית חולים שניידר.
רותם דיאמנט
רותם דיאמנט
אחות אחראית מרפאה אנדוקרינית. אחות מוסמכת 25 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד מאוניברסיטת חיפה. בוגרת קורס טיפול נמרץ ילדים.
שיר קליר הרפז
שיר קליר הרפז
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית במכון אנדוקרינולוגיה וסוכרת, ביה"ח שניידר. בוגרת תואר שני בנוירופסיכולוגיה שיקומית מהמכללה האקדמית תל אביב יפו.
פאטימה צרצור
פאטימה צרצור
דיאטנית ביחידה לתזונה ובמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. בוגרת קורס הטיפול התזונתי בסוכרת, קורס הנחיית קבוצות, קורס תזונת פגים ותינוקות. בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי לילדים, בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של הילדים ומשפחותיהם. מטפלת בילדים ובמבוגרים בקליניקה פרטית.
כמוניבעיות גדילהמדריכיםאיך לחזק ביטחון עצמי של ילד נמוך?

איך לחזק ביטחון עצמי של ילד נמוך?

אל תגוננו עליו יתר על המידה, ציינו את גילו כשאתם מציגים אותו ורשמו אותו לחוג הגנה עצמית לחיזוק הביטחון. מדריך להורים לילד נמוך קומה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הגובה משפיע במידה רבה על האופן בו ילד תופס את עצמו והאופן בו אחרים תופסים אותו. ילדים בעלי קומה נמוכה, בעיקר בנים נמוכים, עשויים לסבול מפגיעה בדימוי העצמי, מקשיים חברתיים, מאפליה ואפילו מהצקות ומעשי בריונות.

 

"גובה אצל גברים מקושר הרבה יותר לכוח, יופי וסטטוס סוציו-אקונומי גבוה מאשר אצל נשים, ונמיכות הקומה מקושרת לתכונות חלשות יותר בכל גיל", מסבירה מורן שמש-עירון, פסיכולוגית שיקומית במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים וממנהלי קהילת גדילה באתר כמוני.

 

טעויות של הורים

 

מתוך כוונות טובות, הורים לילדים בעלי קומה נמוכה נוטים למספר התנהגויות אופייניות, שלא רק שלא יתרמו למצבו של הילד, אלא עלולות אף להזיק. שמש-עירון מצביעה על כמה מהן:

 

• מאחר וילדים נמוכי קומה הם קטנים יותר ורזים יותר, יש נטייה רבה יותר "לילד" אותם - כלומר, להתייחס אליהם כקטנים יותר מגילם הפיזי.

 

• לפעמים נוצרת אפליה לא מודעת בין הילד נמוך הקומה לבין אחיו הגבוהים יותר.

 

• בקרב הורים לילדים נמוכי קומה יש רצון עז להגן על הילד כדי "שלא יסבול". הגנה זו יכולה להידרדר במהירות להגנת יתר, ולהקטנה של הילד במקום העצמה. התנהגות מגוננת יתר על המידה לא נותנת ביטחון או מקום לגילו וכישוריו של הילד.

 

• חלק מההורים חווים חרדה מההווה – בדיקות וטיפולים – וכן חרדה מהעתיד המשתקפת בשאלות כמו לאיזה גובה סופי יגיע הילד ומה משמעות הגובה הזה בחייו. עשויה להיות גם תחושת אשם בקרב הורים נמוכים. תחושות אלה עלולות לעבור לילד ולהשפיע עליו.

 

איך מומלץ להורים להתנהל עם ילד נמוך קומה?

 

שמש עירון מסבירה כי המטרה העיקרית היא לתמוך בילד, לסייע לו במימוש עצמי ולסייע לו מעשית מול צוות בית הספר והצוות הרפואי במידה והוא נזקק לטיפול. זכרו כי בקרב ילדים נמוכי קומה קיים צורך תמידי להוכיח לעצמם ולעולם שהם שווים. לכן, חשוב שההורים יקנו לילד תחושה זו, ויסייעו לו להתבגר כפרט בטוח בעצמו עם דימוי עצמי תקין. שמש-עירון ריכזה עבורנו מספר עצות מעשיות:

 

• התייחסו לילד כמו לאחיו ואחיותיו והימנעו מהגנת יתר. חשוב להבין שכל ניסיון להגן על הילד יתר על המידה מונע ממנו לגדול ולהתפתח.

 

• אל תשמרו אותו כ"קטן", שכן תכונה זו תואמת אך ורק את מראהו הפיזי אך לא את גילו, את יכולתיו האינטלקטואליות ויכולותיו הרגשיות.

 

• הקפידו להציג את הילד בפני אחרים בציון שמו וגילו. כך תימנעו ממצבים שבהם אחרים יתייחסו אליו כקטן יותר ויביכו אותו.

 

• כבר מגיל צעיר, אל תאפשרו לילד להסתגר, ועזרו לו בבניית עולם חברתי עשיר. דאגו ל"פליי דייט" עם ילדים אחרים, שילחו אותו לחוגים, וארגנו פעילויות משותפות עם מספר חברים. הבינו - יש לכם חלק מרכזי בבניית עולמו החברתי של הילד.

 

• שימו דגש על נתונים חיוביים שאינם קשורים במראה החיצוני. זיכרו שבילד שלכם יש הרבה יותר ממראה חיצוני ותנו מקום לחוזקות שלו ולכישוריו. כך, ההתייחסות לגובה תהיה כחלק ממי שהוא - ולא כל מי שהוא.

 

• עזרו לילד למצוא תחומי עניין שאינם דווקא פיזיים, ובהם הוא יכול למצוא את מקומו הייחודי בהתאם לכישוריו.

 

• דברו עם הילד על הנושא ואפשרו שיח חופשי. אל תתעלמו! התעלמות לא תעלים את הקושי שהוא חווה, אלא רק תעצים אותו. תנו לילד הרגשה ששיח פתוח וחופשי הוא אפשרי, בלי חשש שהעלאת נושא מסויים תגרור תגובה שלילית מצידכם.

 

• אם אתה הורה נמוך קומה, הימנע מהשלכת חוויותיך על ילדך. זכרו: הילד לא בהכרח חווה את הקשיים שאתם חוויתם, וייתן שחווית נמיכות הקומה שונה עבורו.

 

• ילדים נמוכים אומנם נמצאים בקבוצת סיכון למצוקה, אך חשוב לזכור כי לא כולם נמצאים במצוקה. קיים מרכיב אישיותי שמביא לפגיעות ולרגישות.

 

איך להתנהל במקרה של הצקה או בריונות?

 

1. הקשיבו לילד בכל הכבוד הראוי ואל תמעיטו מערך התלונה. עם זאת, הקפידו שלא להעצים אותה.

 

2. אל תכחישו, בשום שלב, את העובדה שהוא נמוך.

 

3. התערבו רק במצבים שבהם הילד אינו יכול (או שאין זה רצוי) להתמודד עם הסיטואציה לבדו.

 

4. במידה וההצקות חמורות, ערבו את הגורמים החינוכיים. אל תהססו, הגנו על ילדכם!

 

5. מומלץ לרשום את הילד לחוג הגנה עצמית. עצם ההליכה לחוג תעניק לו ביטחון.

 

6. זיכרו שלא ניתן לשנות את כל העולם – תמיד יהיו ילדים מציקים.

 

7. זכרו: ילד שמקבל את עצמו ומרגיש בטוח בעצמו, ויש לו תמיכה מצד המשפחה והסביבה, ידע להגיב בצורה נכונה, ובהמשך כמות ההצקות תפחת.