סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
איך השמנה מובילה לסוכרת?
חוקרים גילו כי תזונה עתירת שומנים פוגעת בפעילות אנזים המנתב גלוקוז מהדם לתאים בגוף
לאנשים שאובחנה אצלם סוכרת סוג 2 בדרך כלל יש דבר במשותף – הם שמנים. הקשר בין תזונה, השמנה וסוכרת 2 נצפה בבני אדם וגם בחיות מסוגים רבים והוא מהווה את אחת מבעיות הבריאות המובילות בזמננו. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ומכון המחקר Sanford-Burnham הצליחו לפצח חלק מהקשר הזה והראו איך דיאטה עתירת שומנים מביאה לסדרת אירועים מולקולאריים וכך אחראית להתפתחות סוכרת.
במחקר שפורסם בכתב העת Nature Medicine החוקרים גילו מסלול להתפתחות סוכרת, המופעל בתאי הבטא של הלבלב ואז מוביל לנזקים בעוד איברים ורקמות כמו הכבד, השרירים ורקמת השומן.
החוקרים הופתעו לגלות את עוצמת התרומה שיש לתאי הבטא על התפתחות וחומרת הסוכרת ועל התפתחות מגוון התסמינים גם ברקמות אחרות.
אצל אנשים בריאים, תאי הבטא בלבלב מבצעים מעקב אחר רמת הגלוקוז בדם. כשהיא גבוהה - כמו אחרי ארוחה - הם מפרישים אינסולין כנדרש. האינסולין מפעיל את שאר תאי הגוף לקחת פנימה את הגלוקוז – אותו הם צריכים על מנת להפיק אנרגיה.
במסלול החדש שהתגלה במחקר הנוכחי, נמצא שרמות גבוהות של שומן מפריעות לשני מרכיבי תעתוק – חלבונים המפעילים ומכבים גנים. המרכיבים הללו, אותם משבשות רמות גבוהות של שומן, נדרשים להפקת אנזים המכונה GnT-4a המנתב את הגלוקוז לתוך התאים. כאשר המרכיבים לא עובדים כראוי, תפקוד האנזים נפגע.
כאשר החוקרים האכילו עכברים רגילים בתזונה עשירה בשומן, הם מצאו כי תאי הבטא של החיות לא יכלו לחוש ברמת הגולוקוז בדם כראוי ולהגיב לה. כמו ששיערו החוקרים, שמירה על תפקוד האנזים GnT-4a הצליחה למנוע התפתחות סוכרת, אפילו אצל חיות שמנות.
הקשר הישיר בין התזונה ובין רגישות תאי הבטא מצביע על דרך למנוע סוכרת ואולי גם להחלים ממנה. כעת החוקרים מחפשים דרך להגדיל את פעילות האנזים GnT-4a בבני אדם.
Nature Medicine, Published online 14 August 2011
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
יוכי5
יוכי5
מסכימה עם כל מילה שלך. הפחמימות הם הגורם היחידי למחלות. שומן בריא הוא שומן מהחי,בקבוצה זו נכללים האבוקדו,שמן הזית,אגוזים, שקדים,גרעיני דלעת וחמניה.
הכל במידה.כל מה שמתקרב לטבע מבורך ונכון.כמו האדם הקדמון,שלא שמע מימיו על לחם,פסטה,פיצה וכו'
60 גר' פחמימה, לא יותר, והשאר באופן שפוי ובמידה
אסף1
מסכים איתך לגבי סוגי השומנים המזיקים לנו, שהם שמנים כגון סויה, תירס, בוטנים, מרגינה וכו'. השומנים הטובים לנו (והנחוצים לנו) הם שמנים מהחי, שמן זית, שמן קוקוס, חמאה.
ד"ר דינה ראלט PhD
ברור שפחמימות עושות את הזנק , כאן דיברו על מסלול נוסף שלא הכירו, ובו השומנים מטרפדים מהלך חשוב לסוכרת.
אני חושבת שצריך לשים לב באיזה שומנים מדברים, לא כל השומנים זה אותו דבר מבחינת ההשפעה על בריאותמו.
אסף1
כל עוד תפרסמו מידע מטעה. דיאטה עשירה בשומנים כשלעצמה לא תוביל להשמנה, אלא אם כן היא עשירה גם בפחמימות.
אדם האוכל 50%-60% פחמימות בתזונתו הוא בסיכון להשמנה וגם לסכרת סוג 2.
אדם האוכל דיאטה עשירה בשומן וחלבון ודלה בפחמימות (מתחת ל 100 גרם ביום) לא ישמין אלא ירזה!
אם ההמלצות המקובלות של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות היו יעילות לא היינו רואים עלייה בסכרת סוג 2 ובהשמנה בעשור האחרון אלא שיפור.