כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך בנויות הכליות?
מהם מרכיבי הכליות? איך הן מחוברות לשלפוחית השתן? וכיצד הן ניזונות באמצעות מחזור הדם?
הכליות ממוקמות בחלק האחורי של חלל הבטן. הכליה מורכבת מקליפה חיצונית (Cortex) ומחלק פנימי של לשד הכליה (Medulla) – הכולל תריסר מבנים דמויי פירמידות, לתוכן חודרת קליפת הכליה (עמודי הכליה, Columnae Renales).
מקצוות הפירמידות יוצאים גביעים משניים, המתאחדים לראשוניים ואלו יוצרים יחד חלל אחד הקרוי אגן הכליה. אגן הכליה מתחבר אל השופכן (Ureter), המוביל את השתן שנוצר באותה הכליה אל שלפוחית השתן (Bladder).
לכליה צורה דמוית פולי קפה, עם חלק קעור הפונה לעמוד השדרה ונקרא שער הכליה (Hilum), אליו מתחברים כלי הדם הכלייתיים (עורק הכליה ווריד הכליה). משער הכליה יוצא גם השופכן שמנקז את השתן שנוצר בכליה.
אורך הכליה ביילוד הוא כ-5 ס"מ, ובמבוגר אורכה הממוצע מגיע ל-12-10 ס"מ. משקל הכליה ביילוד הוא כ-25 גרם, ומשקלה במבוגר כ-250 גרם. כל כליה עטופה בקופסית חזקה, ושקועה בתוך רקמת שומן המקבעת אותה למקומה.
רקמת הכליה בנויה ממבנים מיקרוסקופיים הנקראים נפרונים (Nephrons). כל כליה מכילה כמיליון עד מיליון וחצי נפרונים המהווים את יחידת התפקוד הבסיסית של הכליות. הנפרונים מווסתים את כמות המים והמלחים השונים בגוף, משתתפים בבקרת לחץ הדם, שומרים על מאזן חומצה-בסיס בגוף ומסלקים חומרי פסולת.
כל אלו נעשים תוך ייצור של שתן המופרש מן הגוף. פעילות הנפרונים מווסתת על ידי הורמונים שונים ומערכת העצבים.
כל נפרון מורכב מפקעית של נימי דם (גלומרולוס, Glomerulus), העטופה בקופסית על שם באומן. מתוך פקעית נימי הדם יוצא צינור ארוך ומפותל, שנקרא אבובית הכליה (טובולוס, Tubulus). אבובית הכליה מחולקת לאזורים שונים האחראים על ספיגה חזרה אל מחזור הדם והפרשה אל השתן של חומרים שונים לאורך הנפרון. כלל הטובולים של הכליה מתנקזים לבסוף לאגן הכליה. אורכם הכולל של הטובולים באדם מגיע ל-80-50 ק"מ.
אספקת הדם לכליות
הדם מגיע לכליות מאבי העורקים, דרך עורקי הכליות הראשיים. קצב זרימת הדם לשתי הכליות הוא כ-1.2 ליטר בכל דקה. בסך הכול עוברים כ-180 ליטרים של דם דרך הכליות מדי יום, והן מקבלות כ-20% מנפח הדם אותו מזרים הלב בכל רגע נתון.
בכליה מבנה ייחודי של כלי דם המתבטא במערכת נימים כפולה. עורק הכליה הראשי מתפצל לעורקים ועורקיקים וכן הלאה, עד לגודל של נימים היוצרים את פקעיות הכליה (גלומרולים) בתוך הקופסית על שם באומן. משם נימי הדם נאספים חזרה לעורקיקים ומתפצלים בשנית למערכת נימים נוספת, העוטפת את המשך הנפרון. המערכת הנימית השנייה נאספת חזרה לוורידונים, שמתאחדים לוורידים גדולים יותר ויותר, עד לווריד הכליה המתנקז לווריד הנבוב התחתון, ומשם חוזר הלאה לעבר הלב.
ד"ר נעמי לוין יינה היא מנהלת המערך לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי ברזילי וראש החוג למחלת כליות כרונית ונפרולוגיה בקהילה באיגוד הישראלי לנפרולוגיה ויתר לחץ דם
עדכון אחרון: מארס 2024