חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
איך בוחרים כיסא גלגלים?
מה ההבדלים בין קבוצות כיסאות הגלגלים השונות? מה צריך לקחת בחשבון כשבוחרים כיסא גלגלים? ועד כמה חשובה ההתאמה האישית לצרכי הלקוח בבחירת כיסא גלגלים?
בחירת כיסא גלגלים בפעם הראשונה הינה תהליך מורכב שדורש התייחסות למרכיבים רבים. המטופלים או בני משפחתם שצריכים להחליט על כיסא גלגלים עשויים להתקשות בתהליך הבחירה בשל המחסור בידע ובצל ההתמודדות הנפשית עם המציאות החדשה.
כדי לסייע בבחירת הכיסא הנכון עבורכם, נסביר מעט על כיסאות גלגלים ונפרט את המרכיבים השונים אליהם צריך להתייחס בתהליך הבחירה של כיסא גלגלים.
ניתן לחלק את כסאות הגלגלים בצורה גסה לשתי קבוצות עיקריות:
כיסאות גלגלים חשמליים (ממונעים)
באופן כללי כיסאות גלגלים חשמליים (ממונעים) מתאימים לאנשים שמצד אחד חסרים את היכולת להניע בצורה יעילה כיסא גלגלים ידני ומצד שני יכולים לתפקד, בעצמאות חלקית ואף מלאה, בעזרת הכיסא הממונע.
מעבר לתנועתו במרחב באופן חשמלי, כיסא גלגלים חשמלי מאופיין באפשרות להוספת מנגנונים חשמליים אחרים, כגון זווית משענת גב, זווית מושב, שליטה בגובה מושב ואף בזווית הרגליות.
קיימים כסאות חשמליים (ממונעים) עם הבדלים במנגנוני ההנעה - אחורית, מרכזית או קדמית - שיש לקחת בחשבון בהתאם לצרכי המשתמש, בעיקר בשל סביבת המגורים והמחייה שלו. הנעה אחורית למשל מתאימה עבור מקומות בהם נדרשים עוצמת מנוע, עבירות חזקה ולסביבה ביתית מרווחת עם מעברים רחבים. הנעה קדמית מתאימה למשל עבור אנשים הזקוקים להיגוי מדויק יותר בסביבת המחייה שלהם.
ישנם אנשים, שעבורם הכיסא החשמלי מהווה את ההבדל בין להיות תלותי לחלוטין במשפחה/מטפלי, לבין להיות עצמאי.
כיסאות גלגלים ידניים
כיסאות מסוג זה יתאימו למשתמשים שאינם אקטיביים בניוד הכיסא וזקוקים להובלת הכיסא על ידי גורם מטפל או לחילופין - למשתמשים אקטיביים אשר מניעים את הכיסא בעצמם. כמובן שמאפייני הכיסא יהיו שונים במקרים אלו.
שימו לב – בכיסאות גלגלים ידניים - ככל שהכיסא קל יותר, הוא יתאים לאנשים יותר אקטיביים ועצמאיים. מעבר למשקל הכיסאות, יש חשיבות לסוג הגלגלים, גובה משענת הגב, היותו כיסא מתקפל/לא מתקפל וכדומה.
הכיסא עצמו מורכב משלדה וגלגלים, אך מעבר לכך קיימות המון תוספות אפשריות שניתנות להרכבה על רוב סוגי כיסאות הגלגלים, בהתאם לצרכים, החל ממעצורי יד מוארכים, משענות ראש, תמיכות צד לגב ועוד. כל אלו על מנת לבצע התאמה מדויקת לצרכי המשתמש.
מה צריך לקחת בחשבון כשבוחרים כיסא גלגלים?
יש להתייחס לתהליך בחירת כיסא גלגלים בצורה הוליסטית, שכוללת את המרכיבים האנושיים, המכאניים והסביבתיים. רק כאשר מניחים על המאזניים את כל השיקולים הרלוונטיים, ניתן להגיע להחלטה הנכונה ביותר עבור כל אדם. הגורמים השונים שחשוב להתייחס אליהם כשבוחרים כיסא גלגלים כוללים:
מצב רפואי
מצב רפואי אינו מסתכם רק באבחנה הרפואית - יש להתייחס לצרכים ולמגבלות שהאבחנה מביאה עימה. הצרכים של אנשים שונים עם אותה אבחנה כללית, עשויים להיות שונים במהותם, ולכן יש לבצע הערכת תפקוד מקצועית בכדי לספק מענה מתאים לצרכים.
אותה הערכת תפקוד ומגבלות צריכה להתייחס ליכולת הנעת הכיסא, יציבות הגוף בישיבה, כאבים במנחים ספציפיים, עיוותים מבניים במערכת שריר-שלד, דרגת סיכון להיווצרות פצעי לחץ, הופעת תנועות לא רצוניות, טווחי תנועה מוגבלים ועוד.
סביבת המחייה
סביבת המחייה מתייחסת לבית עצמו וכן לסביבה החיצונית. לעיתים אין מנוס מביצוע התאמות בבית עצמו, אך צריך להתייחס לסביבה מתחילת התהליך.
כך, בין היתר יש לקחת בחשבון שכיסא גלגלים צריך להתאים לפנים הבית מבחינת מפתחים של דלתות, גובה של מיטה לביצוע מעברים והתניידות כללית במרחב. בסביבה החיצונית יש להתייחס לסוג המשטחים עליהם מתניידים, לשיפועים וכדומה.
אורח חיים ופעילות
כאשר מדובר במטופלים אקטיביים, יש לבחון את רמת הפעילות שלהם ביום-יום ולהבין את צרכיהם - החל מביצוע מעברים באופן עצמאי, התניידות מרובה מחוץ לבית, ועד לפעילות ספורטיבית.
נראות
כמובן שמילוי הצרכים הרפואיים מהווה את השיקול החשוב ביותר בבחירת כיסא גלגלים, אך אין להמעיט בערכה של החזות החיצונית של הכיסא, במיוחד כאשר מדובר במטופלים אקטיביים - ילדים ומבוגרים כאחד.
לייעוץ והתאמה אישית של כיסאות גלגלים בחברת כמיטק חייגו 09-760000 שלוחה 2