מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
ד
ד"ר עידית דותן
מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, והשמנה. מנהלת שירות סכרת והשמנת יתר במכון לאנדוקרינולוגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: MD, האוניברסיטה העברית, ירושלים, MSc ברפואה ניסויית, מונטריאול, קנדה התמחויות: תת התמחות באנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, ולאחריה תת התמחות שניה במחלות מטבוליות - מונטריאול, קנדה התמחות ברפואה פנימית, סורוקה, באר-שבע מחקר: מחקר בסיסי, Jewish General Hospital, מונטריאול, קנדה. לאחר מכן פוסט דוקטורט באוניברסיטת טורונטו שטחי התעניינות: טיפול בהשמנה, השפעות מטבוליות של ניתוח בריאטרי, סכרת: סיבוכים, אשפוז וסביב ניתוח, ממשק בי"ח-קהילה ותזונה https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/endocrinologi/Pages/dr_i_do
ד
ד"ר שמעון ספוז'ניקוב
מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית, במרכז הרפואי רבין, בית החולים בילינסון. התמחות: כירורגיה בריאטרית וכירורגיה לפרוסקופית. חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית של כירורגיה כללית, החברה הישראלית לכירורגיה קולורקטלית, החברה הישראלית והאירופאית לכירורגיה זעיר פולשנית, החברה הישראלית לכירורגיה מטבולית ובריאטרית, הפדרציה הבינלאומית של כירורגיה להשמנה. ניסיון קליני קודם: מנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית והמרכז הבריאטרי, מרכז רפואי קפלן, רחובות. כירורג בכיר, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, בפועל מנהל יחידת כירורגיה אנדוסקופית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. התמחות בגסטרואנטרולוגיה, והתמחות בכירורגיה כללית, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. כירורג בכיר ואחראי על תחום של כירורגיה אנדוסקופית, בית חולים מוניציפלי, מוסקבה רוסיה. כירורג כללי ואנדוסקופי במחלקה לכירורגיה כללית, בית חולים מוניציפלי, נמנגן, אוזבקיסטן. עוד אודותיי: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/surgery/Pages/dr_s_sapojnikov.aspx
ד
ד"ר אפרים סטיבן שמאע
תפקידים ומינויים: מנהל תחום אנדובאריאטריה, רופא בכיר, אנדוסקופיה מתקדמת לימודים: בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת ברנדייס מקום התמחות: בית החולים Maimonides, ניו-יורק, ארה"ב בית החולים לנוקס היל, ניו יורק, ארה"ב בית החולים של אוניברסיטת שיקגו, שיקגו, ארה"ב השתלמויות: תחום אנדוסקופיה מתקדמת בדגש על השמנת יתר וסיבוכי ניתוחים באריאטריים, חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: חבר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, חבר ההסתדרות הרפואית בישראל, חבר באיגוד הגסטרואנטרולוגי האמריקאי שטחי התעניינות מיוחדים: EUS, ERCP, כריתת פוליפים (EMR), טיפול בדרך אנדוסקופית בהשמנת יתר, סיבוכי ניתוחים ופתולוגיות במערכת העיכול עיסוק במחקר: Collaborative approach to management of obesity combining medication diet and endoscopic procedures עוד באתר בית החולים בילינסון https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/gastroenterology/Pages/dr_e_s_Shamah.aspx
מירב רבר פרנקנשטיין
מירב רבר פרנקנשטיין
דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בילינסון ניסיון: דיאטנית המרכז לטיפול בהשמנה, בילינסון. דיאטנית אחראית תחום בריאטריה (ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר) במחוז שרון שומרון בכללית. דיאטנית במרפאה לבריאטריה, בבילינסון - במטופלים לפני ואחרי ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. דיאטנית במחוז שרון שומרון בכללית - התמקדות בהשמנת יתר וניתוחים בריאטריים, בשילוב איזון סכרת ושומני הדם. מנחה סדנאות לקידום אורח חיים בריא וירידה במשקל. קורסים: טיפול קבוצתי בטכניקות של NLP-מרכז הדרכה-כללית. הנחיית קבוצות-מרכז הדרכה-כללית. כלים יישומיים להעצמת המטופל-מרכז הדרכה-כללית. הטיפול התזונתי בסוכרת-משרד הבריאות והמועצה הלאומית לסוכרת. הגישות החדשות להתמודדות עם השמנה-"עתיד". השכלה: תואר בוגר בחוג למדעי התזונה בהצטיינות, פקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית. לימודי תואר שני בבריאות הציבור מסלול מחקרי, פקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א. תעודת הוקרה מיוחדת מהכללית על פעילות ראויה לשבח (2018) https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שירי נקש
שירי נקש
אני דיאטנית קלינית בעלת קליניקה בפתח תקווה. בוגרת תואר ראשון בתזונה קלינית (B.Sc) בפקולטה לחקלאות, מהאוניברסיטה העברית. בוגרת סטאז' בבית חולים וולפסון ובעלת רישיון עבודה מטעם משרד הבריאות. מלווה, תומכת, מנחה ומטפלת באנשים (גברים, נשים וילדים) אשר רוצים לעשות שינוי בדרך האכילה שלהם, כל אחד ומטרתו - ירידה ,שמירה ועלייה במשקל. תזונה זהו תחום דינמי מאוד ומתעדכן כל הזמן. במסגרת מחויבותי למטופליי, אני מעורה ומתעדכנת בספרות המקצועית העדכנית ביותר ובמחקרים חדשים מהארץ והעולם. בחיי האישיים אני מיישמת את התורה עליה אני ממליצה למטופליי: מנהלת אורח חיים ספורטיבי עם הרגלי אכילה מאוזנים שהפכו לשגרת חיי וחיי משפחתי. הניסיון הרב אותו צברתי במהלך השנים בעולם העיסקי כמנהלת בכירה, תורמים לי רבות בעיסוקי כדיאטנית בהנעת אנשים להשגת מטרותיהם וביכולתם להשיג תוצאות מיטביות. כל אלו הופכים אותי לדיאטנית יותר טובה ולמטפלת מקצועית ומנוסה. יחד עם המטופלים אנחנו יוצאים למסע שבו הם מאמצים הרגלים נכונים ובריאים בקלות רבה ובהנאה גדולה, תוך השגת המטרות האישיות וקבלת תוצאות וחשוב מכך- שמירה עליהן.
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
ד
ד"ר רן ניסן
רוקח קליני, מרכז רפואי רבין - קמפוס בילינסון ובית חולים גריאטרי-שיקומי "בית רבקה". ניסיון רב שנים כיועץ בתחום הטיפול התרופתי באוכלוסיה הגריאטרית, רפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגר התוכנית ד"ר לרוקחות קלינית (PharmD) של בית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ירושלים. עוסק במחקר בתחום הטיפול התרופתי והוראת פרמקולוגיה עבור סטודנטים בתוכנית ההסבה של בית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים ובתוכנית בוגר בסיעוד, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטייר, אוניברסיטת תל אביב. כמו כן משמש כיו"ר המערך הקליני של ארגון הרוקחות בישראל.

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהחדשותמחקר הדיאטות הגדול: איזו דיאטה תספק תוצאות שישמרו לאורך זמן?

מחקר הדיאטות הגדול: איזו דיאטה תספק תוצאות שישמרו לאורך זמן?

אסטרטגית יציאה: הזמן בו אנו סגורים בבית בבית מאופיין אצל רבים בעלייה במשקל. איזו דיאטה תוביל לירידה גדולה יותר במשקל? ואיזו מאפשרת את הסיכויים הטובים ביותר לשמור על תוצאות מוצלחות לאורך זמן?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

איזו דיאטה היא המוצלחת ביותר? חוקרים ומדענים רבים מנסים להשיב על השאלה הזו, בין השאר באמצעות דירוגי דיאטות ומחקרים למיניהם, אולם עד כה אין לכך תשובה מוחלטת בספרות הרפואית.

 

אמנם ישנן דיאטות שהוכחו כיעילות יותר מאחרות בהיבטים שונים – למשל דיאטת DASH לאנשים עם יתר לחץ דם, דיאטה ים תיכונית נגד מחלות לב וכלי דם או דיאטות צום לסירוגין הקצובות בזמן, שצוברות באחרונה פופולאריות והוכחו כיעילות להורדה במשקל וכבעלות מגוון יתרונות בריאותיים ובכללם שיפור בפרופיל השומנים והסוכרים. אולם מחקרים מעמיקים עדיין לא הצליחו לפענח את המתכון לדיאטת הקסמים: לכל דיאטה יתרונות וחסרונות, ובהיבט הכללי – בחלוף שנה מהדיאטה, המטופל לרוב משיב את הקילוגרמים העודפים שהושלו.

 

עתה, מאמר חדש מקנדה שבחן את הסיכויים להשמנה חוזרת אחרי דיאטות שונות על סמך סקירה ומטה אנליזה של מעל למאה מחקרים בתחום – מנסה לבדוק איזו דיאטה היא המוצלחת ביותר. החוקרים הקנדיים מאוניברסיטת מקמסטר בחנו 121 מחקרים שפורסמו עד ספטמבר 2018 בהשתתפות 21,942 נבדקים שהתמידו בדיאטות פופולאריות שמיועדות להורדה במשקל או לשמירה על משקל תקין. כל הנבדקים במחקרים היו בוגרים מעל גיל 18 ומאובחנים עם עודף משקל או השמנת יתר, כלומר עם מדד השמנה BMI גבוה מ-25 יחידות.

 

הדיאטות שנבחנו במאמר סווגו לשלוש קבוצות: דיאטות דלות פחמימות שבהן צריכת הפחמימות היא עד 40% מסך הצריכה הקלורית, צריכת החלבונים היא כ-30% וצריכת השומנים היא 30% ועד 55% מסך הקלוריות, לרבות דיאטת אטקינס, דיאטת פליאו המכונה גם "דיאטת האדם הקדמון", דיאטת South Beach ודיאטת זון; דיאטות דלות שומנים, שבהן צריכת השומנים היא עד 20% מסך הצריכה הקלורית, צריכת הפחמימות היא כ-60% וצריכת החלבונים היא 10% עד 15% מהקלוריות, ובהן דיאטה דלת שומנים קלאסית ודיאטות הקרויות אורניש ו-Rosemary Conley; ודיאטות מתונות, שבהן צריכת השומנים היא מעט גבוהה יותר מדיאטות דלות שומן – בין 21% ל-30% מסך הקלוריות, צריכת הפחמימות היא בין 55% ל-60% וצריכת החלבונים היא כ-15% מהקלוריות, ובכללן הדיאטה הים תיכונית, דיאטת DASH ודיאטות נוספות כגון דיאטת "שומרי משקל", Biggest Loser, Jenny Craig, Portfolio, Slimming World, Volumetrics.

 

לאחר חצי שנה של דיאטה 

 

בחלוף שישה חודשים – מטופלים שהתמידו בדיאטות דלות פחמימות ודלות שומנים הצליחו להשיל כמות דומה של משקל עודף: 4.63 ק"ג בממוצע לדיאטות דלות פחמימות ו-4.37 ק"ג בממוצע לדיאטות דלות שומנים.

 

בהשוואה בין הדיאטות השונות, דיאטת אטקינס הובילה לירידה של 5.46 ק"ג בממוצע במשקל, דיאטת פלאו לירידה ממוצעת של 5.31 ק"ג, דיאטה דלת שומנים קלאסית לירידה של 4.87 ק"ג, דיאטת שומרי משקל לירידה של 3.9 ק"ג, דיאטת DASH לירידה של 3.64 ק"ג ודיאטה ים תיכונית לירידה של 2.87 ק"ג.

 

נמצא כי הקפדה בכל הדיאטות הובילה גם להורדה של לחץ הדם, שהתבטאה בירידה של כ-5 מ"מ כספית בערכי לחץ הדם הסיסטולי וירידה של עד 3.2 מ"מ כספית בערכי לחץ הדם הדיאסטולי.

 

בהשוואה לגבי שיפור ברמות הכולסטרול הרע LDL בדם, נמצא כי דיאטות דלות שומנים הובילו לירידה הגדולה ביותר של 7.08 מ"ג בערכים כעבור חצי שנה, בהשוואה לירידה של 5.22 מ"ג בדיאטות המתונות וירידה של 1.01 מ"ג בלבד בדיאטות דלות הפחמימות.

 

בהשוואה ביחס לשיפור ברמות הכולסטרול הטוב HDL, נמצא דווקא כי דיאטות דלות פחמימות תרמו לעלייה מובהקת של 2.31 מ"ג בערכים, בעוד שדיאטות מתונות ודיאטות דלות שומנים לא הובילו לתועלת בהיבט זה.

 

החוקרים ציינו כי אף אחת מהדיאטות שנבדקו לא הובילה לשיפור משמעותי בירידה ברמות חלבון CRP – מדד שקשור לסיכון לדלקתיות מוגברת ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם.

 

כעבור שנה 

 

במעקבים כעבור שנה לאחר תחילת הדיאטות, החוקרים מצאו כי ברוב הדיאטות הייתה נטייה להעלות חלק מהמשקל חזרה, באופן שהוביל לחזרה לרמות הסיכון הממוצעות של הנבדקים במחקרים לפתח מחלות לב וכלי דם – כפי שתועדו לפני תחילת הדיאטות.

 

דיאטות דלות שומנים הובילו כעבור שנה לירידה ממוצעת של 3.34 ק"ג במשקל בלבד, דיאטות דלות פחמימות הובילו לירידה של 3.17 ק"ג בממוצע במשקל ודיאטות מתונות הובילו לירידה של 1.9 ק"ג בממוצע במשקל. בפירוט של סוגי הדיאטות, במעקב כעבור שנה מתחילת הדיאטה, דיאטת הפליאו הובילה לירידה הגדולה ביותר - 6.97 ק"ג, דיאטת אטקינס לירידה של 3.84 ק"ג במשקל, דיאטת DASH לירידה של 3.08 ק"ג במשקל, הדיאטה הים תיכונית לירידה של 2.8 ק"ג במשקל, דיאטת שומרי משקל לירידה של 2.98 ק"ג במשקל ודיאטה דלת שומנים קלאסית הובילה לירידה ממוצעת של 2.67 ק"ג במשקל.

 

לא נמצאה אף דיאטה שהשפיעה כעבור שנת מעקב באופן מובהק על הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות ירידה ברמות הכולסטרול הרע LDL, ירידה בלחץ הדם וירידה ברמות חלבון הדלקתיות CRP. ואף מעבר לכך, בדיאטות דלות שומנים ובדיאטות המתונות נצפתה אף ירידה של עד 2.9 מ"ג בערכי הכולסטרול הטוב HDL. בהשוואה פרטנית, הדיאטה הים תיכונית הייתה היחידה בה נשמר יתרון כעבור שנה ברמות הכולסטרול בדם, באופן שמספק ככל הנראה הגנה מתמשכת יותר מפני מחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים שממצאיהם פורסמו בגיליון אפריל 2020 של כתב העת British Medical Journal, מסכמים כי על פי הראיות שנאספו, אין דיאטה מסוימת שהיא בעלת יתרון מובהק באופן משמעותי – הן ביחס לכמות המשקל העודף שהיא מצליחה להוריד והן ביחס לסיכון להשמנה חוזרת ולסיכון לאורך זמן להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

 

כאבי ראש ועצירות

 

בבחינת תופעות הלוואי של הדיאטות השונות, באחד המחקרים שנכלל בסקירה דווח על שיעור גבוה יותר של כאבי ראש כעבור שלושה חודשים לאחר התמדה בדיאטה דלת שומנים (25%) יותר מאשר בדיאטה דלת פחמימות (8%), אולם לא תועדו הבדלים בשכיחות כאבי הראש כעבור חצי שנה מתחילת הדיאטה ובחלוף שנת המעקב. מחקר אחר דיווח על תופעות לוואי דווקא בקרב המתמידים בדיאטה דלת פחמימות בהשוואה לדיאטה דלת שומנים בחלוף חצי שנה של דיאטה, לרבות כאבי ראש (60% בהשוואה ל-40%), עצירות (68% בהשוואה ל-35%), ריח רע מהפה (38% בהשוואה ל-8%), התכווצויות שרירים (35% בהשוואה ל-7%), שלשולים (23% בהשוואה ל-7%), חולשה כללית (25% בהשוואה ל-8%) ופריחה (13% בהשוואה ל-0%).

 

החוקרים מציינים כי הממצאים בסקירה הנוכחית מתיישבים עם ממצאי מחקרים נוספים שזיהו תועלת קלינית מצומצמת ביותר של ירידה של 2 ק"ג במשקל בדיאטות בחלוף שנת מעקב. הממצא ולפיו אין דיאטה שהיא מוצלחת יותר מאחרת גם משיק, לדבריהם, לקווים מנחים של ארגוני בריאות שונים בעולם, לרבות איגוד הלב האמריקאי, הקולג' האמריקאי לקרדיולוגי והחברה הבינלאומית להשמנת יתר.

 

הסקירה החדשה מלווה בפרסום מאמר מערכת של חוקרים מאוסטרליה, ולפיו היא מהווה עדות נוספת לכך כי בחלוף שנת מעקב – דיאטות בכללותן מביאות לתועלת מזערית בירידה במשקל ובירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים האוסטרליים, נכון להיום, יש מוטיבציה גדולה לדיאטות שמובילות לתוצאות מהירות, כמו הדיאטות דלות הפחמימות, אך אלה כרוכות באתגרים רבים בכל הקשור לשינויים באורח החיים והעדפת מזונות, וקשה מאוד להתמיד בהן. חשוב, לדבריהם, גם להכיר בכך כי למרות שהתועלת הממוצעת של דיאטות בחלוף שנה היא הורדה של 2 ק"ג בלבד בממוצע במשקל, כפי שנצפה בסקירה הנוכחית – הרי שקיים שוני נרחב בין נבדקים שונים, ויש צורך להעמיק את הידע לגבי שינויים אלה, לרבות שיניים בהרכב הגנים של אנשים שיוכלו לחזות את התגובה לדיאטות שונות ולאפשר התאמת דיאטה ב"תפירה אישית" למטופל. לדבריהם, נכון להיום, "הדיאטות הפופולאריות מספקות מגוון, אך לא מאפשרת להכריז על 'מנצח' ברור. לכן, השיח צריך לעבור מבחירת הדיאטה האולטימטיבית לשיטות שונות שמאפשרות לשמר את ההצלחה בהורדה במשקל לאורך זמן".

 

חוקרים אמריקאים שהתייחסו לממצאי המאמר בראיונות לכלי תקשורת בארה"ב הבהירו אף הם כי נכון להיום, "אין דיאטת קסם שעובדת, ורוב הדיאטות הן זמניות, וכוללות לרוב חסמים רבים שאינם מציאותיים. הסביבה שאנו חיים בה לא מעודדת חיים בריאים, וקשה מאוד לרבים להימנע מפיתויים באכילה נוחה יותר ובצריכה של מזון מהיר".

 

חרף הממצאים שאינם מספקים כאמור עדות לדיאטה מוצלחת ספציפית – לדברי החוקרים האמריקאים, נכון להיום ידוע כי תזונה המבוססת יותר על מזונות מהצומח ועל בישול ביתי וירידה בצריכת מזון מעובד, כפי שנצפית למשל בדיאטה הים תיכונית – מסייעת להפחית את הסיכון למחלות כרוניות, לשפר את ההוצאה האנרגטית ולשמור על משקל מאוזן.

 

 

British Medical Journal, doi:10.1136/bmj.m696