קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
איזה טיפול יעיל בשמירה על הפוגה של קוליטיס כיבית: פרוביוטי או פלסבו?
מחלות מעי דלקתיות כדוגמת קוליטיס כיבית וקרוהן הינן מחלות כרוניות חוזרות. גורמי המחלה אינם ברורים, אך מיקרוביולוגים סבורים כי הגורם קשור לבעיה בפלורה הטבעית במעיים
רופאים סבורים כי הוספת חיידקים מהפלורה הטבעית במעי (החיידקים ה"טובים" הנמצאים במעי ומסייעים לאיזון העיכול) תגרום לאיזון במעי. מכאן ניתן להתייחס לשימוש בפרוביוטיקה כטיפול שניוני במהלך רמיסיה (רגיעה) של המחלה.
החיידקים הפרוביוטיים אינם פתוגניים, אך בעלי השפעה לשמירה על איזון של הפלורה במעי. מחקרים רבים דנו את ההשפעות החיוביות של פרוביוטיקה לטיפול קיבה ומחלות מעי, לרבות קוליטיס כיבית.
רבים חושבים על בקטריות כעל חיידקים מזיקים ומסוכנים, אך בגוף קיימים גם חיידקים "טובים" שעובדים יחד עם מערכות הגוף, ונקראים חיידקים סימביוטים.
החיידקים הפרוביוטים מפיצים חומרים שמדכאים דלקות ומחזקים את ההגנה של הגוף, ולכן ייתכן שטיפול זה הינו יעיל כנגד מחלות מעי דלקתיות.
מחקרים הראו שלחולים במחלות קרוהן וקוליטיס יש מחסור באותם חיידקים פרוביוטיים שמפיצים את אותם חומרים, ובניסויי מעבדה הראו שהוספת חיידקים אלה משפרת את מצב החולה.
המחקרים להכנסת התרופה לשימוש מתקדמים ומסתמן כי פרוביוטיקה תהווה בעתיד חלק מן הטיפול המקובל בקרב החולים במחלות מעי דלקתיות
Sang LX, Chang B, Zhang WL, Wu XM, Li XH, Jiang M. Remission induction and maintenance effect of probiotics on ulcerative colitis: A meta-analysis. World J Gastroenterol 2010;16(15): 1908-1915
http://www.medicalnewstoday.com/articles/186009.php
תרגום ועריכה על ידי: אתי חסקלוביץ'