אטופיק דרמטיטיס
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אטופיק דרמטיטיס: כללים לשמירה על העור ומניעת התלקחויות
אילו בגדים מומלץ לסובלים מאטופיק דרמטיטיס ללבוש ומאילו בגדים כדאי להימנע? במה להסתבן? כמה זמן צריכה להימשך אמבטיה? וכיצד ניתן לשמור על לחות העור? מדריך
אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור המאופיינת בהתלקחויות של פריחה דלקתית (אקזמה), יובש של העור ובעיקר גרד שעלול להיות קשה מאוד ולגרום לפגיעה באיכות השינה, לקושי בריכוז במהלך היום, לחוסר יכולת לביצוע פעילות גופנית ועוד.
הצעד הראשון בטיפול באטופיק דרמטיטיס בתינוקות, ילדים ומבוגרים כאחד, הוא מניעת התלקחויות באמצעות הפחת גירויים סביבתיים – ובמילים אחרות יצירת סביבה מוגנת ככל הניתן מגורמים המחמירים את המחלה.
המלצות לבוש עם אטופיק דרמטיטיס
מומלץ להימנע מחשיפה לבגדי צמר ובגדים סינתטיים הידועים כמעוררי גרד ולהעדיף בדי כותנה ובדים אווריריים שאינם מכילים סיבים גסים.
גם בבדי כותנה יש לשים לב שמעבר מסביבה לחה (לדוגמה בעת הזעה) לסביבה יבשה, מוביל להתכווצות והתארכות של סיבי הכותנה ותנועה זו עלולה לעורר גרד.
בשנים האחרונות מפותחים בדים מיוחדים ללא מרכיבים אלרגניים והנארגים באופן מיוחד המאפשר אוורור, אך המוצר עדיין לא הוכח כטיפול מונע.
סבונים/חומרי ניקוי מומלצים באנשים עם אטופיק דרמטיטיס
מומלץ להימנע ממגע של העור עם סבונים/חומרי ניקוי סינתטיים (דטרגנטיים) שממיסים שומנים. אלו גורמים להסרת השכבה השומנית על העור ולהפחתת לחותו. במטופלים עם אטופיק דרמטיטיס מצב זה מחמיר את היובש העורי ופוגע בתפקודו של העור כחַיִץ.
מומלץ להשתמש באל-סבון או בשמנים בעת רחצה ולא לבוא במגע עם דטרגנטיים.
עוד המלצות לשמירה על העור למתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס
התאמת טמפרטורה ולחות
רצוי להקפיד בבית על סביבה בטמפרטורה ולחות מתאימים: בקיץ לקרר את הבית כדי למנוע מהגוף להתחמם יתר על המידה ולהזיע ובחורף חשוב לדאוג ללחות באוויר.
שמירה על לחות העור
אחת הפגיעות המשמעותיות בעור של חולים באטופיק דרמטיטיס היא יובש העור. שמירה על לחות העור תסייע להפחתת התקפים ותסמינים של גרד וסדקים בעור.
למניעת יובש ניתן להשתמש בתכשירי לחות לגוף באופן חופשי. מומלץ להשתמש בתכשירים ללא חומרים לבישום או צבעים (כדי למנוע גירויים). תכשירי לחות הינם הטיפול הבסיסי באטופיק דרמטיטיס ובמקרים הקלים לעיתים שמירה על לחות העור באמצעות מריחת קרם תהיה הטיפול היחיד למחלה.
קיימים מספר סוגים של תכשירי לחות, בעלי מנגנון פעולה שונה. חלק מתכשירי הלחות מסובסדים על ידי קופות החולים במסגרת סל הבריאות וחלקם ניתנים לרכישה ללא מרשם וללא סבסוד.
רחצה וניגוב במטופלים עם אטופיק דרמטיטיס
מקובל לעודד רחצה יומיומית הכוללת השריה של הגוף במים פושרים (34-35 מעלות) עם שמן לאמבט למשך כ-10 דקות. השריה זו יכולה להסיר מצע עורי להתרבות חיידקים הקשורים לסיכון מוגבר להחמרה.
זה המקום להזכיר כי מומלץ להשתמש באל-סבון או בשמנים בעת רחצה ולא לבוא במגע עם דטרגנטיים.
לאחר הרחצה יש לנגב את העור בעדינות, בתנועות טפיחה ולא בשפשוף. מיד לאחר מכן, כשהעור עדיין לח, יש למרוח קרם לחות.
הימנעות מאלרגנים במקרה של רגישות או אלרגיה
לסובלים מאטופיק דרמטיטיס יש רגישות גבוהה לאלרגניים ביתיים. בין האלרגנים הנפוצים שעלולים לעורר גרד ודלקת עורית הם קרדית אבק הבית ואבקנים הנשאים באוויר, ובמטופלים הרגישים להם מומלץ להפחית את החשיפה ככל הניתן.
באשר לאלרגיות למזון, מאמר שפורסם ב-2015 בכתב העת Canadian Family Physician הפנה זרקור לתופעה בה הורים רבים חוששים שלאלרגיה למזון השפעה על אטופיק דרמטיטיס של ילדיהם, ובעקבות כך מנסים דיאטות נטולות מזון מסוג מסוים, בניסיון לשלוט על המחלה. החוקרים מדגישים כי אין מידע מבוסס ראיות על יתרון כלשהו בהפסקת חלב פרה בחולי אטופיק דרמטיטיס, ללא עדויות לרגישות לחלב פרה. רק בחולי אטופיק דרמטיטיס שנמצא בבדיקות שיש להם רגישות לביצים, הועילה דיאטה ללא ביצים למצבם. החוקרים אף הזהירו שדיאטות ממושכות שאינן מלוות על ידי רופא עלולות לסכן מטופלים בחסרים תזונתיים, לפגוע בגדילה ואולי אף לגרום להתפתחות אלרגיה למזון. לכן ההמלצה היא לשים לב לסימנים העלולים להעיד על רגישויות אחרות ולהיבדק במקרה הצורך. אם לא קיימות אלרגיה, אסטרטגיה של הימנעות ממזונות אינה נכונה. חשוב גם לזכור כי ברוב המקרים בילדים עם רגישות למזון תתפתח סבילות עם השנים.
תמיכה נפשית
פסיכולוגיה, ובעיקר אמצעי הסברה והדרכה על מהות המחלה והקשיים הנלווים, עשויה להקל על הקושי האישי והמשפחתי בטיפול במחלה ולהוריד רמות של לחץ וחרדה. מספר מחקרים העלו את האפשרות שלחץ ומתח נפשי עלולים להוביל להחמרה בתסמיני המחלה.
טיפול פסיכולוגי יכול גם לסייע בשליטה מסוימת במעגל הגרד-גירוד.
ייעוץ מדעי: פרופ' דני בן אמיתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב ומנהל קהילת אטופיק דרמטיטיס באתר כמוני.
עדכון אחרון: אפריל 2018