מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותאטופיק דרמטיטיס – לא רק מחלת ילדים

אטופיק דרמטיטיס – לא רק מחלת ילדים

אטופיק דרמטיטיס נתפסה שנים כמחלה של הילדות, אך מחקר חדש מצא כי היא עשויה להופיע גם בגילים מבוגרים ובעיקר מעל גיל 75


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אטופיק דרמטיטיס או אקזמה – כלומר דלקתיות בעור שנגרמת משילוב הפרעה בתפקוד העור, שיבושים במערכת החיסונית וגורמים סביבתיים – נתפסה ברבות השנים כמחלת ילדות, ולפי הספרות הרפואית הקלאסית פורצת לרוב בגילי הינקות ובשנים הראשונות לחיים, וברוב המכריע של 95% מהמקרים עד גיל חמש, וכן חולפת לרוב מאליה עד גיל 6.

 

עם זאת, בשנים האחרונות מתועדים אבחונים בדלקת עור אטופית גם בגילי הבגרות ובשיעורים שאינם מבוטלים. מחקר אמריקאי חדש מצביע על תחלואה פעילה באטופיק דרמטיטיס בקרב בוגרים, ששכיחותה גדלה עם העלייה בגיל ומגיעה לשיאה בקרב מבוגרים מעל גיל 75.

 

החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו בדקו אבחונים לאקזמה באוכלוסייה הבוגרת בבריטניה בין השנים 1994 ל-2013 מתוך מאגר של נבדקים המטופלים אצל רופאי ילדים ומשפחה החברים ברשת Health Improvement Network הפועלת לקידום הטיפול ברפואה ראשונית. בבריטניה הטיפול באטופיק דרמטיטיס בגיל המבוגר ניתן ברוב של מעל ל-90% מהמקרים על ידי רופאי משפחה, וזאת בהבדל מישראל בה הטיפול בבוגרים ניתן ברובו באמצעות רופאי עור.

 

החוקרים העריכו את שיעור התחלואה הפעילה באקזמה על סמך ביקורי רופאים ומרשמים לתרופות שתועדו בתיקים הרפואיים במדגם שכלל 8,604,333 נבדקים מלידה עד גיל 99. בקרב בוגרים מעל גיל 18 התבססה האבחנה של אטופיק דרמטיטיס על מרשמים בלבד. 

 

מכלל הנבדקים, נמצא כי 6.9% אובחנו עם אקזמה בעור. בחלוקה לגילים, התברר כי השיעור היה כצפוי גבוה בעיקר בגילי הילדות, ועד גיל 18 תועדו 12.3% עם אטופיק דרמטיטיס. בגילי 18 עד 74 תועדו 5.1% שאובחנו עם דלקת עור אטופית, ובאופן מפתיע – מגיל 75 ומעלה חלה עלייה ו-8.7% אובחנו עם אקזמה.

 

המחקר העלה כי אצל 1.1% מהחולים לא ניתן היה להסתפק במשחות לטיפול באקזמה, ונדרש טיפול תרופתי מערכתי (סיסטמי), ובכללם 0.1% מהילדים עד גיל 18, 1.7% מהבוגרים בגילי 18 עד 74 ו-1.5% מהמבוגרים בגילי 75 ומעלה.

 

המאובחנים עם דלקת עור אטופית קיבלו בממוצע 6 מרשמים לתרופות בשנה, בטווח שבין 2 ל-13 מרשמים. בחלוקה לגילים נמצא כי כמות המרשמים הממוצעת הייתה הגבוהה ביותר דווקא בגיל המבוגר: מעל גיל 75 קיבלו המטופלים 7 מרשמים בממוצע, בהשוואה ל-6 מרשמים בממוצע בגילי הילדות ו-5 מרשמים בממוצע בגילי 18 עד 74. מכלל המרשמים תועדו 2 מרשמים בממוצע לשנה למשחות המכילות סטרואידים ותרופות מקבוצת מעכבי קלצינורין (תרופות שמשפיעות על עיכוב בייצור החלבון אינטרלוקין-2 הפעיל בתהליך הדלקתי) – בכל שכבות הגיל.

 

החוקרים מציינים כי ייתכן ושיעורי התחלואה באטופיק דרמטיטיס בפועל גבוהים יותר מאלו שזוהו במחקר, מאחר וחולים רבים מטופלים בתרופות ללא מרשם שאינן מתועדות וייתכן כי חלק מהרופאים אינם נוהגים לתעד בתיקים רפואיים דלקות עור קלות.

 

בסיכון לצעדה האטופית

 

החוקרים בחנו ראיות ל""צעדה האטופית – כינוי שניתן לשורת מחלות שאטופיק דרמטיטיס עלולה להוביל אחריה - בהן אסתמה, אלרגיות ונזלת אלרגית. למרות שבקרב בוגרים בגילי 18 עד 74 שיעורי התחלואה באטופיק דרמטיטיס יורדים, נמצא כי בגילים אלה השיעורים הגבוהים ביותר של תחלואה נלווית לאטופיק דרמטיטיס, לרבות אלרגיות ואסתמה.

 

מכלל הנבדקים במחקר שאובחנו עם אטופיק דרמטיטיס, 21.7% אובחנו במקביל עם אלרגיות/ נזלת אלרגית, בהם 25.1% מהחולים בגילי 74-18, 13.8% מהחולים עד גיל 18 ו-7.8% מהחולים בגילי 75 ומעלה, וכן 13.4% אובחנו במקביל עם אסתמה, בהם 14.2% מהחולים בגילי 74-18, 9.8% מהחולים עד גיל 18 ו-5.3% מהחולים בגילי 75 ומעלה.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון נובמבר 2018 של כתב העתAnnals of Internal Medicine  מסכמים כי "אקזמה אטופית משפיעה באופן משמעותי על היבטים פיזיולוגים ורגשיים ועל איכות החיים, למרות זאת במקרים רבים היא אינה מטופלת באופן הולם". החוקרים קוראים להעלאת מודעות בקהילה הרפואית להימצאות המחלה בגיל המבוגר ולהתאמת טיפולים תרופתיים הולמים למטופלים.

 

הראיות מתיישבות עם עבודות נוספות שמצביעות על אטופיק דרמטיטיס כמחלה דלקתית אפיזודית (זמנית) שיכולה לפרוץ לאורך כל החיים, לרבות בגיל המבוגר. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שפורסם בנובמבר 2013 בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology שמבוסס על מדגם לאומי בקרב 27.157 בוגרים תושבי ארה"ב בגילי 18 עד 85, העלה כי עשירית (10.2%) מאובחנים מדי שנה עם אקזמה, וכי המחלה בגיל המבוגר נוטה יותר להיות מלווה עם אסתמה ובאופן ספציפי עם התקפי אסתמה ואסתמה העמידה לטיפול תרופתי. מחקרים נוספים שבוצעו בקרב חולים עם אטופיק דרמטטיס העלו כי באוסטרליה 9% מתוכם מאובחנים במחלה בגילי הבגרות, בסינגפור 13.6% ממקרי התחלואה מאובחנים בבגרות ובניגריה – כרבע מהמקרים (24.5%) מאובחנים מעל גיל 18. במחקר מטייוואן שפורסם במארס 2011 בכתב העת British Journal of Dermatology נמצא כי עישון סיגריות עשוי להוות גורם סיכון להתפתחות דלקת עור אטופית בגיל המבוגר ומעל גיל 18 עישון בהווה או בעבר מעלה עד פי 4.9 את הסיכון למחלה בגילי הבגרות.

 

 

Annals of Internal Medicine, DOI: 10.7326/M18-2246