מפרקים (ראומטולוגיה)
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אזור המגורים משפיע על עוצמת העייפות של דלקת מפרקים
מחקר בינלאומי מצא כי דווקא במדינות עשירות, אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית נוטים יותר לסבול מעייפות ברמה גבוהה
דלקת מפרקים שגרונתית מאופיינת בשורת תסמינים, ובראשם כאבים ונפיחות במפרקים ונוקשות בהנעת מפרקים, אך לצדם גם תסמיני משנה מגוונים, לרבות הפרעות בשינה, אובדן משקל וכן עייפות רבה (fatigue).
בספרות הרפואית מתוארת עייפות בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית כרב ממדית ורב מערכתית, המשלבת היבטים פיזיולוגיים, ביולוגיים ופסיכולוגיים. לאור השוני בין הכלים המדעיים להערכת עוצמת העייפות, לפי סקירת מאמרים שפורסמה בשנת 2009 בכתב העת Rheumatology, מחקרים אפידמיולוגים שונים מעריכים כי בין 42% ל-80% מהמאובחנים עם דלקת מפרקים שגרונתית סובלים מעייפות בדרגות גבוהות.
עתה מדווח צוות חוקרים בינלאומי כי מצא שלמדינה בה מתגוררים אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית יש השפעה על עוצמת העייפות שחווים המתמודדים עם המחלה.
החוקרים מאוניברסיטת מאסטריכט בגרמניה, לצד חוקרים מהולנד, מרוקו וצרפת, בחנו מידע שנאסף במחקר בינלאומי ורב מרכזי בשם COMORA שנערך בשנים 2012-2011 בקרב 3,920 אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית מ-17 מדינות באירופה, צפון ודרום אמריקה, צפון אפריקה ואסיה: ארגנטינה, אוסטריה, מצרים, צרפת, גרמניה, הונגריה, אטליה, יפן, דרום קוריאה, מרוקו, הולנד, ספרד, טייוואן, בריטניה, אורוגוואי, ארה"ב וונצואלה. הנבדקים היו כולם בוגרים בגילי 18 עד 89, 82% מתוכם נשים, בדומה לשיעור הנשים הגבוה המאפיין את המחלה.
עייפות גבוהה בהולנד, נמוכה בוונצואלה
הנבדקים נתבקשו בין השאר לדרג את עוצמת העייפות אותה הם חשים בסקלה שבין 0 (ללא עייפות) ועד 10 נקודות (עייפות קיצונית), כשעייפות הוגדרה בעבור נבדקים שהעניקו ציון של 5 נקודות ומעלה.
הציון הממוצע של רמת העייפות שנמצא במחקר עמד על 4.13 נקודות, אולם השתנה משמעותית ממדינה למדינה, כשדווקא במדינות עשירות קיימת נטייה גבוהה יותר לדווח על עייפות: עוצמת העייפות הגבוהה ביותר תועדה בהולנד (4.99 נקודות בממוצע), ונמוכה ביותר בוונצואלה (1.89 נקודות בממוצע בלבד). כמגמה כללית, במדינות ברמה סוציו אקונומית גבוהה נרשמה עייפות גבוהה יותר: כך באיטליה (4.89 נקודות), בריטניה (4.86 נקודות) וארה"ב (4.36 נקודות), בהשוואה לספרד (3.84 נקודות), ארגנטינה (3.7 נקודות) ואורוגוואי (2.5 נקודות). עם זאת, בחלק מהמדינות שרמתם הסוציו אקונומית נמוכה תועדה עייפות בעוצמה חמורה, ובייחוד מצרים (4.72 נקודת) ומרוקו (4.68 נקודות).
ככלל, עייפות בעוצמה גבוהה (5 נקודות ומעלה) תועדה בקרב 47% מהמטופלים, אולם רק בקרב 14% מהמטופלים בוונצואלה. הסיכון לסבול מעייפות בעוצמה גבוהה בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית בהולנד היה גבוה פי 31 בהשוואה למטופלים בוונצואלה.
החוקרים הבהירו על סמך חישובים סטטיסטיים כי מדינת המגורים מהווה גורם עצמאי שמשפיע על עוצמת העייפות של מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית, כשבמדינות עשירות ומפותחות נוטים יותר מטופלים לדווח על עייפות בעוצמה גבוהה יותר.
בהבדל ממדינת המגורים של המטופלים, גורמים אחרים שקשורים לדלקת מפרקים השפיעו באופן מזערי ביותר על עוצמת העייפות, לרבות מדד רגישות המפרקים (TJC), מדד נפיחות המפרקים (SJC) ומדד לעוצמת הדלקתיות המבוסס על בדיקת דם בשם ESR (קיצור של Erythrocyte Sedimentation Rate). כל עלייה במדד רגישות המפרקים העלתה ב0.14 נקודות את עוצמת העייפות, וכל עלייה במדד נפיחות המפרקים העלתה את חומרת העייפות ב-0.03 נקודות בלבד. השפעה מוגבלת הייתה גם למין: נשים דיווחו בממוצע על עוצמת עייפות שגבוהה ב-0.6 נקודות בהשוואה לגברים, וכן למחלות הנלוות לדלקת מפרקים שגרונתית: מטופלים עם מחלות נלוות דיווחו על עייפות בעוצמה הגבוהה ב-0.3 נקודות בהשוואה לאלו שלא סבלו מתחלואה נלווית. כמו כן, לא זוהתה השפעה לטיפול התרופתי בדלקת מפרקים שגרונתית על מידת העייפות של המטפלים, לאחר נטרול משתנים קליניים מתערבים.
ממצאי המחקר מדווחים בגיליון דצמבר 2015 של כתב העת Rheumatology.
ההכנסה משפיעה יותר מחומרת הדלקת
בעוד שמדד העושר של מדינת המגורים נמצא כמשפיע מרכזי על עוצמות העייפות של מטופלים בדלקת מפרקים שגרונתית, החוקרים מציינים כי גורמים אחרים שקשורים למדינת המגורים מעבר להכנסות התושבים לא נמצאו כגורמים בעלי השפעה על העייפות, לרבות פערי אי שוויון בתוך המדינה, גורמים הקשורים לאקלים המדינה ומספר השפות המדוברות במדינה.
הממצא שמדווח במחקר סותר ממצא אחר ממנו, ולפיו דווקא במדינות עשירות יותר נוטים מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית לקבל ציון טוב יותר במדד לתפקוד המפרקים הקרוי DAS28. כמו כן, במדינות עשירות קיימת גם נגישות גבוהה יותר לטיפולים רפואיים, באופן שעומד בניגוד לממצא המרכזי במחקר. החוקרים מעריכים כי ייתכן ודווקא במדינות העשירות, לאור המודעות הגבוהה יותר לדלקות מפרקים, קיים לחץ חברתי רב יותר על החולים להתערות בחברה, והמאמצים לשמור על תפקוד תקין בקרב המטופלים גוררים עייפות בעוצמות גבוהות יותר. כמו כן, להערכת החוקרים, מטופלים ממדינות עשירות ככל הנראה גם בעלי רמות ציפייה גבוהות יותר להקלה בתסמיני המחלה, לרבות בעייפות, ולכן נוטים להתייחס לגורם העייפות באופן משמעותי יותר מאשר מטופלים תושבי מדינות עניות.
החוקרים מציינים כי המחקר תורם להבנת ההשפעות התרבותיות האפשריות על עוצמת העייפות שחווים מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית, באופן שאינו מאפשר אימוץ רגיל של שיטות טיפול ממדינה למדינה, אלא דורש התאמה תרבותית להלך הרוח ולתחושות המטופלים בכל מדינה באופן ספציפי. בנוסף מציינים החוקרים כי הפחתת הלחץ החברתי ורמת הציפיות ממטופלים עם דלקות מפרקים במדינות מפותחות עשוי להקל על עוצמת העייפות שחשים המטופלים.
המחקר הנוכחי מהווה ראיה נוספת להשפעות סביבתיות על תסמיני מחלות, שזוהו גם בעבודות נוספות ביחס למחלות כרוניות: מחקר אמריקאי מצא באוקטובר 2015 כי מזונות הגלויים לעין במטבח משפיעים על הסיכון להשמנה, מחקר מפינלנד שפורסם בשנת 2012 מצא כי בני נוער הגרים בסביבה כפרית סובלים פחות מאלרגיות בהשוואה לבני נוער שמתגוררים בעיר, ומחקר בריטי משנת 2010 מצביע על השפעה לטובה של נופי טבע שלווים על תפקוד המוח.