כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אותר גן ששולט על כאב כרוני
הכירו: HCN2, גן האחראי על כאב נוירופתי שזוהה במחקר חדש ואולי יסלול דרך לטיפולים חדשים
זוהה גן האחראי על כאב כרוני. המדענים מאוניברסיטת Cambridge שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Science אומרים כי הגילוי עשוי להוביל לתרופות לטיפול בכאב כרוני. החוקרים הסירו את הגן HCN2 מעצבים רגישים לכאב בעכברים, מה שהביא להפסקת כאב כרוני אך לא השפיע על כאב אקוטי.
יש שני סוגים עיקריים של כאב כרוני. כאב דלקתי מתרחש במצב של פציעה ממושכת - כמו כווויה או דלקת מפרקים - שגורמת לקצוות עצבים להיות רגישים הרבה יותר, מה שמגביר את תחושת הכאב. כאב נוירופתי מתרחש כאשר עצבים נפגעים, מה שגורם לכאב מתמשך. סוג זה של כאב, שלרוב נמשך כל החיים, נפוץ מאוד אך הטיפולים בו מאוד מוגבלים.
הגן HCN2, שקיים בקצוות עצבים רגישים לכאב, מוכר מזה מספר שנים, אבל תפקידו בוויסות כאב לא היה ברור.
במחקר הנוכחי החוקרים הסירו את הגן HCN2 מעצבים רגישים לכאב. לאחר מכן הם ביצעו ניסויים באמצעות גירוי חשמלי לאותם עצבים בתרביות, על מנת לבדוק כיצד הם השתנו בעקבות הסרת ה- HCN2. התוצאות היו מעודדות.
בשלב הבא הם חקרו עכברים מהונדסים גנטית בהם נמחק הגן HCN2. באמצעות מדידת המהירות בה העכברים נסוגו מסוגים שונים של גירויים כואבים, החוקרים הצליחו להסיק שמחיקת הגן ביטלה את הכאב הנוירופתי. יחד עם זאת, נמצא כי מחיקת הגן HCN2 לא השפיעה על כאב אקוטי נורמאלי - כאב שמופיע לפתע מיד לאחר פציעה, לדוגמא כאשר נושכים את הלשון או נוגעים במשהו חם מאוד, ונעלם יחסית מהר. כאב זה נגרם מנזק לרקמה ומטרתו להיות תמרור אזהרה.
לדברי החוקרים, הממצאים פותחים את האפשרות לפיתוח תרופות חדשות שיחסמו את הגן HCN2. הם מסבירים כי גנים רבים משחקים תפקיד משמעותי בתחושת כאב, אבל ברוב המקרים אם משנים אותם זה מוחק את כל תחושות הכאב, אפילו את כל התחושות. מה שמרגש בגילוי הנוכחי הוא שהסרת הגן HCN2 – או חסימתו באמצעות תרופות – מבטלת כאב נוירופתי בלי להשפיע על כאב אקוטי נורמאלי, תחושה חיונית שמתריעה על נזק.
Science, September 9, 2011, 1462-1466 DOI: 10.1126/science.1206243
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה