מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאותרה החתיכה החסרה: הקשר בין המוח למערכת החיסון

אותרה החתיכה החסרה: הקשר בין המוח למערכת החיסון

חוקרים מדווחים כי גילו לראשונה מערכת כלי דם המחברת באופן ישיר בין המוח למערכת החיסון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תגלית חדשה ומרגשת על גוף האדם: בניגוד למה שהיה ידוע עד עתה, חוקרים מאוניברסיטת וירג'יניה מצאו שהמוח והמערכת החיסונית מחוברים על ידי מערכת של כלי דם שלא היה ידוע על קיומה. התגלית פותחת תחומי מחקר חדשים רבים ועשויה להיות לה השפעה על מגוון הפרעות נוירולוגיות, כמו אוטיזם, אלצהיימר וטרשת נפוצה.

 

בגוף קיימת מערכת לימפטית, לה תפקיד מרכזי במערכת החיסון, שעיקרו סיוע בהגנה מפני זיהומים שונים. מערכת הלימפה כוללת רשת של בלוטות קטנות (קשרי לימפה) וצינורות בהם זורם נוזל הלימפה. עד עתה האמינו כי המערכת הלימפטית לא מחוברת למוח באופן ישיר, אך התגלית החדשה שהוגדרה על ידי החוקרים כ"משנת משחק" היא שקיימים כלי דם המחברים את המוח למערכת הלימפטית. אותם כלי דם - המכונים נימים לימפטיים - מסוגלים להעביר נוזלים ותאי מערכת החיסון לתוך הנוזל המוחי-שדרתי.

 

עד עתה חשבו שנימים לימפטיים לא מתחברים למוח, מאחר והנימים הלימפטיים המחברים בין המערכת הלימפטית לבין המוח לא התגלו כאשר נערך מיפוי מדוקדק של המערכת הלימפטית בגוף.

 

נראה כי התגלית, עליה פורסם בכתב העת המדעי Nature, עשויה לשנות את הדרך שבה אנו מסתכלים על הקשר שבין מערכת העצבים למערכת החיסונית, שעד כה לא נמצא ביניהן חיבור ישיר. בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים הם מסבירים כי הם מאמינים שאותם כלי דם שהתגלו משחקים תפקיד חשוב בכל מחלה נוירולוגית בה קיים רכיב חיסוני.

 

איך לא ידענו את זה עד עכשיו?

 

התגלית התאפשרה בעקבות עבודתו של ד"ר אנטוני לוביו, שערך את הפוסט-דוקטורט שלו במעבדתו של פרופ' ג'ונתן קיפינס באוניברסיטת וירג'יניה. כלי הדם התגלו לאחר שד"ר לוביו פיתח שיטה באמצעותה עקב אחר הקרומים (ממברנות) העוטפים את המוח של עכברי מעבדה שאפשרה לו להציגם על שקף אחד כדי שניתן יהיה לבחון את המערכת כולה בשלמותה. "זה היה די קל למען האמת" אמר ד"ר לוביו. "היה טריק אחד: קיבענו את קרומי המוח למעין כיפה, כך שהרקמות היו מקובעות במצבן וצורתן הטבעית, ורק לאחר מכן הסרנו את זה. אם היינו עושים זאת בסדר הפוך, זה לא היה עובד".

 

לאחר שהבחין בדפוסים של כלי דם משולבים בתאי מערכת החיסון בשקף, ד"ר לוביו חיפש אחר נימים לימפטיים ומצא אותם. אפילו פרופ' קיפיניס מודה שהיה סקפטי בהתחלה: "באמת שלא האמנתי שקיימים מבנים בגוף האדם שעדיין לא מוכרים לנו. הייתי בטוח שכל גוף האדם כבר ממופה במלואו" והוסיף: "הייתי בטוח שתגליות מעין אלו נגמרו באמצע המאה הקודמת, אבל כנראה שהן לא".

 

מיפוי המערכת הלימפטית: המיפוי המסורתי (משמאל) והמיפוי בעקבות התגלית החדשה (באדיבות אוניברסיטת וירג'יניה)

 

כיצד נימים לימפטיים במוח הצליחו לברוח מעיניהם של כל החוקרים עד עתה? פרופ' קיפיניס אמר כי הם "מוחבאים היטב" והוסיף שהם מוסתרים על ידי כלי דם מרכזי המתחבר אל הסינוסים. 

 

נקודת מבט חדשה על המוח

 

הנוכחות הבלתי צפויה של נימים לימפטיים מעלה שאלות רבות לגבי פעילות המוח ולגבי המחלות הפוגעות בו, כמו מחלת האלצהיימר. "במחלת האלצהיימר ישנה הצטברות גדולה של חלבונים הפוגעת במוח" מסביר פרופ' קיפיניס, "אנו מאמינים שהחלבונים כנראה מצטברים במוח מכיוון שהם אינם מוסרים כראוי על-ידי אותם נימים לימפטיים". יש עוד טווח עצום של מחלות נוירולוגיות, החל מאוטיזם ועד טרשת נפוצה, שחייבים לבחון אותן מחדש לאור התגלית. לדוגמה, ייתכן שכעת ניתן יהיה לבחון בצורה מכאנית מנגנונים העומדים מאחורי מחלות ולענות על שאלות כמו - מדוע מתרחשים התקפים של טרשת נפוצה בהם מערכת החיסון של הגוף תוקפת את המוח וחוט השדרה?

 

נראה שהתגלית החדשה תצית גל גדול של מחקרים חדשים ותשנה מסלול של מחקרים רבים שכבר מתנהלים כיום, וגם תדרוש שינויים בספרי הלימוד בתחום הביולוגיה והרפואה.

 

 

Nature (2015), doi:10.1038/nature14432