טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אוכל שתייה טרשת נפוצה
כיצד קפה, אלכוהול, תה ודגים משפיעים על ההתקדמות של מחלת הטרשת הנפוצה? תלוי במהלך המחלה
מחקר חדש בדק את השפעתם של מזונות בהם קפה, אלכוהול, תה, דגים וגם של עישון, על התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה. הממצאים הראו כי קיים פער קריטי בהשפעת התזונה על המחלה בין אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי לבין כאלו הסובלים מטרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי.
לא ברור מה משפיע על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה, אך כיום יש הסכמה כי קיימת אינטראקציה נדירה בין שילוב של מספר גנים לתנאים סביבתיים מיוחדים. בין התנאים הסביבתיים נמצאים וירוסים, זיהום סביבתי, חשיפה לאור השמש וכנראה גם המזון והמשקאות אותם אנו צורכים.
מחקרים קודמים בחנו את השפעתם של גורמים סביבתיים על התקדמות המחלה והראו שעישון מביא להתדרדרות מהירה, אלכוהול במידה מתונה יכול לעכב את התקדמות המחלה, מזון שומני מן החי יכול להחמירה, אך דגים שומניים ושומן מן החי יכולים דווקא לתרום למצב הבריאותי, וכך גם שתייה מבוקרת של קפה ותה ירוק.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת European Journal of Neurology ביקש לבחון את כל הגורמים הללו ואת השפעתם על טרשת נפוצה בקרב מדגם גדול. בנוסף, החוקרים האירופאיים ביצעו הבחנה חשובה בין אנשים עם טרשת נפוצה במהלך התקפי (המתבטאת בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים ואז תקופה של הפוגה בה יש היעלמות חלקית או מוחלטת שלהם), לבין אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי (המתבטאת בהחמרה קבועה של הסימפטומים במשך הזמן).
החוקרים חילקו שאלונים לאנשים עם טרשת נפוצה בבלגיה וכך אספו נתונים לגבי רמת הפגיעה הנוירולוגית שלהם, עישון, שתיית קפה, תה ואלכוהול כמו גם אכילת דגים, בנוסף למשתנים דמוגרפיים ורפואיים נוספים, מ- 1,372 משתתפים.
התוצאות הראו עד כמה חשובה ההבחנה בין מהלכי המחלה השונים. בקרב האנשים עם מהלך מחלה התקפי נראה ששתיית קפה מידי יום וכן שתייה של אלכוהול (1-7 מנות אלכוהול מידי שבוע) עוזרת לעכב את התקדמות המחלה. שתיית התה נמצאה ללא השפעה, אך אכילת דגים בתדירות גבוהה (גם רזים וגם שמנים) נמצאה כמיטיבה. עישון הסיגריות נמצא באופן מובהק כגורם המחמיר את מצב המחלה ומביא להתדרדרות מהירה יותר.
לעומת ממצאים אלו, בקרב האנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית, לא נמצאה כל השפעה של המשתנים הללו, למעט השפעה קטנה מאוד אך מובהקת לכך שדגים שמנים (כמו סלמון) דווקא מביאים להתדרדרות מהירה יותר של המצב הנוירולוגי בהשוואה לדגים רזים.
התדרדרות המחלה נקבעה במחקר כמספר השנים שעוברות מתחילת המחלה עד שהאדם מגיע לרמת פגיעה נוירולוגית המתוארת כ- EDSS=6, מצב בו הוא זקוק לאמצעי עזר כדי ללכת.
המחקר מבליט את ההבדלים בין מהלכי המחלה - ההתקפי והפרוגרסיבי - ואולי תומך בהנחתם של כמה חוקרים הטוענים שצריך להתייחס למהלכי המחלה הללו כמחלות שונות לגמרי.
החוקרים ציינו כי יש לקחת בחשבון שייתכן והממצאים מראים כי אנשים אשר אצלם המחלה מתקדמת באופן איטי יותר, הם בעלי אורח חיים שונה - שהם צורכים יותר קפה, אלכוהול ודגים, בהשוואה לאנשים אצלם המחלה מתקדמת ומחמירה בקצב מהיר ומשנה את אורח החיים. כלומר שמצבם הנוירולוגי של החולים משפיע על מה שהם אוכלים ושותים, ולא להפך.
European Journal of Neurology. published online: 25 NOV 2011
תזונה לטרשת נפוצה - שיחה עם התזונאית הדס חרדון בפודקאסט שומעים בריאות