מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אגוזים מפחיתים את הסיכון לתמותה מסרטן ומחלות לב וכלי דם
ממחקר חדש שנערך בספרד עולה כי אכילת שלוש מנות אגוזים בשבוע מרחיקה תמותה
אנשים שאוכלים אגוזים, בעיקר אגוזי מלך, חיים יותר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת BMC Medicine. על פי המחקר אנשים שאוכלים אגוזים יותר משלוש פעמים בשבוע הורידו את הסיכון שלהם לחלות בסרטן או במחלות קרדיו וסקולריות שונות, לעומת אלו שלא אוכלים אגוזים.
המחקר המכונה PREDIMED, נערך בספרד ובדק את ההשפעה של מניעה ראשונית של מחלות קרדיו וסקולריות בקרב 7,000 אנשים מבוגרים בגילאי 55-90. החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי צורות תזונה – האחת תזונה ים תיכונית מועשרת בשמן זין כתית או אגוזים, והשנייה דיאטה המכילה תזונה דלת קלוריות.
במדינות ים תיכוניות, אנשים נוטים לאכול יותר אגוזים לעומת מדינות אחרות, ונמצא כי אנשים שאוכלים אגוזים נטו להיות רזים יותר (מדד BMI נמוך יותר, והיקף מותניים צר יותר). בהמשך נמצא כי אנשים אלו נטו פחות לעשן ויותר פעילות גופנית לעומת אלו שמעולם כמעט ולא אכלו אגוזים. ככלל טוענים החוקרים שאכילת אגוזים הייתה קשורה לתזונה בריאה יותר שכן אותם אנשים נטו לאכול גם יותר דגים וירקות.
על פי המחקר נמצא כי בקבוצה שאכלה הכי הרבה אגוזים נמצאו פחות אנשים שלקו בסוכרת מסוג 2, ופחות אנשים שנזקקו לטיפול תרופתי ביתר לחץ דם. ככלל מצאו החוקרים כי אוכלי האגוזים היו בסיכון נמוך ב-39% לתמותה, ובקרב אולי אגוזי מלך הסיכון נמוך ב-45% לתמותה מאשר מי שאינו אוכל אגוזים.
אנשים שאכלו יותר משלוש פעמים בשבוע מנת אגוזים השווה ל-28 גרם אגוזים, הפחיתו את הסיכון למוות ממחלות קרדיו ווסקולריות ב-55% ואת הסיכון לתמותה מסרטן ב-40%. כאן לא נמצא הבדל בין אגוזים בכלל לאגוזי מלך.
לדברי החוקרים עדיין לא ברור מה באגוזים גורם לאפקט הזה, ומדוע אגוזי מלך עדיפים. עם זאת, ידוע כי לאגוזים תחולת חומצה אלפא לינולאיות גבוה וכן הם עשירים בפיטו-כימיקלים, אלו בתוספת תחולה גבוהה של אשלגן, סידן ומגנזיום עשויים לתרום לאפקט הבריא של האגוזים.