השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
אגוזים למניעת השמנת ילדים
מחקר: לילדים שצורכים הרבה אגוזים וירקות סיכון מופחת לעודף משקל. צריכת מוצרי חלב מעלה את הסיכון
צריכת ירקות ואגוזים יכולה אולי למנוע השמנת ילדים ובני נוער, בעוד שצריכת מוצרי חלב עשויה להגביר את הסיכון להשמנה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nutrition Journal.
המחקר נערך בקרב 1,764 ילדים ובני נוער בגילאי 6-19 מקליפורניה, במטרה לבדוק את הקשר בין הסיכון לעודף משקל ובין צריכת מזון מקבוצות שונות.
החוקרים השוו את הנחקרים שצרכו הכי הרבה מזונות מסוימים לאלו שצרכו הכי פחות מהם (הרבעון העליון של צריכה והרבעון התחתון) ומצאו כי בקרב ילדים ובני נוער שצרכו קטניות ודגנים בתדירות הגבוהה ביותר, הסיכון לעודף משקל היה נמוך ב- 41% מאשר בקרב ילדים שצרכו מזונות אלו בתדירות נמוכה. תדירות גבוהה של צריכת אגוזים הייתה קשורה עם הפחתה של 40% בסיכון לעודף משקל. צריכת כמויות גדולות של ירקות הביאה להפחתה של 33% בסיכון לעודף משקל. מזון דל קלוריות נקשר עם הפחתה של 57% בסיכון, ומוצרי חלב נקשרו עם עליה של 36% בסיכון לעודף משקל. תדירות הצריכה של פירות, בשר, דגים וביצים לא נקשרה לסיכון לעודף משקל.
בעוד שהיה צפוי שצריכה של מזון דל קלוריות ושל ירקות תהיה קשורה עם סיכון מופחת להשמנה, הממצא לפיו צריכה גבוהה של אגוזים מפחיתה את הסיכון להשמנה מפתיע במידה מסוימת, אך משתלב עם ממצאי מחקרים אחרים המראים כי אגוזים משמינים פחות מערכם הקלורי.
החוקרים הסיקו כי צריכה קבועה של מזונות מסוימים המבוססים על הצומח עשויה למנוע עודף משקל בקרב ילדים ובני נוער. למרות שהתוצאות ראשוניות, הן תואמות לממצאים של מחקר אוסטרלי שמצא כי קיים קשר בין תזונה המבוססת על הצומח וסיכון מופחת להשמנה בבני נוער. מחקרים אלה מראים שכדאי לעודד צריכת ירקות ואגוזים למניעת השמנה.
Nutrition Journal, 2011, 10, 71
תרגום ועריכה: דינה ראלט