מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותאבחון קרוהן וקוליטיס באמצעות ריח הצואה

אבחון קרוהן וקוליטיס באמצעות ריח הצואה

מדענים טוענים כי פיתחו מכשיר המאפשר לאבחן מחלות מעי באמצעות דגימות צואה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תהליך האבחון של מחלות מעי אינו פשוט. לדוגמא, תסמונת המעי הרגיז ומחלות מעי דלקתיות הם שני מצבים שונים מאוד, אך התסמינים שלהם עשויים להיות דומים. מחלות מעי דלקתיות מאובחנות באמצעות בדיקות פולשניות ותסמונת המעי הרגיז - שהגורם לה אינו ידוע - לרוב מאובחנת לאחר שלילה של מצבים אחרים בבדיקות שונות.

 

כעת מדענים בריטים מאוניברסיטאות מערב אנגליה וליברפול אומרים כי הם מצאו דרך חדשה שאינה פולשנית לאבחן סוגים שונים של מחלות מעי במהירות, באמצעות בדיקת הריח העולה מדגימות צואה של המטופל. הבדיקה מנתחת את התרכובות הכימיות הנפלטות ומזהה את פרופיל הריח של מחלות שונות. 

 

"קורא הריחות" שהחוקרים בנו משלב גז-כרומטוגרף, חיישן תחמוצת מתכתית ותוכנה לזיהוי דפוסים, כדי לזהות דפוסים שהם ספציפיים למחלות מסוימות. הדפוסים הללו נוצרים על ידי תרכובות אורגניות נדיפות הנפלטות מדגימות הצואה, שמהוות אינדיקטור טוב למצב מערכת העיכול של המטופלים.

 

במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Breath Research, החוקרים בדקו את רמת הדיוק של הבדיקה החדשה. המחקר שכלל 182 דגימות צואה ממטופלים עם מחלות מעי דלקתיות ותסמונת המעי הרגיז, מצא שתוצאות הבדיקה היו מדויקות ב-76% מהמקרים.

 

החוקרים מסבירים כי קיימת שונות גדולה מאוד בין דגימות בגלל המאכלים השונים שהמטופלים אוכלים, אך הם אימנו את המערכת להתאים את הדגימות לבסיס הנתונים של הדפוסים שהיא כבר מכירה. לדבריהם, הבדיקה יכולה לספק אבחנות מדויקות יותר בעתיד, לאחר שיבדקו יותר דגימות צואה ובסיס הנתונים יגדל. כעת החוקרים ממשיכים לפתח את מערכת הבדיקה ולאסוף דגימות נוספות.

 

לאחרונה פורסם כי מומחים פיתחו בדיקת דם פשוטה העשויה לסייע להבחין בין חולי תסמונת המעי הרגיז לבין חולים במחלת מעי דלקתית. הבדיקה מזהה נוגדנים שנוצרים כנגד החלבון וינקולין שנמצא במעי של מטופלים רבים שסובלים או סבלו מתסמונת המעי הרגיז.

 

 

. Breath Res. 8 026001. doi:10.1088/1752-7155/8/2/026001