מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותאבהות מביאה לירידה בטסטוסטרון

אבהות מביאה לירידה בטסטוסטרון

אבות מתוכנתים ביולוגית לדאוג לצאצא ולהיות נאמנים – אבהות מביאה לצניחה בהורמון הזכרי טסטוסטרון


רמות ההורמון ירדו באופן משמעותי במיוחד בקרב אבות שהיו מעורבים יותר בטיפול בילד (צילום: Shutterstock)
רמות ההורמון ירדו באופן משמעותי במיוחד בקרב אבות שהיו מעורבים יותר בטיפול בילד (צילום: Shutterstock)

 

הטבע דאג לכך שהגברים יטפלו בצאצאיהם. חוקרים מאוניברסיטת Northwestern הוכיחו כי אבהות מפחיתה את רמות ההורמון הזכרי – טסטוסטרון.

 

ההורמון טסטוסטרון מגביר התנהגויות ותכונות אחרות שעוזרות לזכר להתחרות בזכר אחר, בהן לדוגמא דחף מיני ואגרסיביות. לאחר שהם מצליחים ונהיים אבות, פעילויות "הקשורות לגבריות" עלולות להתנגש עם המחויבויות האבהיות שלהם, לכן הגוף דואג להפחית את רמות ההורמון עם לידת הצאצא.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences כלל 624 גברים בני 21.5 ל- 26, שבתחילת המחקר היו רווקים ללא ילדים. הנחקרים היו במעקב במשך 4 שנים וחצי. בתקופה זו כשליש מהם נהיו אבות.

 

נמצא כי כי לגברים שבתחילת המעקב היו עם הרמות הגבוהות ביותר של טסטוסטרון, הייתה סבירות גבוהה יותר להפך לאבות. אבל, עם האבהות, רמות ההורמון ירדו באופן משמעותי, במיוחד בקרב האבות שהיו מעורבים יותר בטיפול בילד.

 

עוד הראו הממצאים כי אבות עשויים לחוות ירידה גדולה במיוחד אבל זמנית ברמות ההורמון כשהם מכניסים את העולל לבית לראשונה.

 

החוקרים מסבירים כי אבהות דורשת הסתגלויות רגשיות, פסיכולוגיות ופיזיולוגיות רבות. המחקר מראה כי שהביולוגיה של הגברים יכולה להשתנות באופן משמעותי, כדי לעמוד בדרישות הללו.

 

עוד מאמינים החוקרים כי הירידה ברמת הטסטוסטרון קשורה לכך שנתונים מראים כי גברים נשואים ואבות הם בריאים יותר מגברים רווקים.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת Northwestern